Beste klanten, afgelopen weekend was het open dag op het Rudolf Steinercollege. Voor alle groepachtleerlingen een mogelijkheid om kennis te maken met en een keuze te bepalen voor een voortgezet onderwijsschool volgend jaar.
Ook op onze onderwijstuin kregen groepen kinderen en ouders een rondleiding ter kennismaking met het vak tuinbouw. Weet u eigenlijk wel dat u als klant ook altijd de tuin op kan? Eens rondkijken om te zien hoe de aarde nu wordt voorbewerkt, zodat er de volgende weken kan worden gezaaid en geplant, voor de producten die u daarna in uw groentetas tegen gaat komen? Dus trek de stoute schoenen aan, loop een paar (honderd) meter verder het terrein op als u toch voor de winkel komt of uw groente abonnement ophaalt. Wees welkom.
Deze week in het pakket:
Fruit: Topaz appels, bloedsinaasappel Tarocco, kiwi en banaan.
Groente groot: zoete bataat, waspeen, spinazie, bloemkool en koolrabi.
Groente midden: zoete bataat, waspeen, spinazie, en koolrabi.
Groente klein: zoete bataat, waspeen, spinazie, bloemkool.
Recepten van Michiel, onze huis receptionist.
Zwarte bonenpuree met verse knoflook en chilipeper met spinaziesalade en pecorinokaas
200 gr zwarte bonen, 1 laurierblad, 3 teentje verse knoflook, ½ chilipeper, zout, 200 gr spinazie, extra vierge olijfolie, 1 dl.
Week de zwarte bonen 24 uur vantevoren in water. Zet de bonen in ruim water koud op met 1 blad laurier, 1 teen knoflook en ½ chilipeper. Kook de bonen gaar tot ze echt goed zacht zijn en voeg nadat je het vuur uit hebt gezet zout toe. Hierdoor krijgen de bonen smaak, laat ze ongeveer 5 minuten in het kookvocht staan. Daarna giet je ze af maar je bewaart het kookvocht. Haal het laurierblad uit de bonen. Draai nu de bonen tot een puree in de keukenmachine of de blender. Voeg een deel van de olijfolie en het kookvocht toe zodat je een gladde puree krijgt. Er moet een kolkje ontstaan in de puree dan heb je een smeuïge puree. Maak de puree op smaak met peper en zout. Laat de puree niet afkoelen maar laat deze in een warm waterbadje in de pan staan. Dit doe je bijvoorbeeld door een net iets grotere pan met een klein laagje vocht op het vuur te zetten en daar de pan in te zetten. Maak de spinazie schoon en neem de grove delen eruit. Wanneer de spinazie wat aan de grove kant is, haal je er een paar keer het mes doorheen. Maak de dressing van 1 deel azijn, 3 delen olijfolie, peper en zout, 1 tl mosterd. Neem nu de warme puree en doe deze op het bord. Maak de spinazie salade af met de dressing, en doe de salade bovenop de warme puree. Schaaf er wat pecorinokaas overheen.
Bloemkool met bruine boter en knoflook broodkaantjes
1 bloemkool, 100 gr boter, 200 gr oud brood, 2 teentjes knoflook, peper en zout, 1 dl olijfolie, nootmuskaat.
Neem de bloemkool en verdeel deze in mooie gelijke roosjes, ook de steel van de bloemkool is lekker, mits je deze even schilt. Zet ondertussen een grote pan op om te blancheren met een beetje zout in het water. Als het water kookt, blancheer je de bloemkool beetgaar. Liever iets rauw nog want je bereidt de bloemkool nog eens en je wilt geen bloemkoolpap. Bij het blancheren hoort het ook dat je de bloemkool koud spoelt met ijswater of gewoon kraanwater. Laat vervolgens de bloemkool goed uitlekken in een vergiet. Neem nu het brood en snijd het in dobbelsteentjes, hak de knoflook en voeg dit aan de brooddobbelsteentjes toe. Maak het brood op smaak met peper en zout en voeg wat olijfolie toe. Bak het brood op 140 graden Celsius ongeveer 15 minuten in een hete luchtoven. De brooddobbelsteentjes moeten mooi goudbruin zijn en krokant. Neem nu een ruime pan en doe de boter erin. Laat de boter smelten en bruin worden. Let goed op, want er is een dunne lijn tussen verbrande boter en bruine boter. Als de boter net bruin is, doe je de bloemkool erbij en bak je de bloemkool in de bruine boter. Maak de bloemkool af met peper, zout en nootmuskaat en serveer de broodkaantjes bovenop de bloemkool.
Gepofte bataat met een koolrabi-yoghurtsalade
1 kg bataat, 500 gr koolrabi, 100 gr volle biologische yoghurt, 1 dl extra vierge olijfolie, 1 bosje verse koriander, 1 teen knoflook, ¼ rode peper, grof zeezout en peper, ½ citroen.
Was de bataat en verwijder eventuele slechte plekken, maar laat de schil zoveel mogelijk in tact. Neem nu wat aluminiumfolie en leg voor iedere bataat een velletje op het aanrecht, strooi nu wat peper en grof zeezout op de bataat. Rol de bataat in de folie en leg deze op een ovenplaat. Pof de bataat op 160 graden celsius ongeveer 40 minuten tot ze goed gaar zijn. Het hangt er vanaf hoe groot de bataat is. Kleine zijn eerder gaar dan grote bonken.
Doe de yoghurt, olijfolie, knoflook, rode peper, zout en het citroensap in een beker geschikt voor een staafmixer. Maal alles fijn door elkaar en voeg op het laatst de blaadjes van de koriander toe en maal deze ook door de yoghurt. Maal het geheel niet te lang nadat je de koriander eraan hebt toegevoegd.
Schil de koolrabi en snijd er dunne plakken van en vervolgens dunne reepjes. Het liefst zo dun mogelijk dit is voor een fijn mondgevoel. Doe de koolrabi in een kom en maak de koolrabi aan met de yoghurt dressing, meng het geheel goed. Neem nu een bataat en verwijder het aluminiumfolie, snijd er boven in de bataat een kruis en duw met je vingers de bataat van de bovenkant open. De bataat moet ver genoeg opengesneden zijn, zodat deze open blijft staan.
Serveer nu de koolrabi-yoghurtsalade op de bovenkant van de bataat.
Bananensmoothie
2 bananen, 2 dl melk, 60 ml sinaasappelsap, 4 el griekse yoghurt, 1 el honing
Doe de bananen in stukjes in de blender. Voeg melk, sinaasappelsap, yoghurt en honing toe en mix door elkaar. Schenk uit in glazen en garneer eventueel met een takje munt en schijfje kiwi. Tip: voeg tegen verkleuring een eetlepel citroensap toe als je de smoothie later wil serveren of drinken.
Koolrabi met haverroom & dille
Super simpel en toch heel smaakvol. Erg lekker met de verse dille en haverroom als fris vegan bijgerecht.
2 knoflookteentjes, 2 koolrabi’s, 1 pakje haver cuisine, 1 bosje verse dille, peper & zout naar smaak
Schil de koolrabi en snij fijn in kleine smalle reepjes. Hak de verse dille fijn en snij de knoflook in kleine stukjes of pers fijn met een knoflookpers. Verhit kokosolie in een pan en voeg de fijngesneden knoflook toe. Als deze 1 minuutje heeft gebakken kun je de koolrabi toevoegen en meebakken voor 2 minuutjes. Voeg tot slot de verse dille, wat peper en zout en tot slot de room toe aan het geheel. Serveer direct warm en geniet.