Week 15 10 april 2024
Beste klanten, deze week oogsten de leerlingen de eerste verse “bos”knoflook. Gebruik net als bij “lente”uitjes de hele plant, inclusief het groene blad. De smaak is iets zachter dan de smaak van knoflook teentjes. Lekker als snippers in de soep of op een broodje kaas. Bewaren kan eenvoudig; als bloemen in een vaasje met 1cm water blijven ze lang vers. Buiten zijn de eerste koolrabi, spitskool, bloemkool, sla en uitje inmiddels geplant. Nog even en dan komt er weer lekker veel van eigen land.
Deze week in het pakket:
Fruit: sinaasappel navel, appel Maribelle, bananen, kiwi en voor midden een bakje blauwe bes.
Groente groot: knoflook vers van vrij waterland, groenselder, spitskool, kastanjechampignons, knolselder en gember
Groente midden: knoflook vers van vrij waterland, groenselder, spitskool, kastanjechampignons en taugé.
Groente klein: knoflook vers van vrij waterland, groenselder, spitskool, kastanjechampignons en taugé.
Recepten deze week uit Odins receptenboek.
Spitskoolsalade met rozijnen en noten
Wij zetten deze spitskool in de spotlights vanwege zijn lekkere bite. Creëer in een handomdraai deze spitskoolsalade. Een smaakvol bijgerecht of als extra groente op je broodje kaas.
100 g spitskool, fijn geraspt ,1/2 grote wortel, grof geraspt, 75 g gedroogde abrikozen, grof gehakt, 50 g rozijnen, 25 g walnoten, grof gehakt, 25 g hazelnoten, grof gehakt, 2 el verse peterselie, fijngehakt, 2-4 el mayonaise, 2-3 el yoghurt, peper en zout, verse bieslook.
Kool en wortel in een grote mengkom doen. Abrikozen en noten met de peterselie erdoor roeren. In een apart kommetje de mayonaise mengen met de
yoghurt en naar smaak zout en peper toevoegen. Dit mengsel bij de kool doen en alles goed mengen. Kom afdekken en ten minste 1/2 uur in de koelkast zetten, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Garneren met bieslook.
Avgolemono – Griekse ei-citroensoep met groenselderij
Een vegaversie van de bekende Griekse kippensoep. Deze zit vol lekkere groente en is lekker vullend door de orzo en kikkererwten, maar met hetzelfde frisse, citroenige dat deze soep zo onweerstaanbaar maakt.
1 grote gele ui, 2 knoflooktenen, 2 el (Griekse) olijfolie, 1 wortel, 2 preien, 3 stengels groenselderij, 1 tl oregano , 1 l groentebouillon, 200 g orzo, 400 g kikkererwten, 3 eieren, sap van 1 citroen, 2 handenvol fijne spinazie, 4 takjes verse dille
Snipper de ui, hak de knoflook fijn en fruit ze zachtjes glazig in de hete olie Snij de wortel in blokjes, de prei in ringen en de selderij in smalle boogjes. Fruit even mee met ui en knoflook en voeg de oregano toe. Blus af met de groentebouillon. Breng aan de kook en voeg de orzo toe. Kook die volgens de verpakking gaar en voeg dan de uitgelekte en in een zeef gespoelde kikkererwten toe. Warm die nog even mee.
Klop in een kom de eieren en het citroensap tot een egaal mengsel. Schep vervolgens 1 kopje hete bouillon uit de pan en voeg dit al kloppend, heel langzaam bij de eieren tot alles gemengd is. Dit zorgt voor een romig eimengsel, anders krijg je stukjes. Herhaal dit nogmaals met een kopje hete bouillon. Meng nu het eimengsel door de soep, weer flink roerend en warm weer even mee. Roer nu ook de spinazieblaadjes erdoor.
Proef! Voeg evt. nog wat zout toe. Serveer tot slot de soep met een schijfje citroen, dille en een extra draai met de pepermolen.
Geroosterde knolselderij uit de oven
Makkelijk en koolhydraatarm bijgerechtje. Lekker bij rode kool met appeltjes.
500 gram knolselderij, 3 eetlepels extra vierge olijfolie, peper en zout
Snij de knolselderij in plakken of grove stukken van ongeveer 2 cm breed. Kook deze plakken knolselderij in ong. 5 minuutjes bijtgaar in een pan met kokend water. Verhit een (grill)pan op hoog vuur. Als de pan heel heet is kun je de olijfolie er in gieten. Grill de plakken knolselderij aan beide kanten. Bestrooi met wat zout en grove peper. In plaats van de olijfolie in de pan doen, kan je ook met een kwastje de knolselderij plakken met olijfolie insmeren voordat je ze in de pan legt. Besprenkel eventueel nog met wat geraspte Parmezaanse kaas of kruiden en serveer direct.
Kastanjechampignonsoep met groenselderij, knoflook, en knolselderij
150 g kastanjechampignons, in plakjes, 1 ui gesnipperd , 2 teentjes knoflook fijngesneden, 1 stengel groenselderij, gesneden en/of 100 g knolselderij in kleine stukjes gesneden, 30 g boter, 2 el bloem , 3/4 liter bouillon , 1 el room, 2 sjalotjes, evt fijngehakte verse kruiden: koriander, peterselie en/of tijm.
Laat de knoflook met ui in boter smoren. Voeg de selderij toe en laat het geheel 5 min. stoven. Roer er de bloem door, voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat de soep 15 min. doorkoken. Bak de champignons. Roer de champignons en de room door de soep en maak deze op smaak met peper en zout.
Serveer de soep met verse kruiden, in ringen gesneden sjalotjes en blokjes geroosterd brood.
Geroerbakte kool en taugé met gembersaus
60 g verse gember, geschild, dwars op de draad in dunne plakjes, 6 eetlepels , sojasaus, 6 eetlepels mirin, 4 eetlepels sake, 1 eetlepel tomatenketchup, 1 theelepel sesamolie, 1 eetlepel maïzena, 1 eetlepel plantaardige olie, 1 ui, in dunne ringen 1 spitskool, gehalveerd, stronk verwijderd, in reepjes van ongeveer 1 cm breed 300 g taugé,
Pureer in een blender of keukenmachine de gember met de sojasaus, mirin, sake, tomatenketchup, sesamolie en maïzena. Verhit de plantaardige olie op hoog vuur in een wok of diepe koekenpan en bak de ui en spitskool. Roerbak 4 tot 5 minuten en voeg de taugé en gembersaus toe. Verhit al roerend 3 tot 4 minuten, tot de taugé een beetje zachter wordt en de saus alles mooi bedekt. Garneer met lente-uitjes/knoflook en sesamzaad en dien op met rijst.
Dit gerecht is gebaseerd op een klassiek Japans soulfoodgerecht dat buta shogayaki heet. Ik vraag me af of het zonder vlees ook lekker zou zijn. En dat is het dus echt wel. De groenten zijn lekker knapperig en ook vleesloos is dit gerecht heerlijk vullend.