Week 15 2025, appel, kool, snijbiet, waspeen, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 15                                                                                              6 april

Beste klanten, ´operatie tuinboon´ is goed op dreef. Alle leerlingen van de 7e klassen hebben na de voorjaarsvakantie in tweetallen in een bak met twintig P9 potjes tuinbonen gelegd. Daarna moest er gewied worden vanwege het gebruik van ‘eigen’ aarde die lekker veel ontkiemende zaadjes van ongenode gasten bevat. Vorige week gingen al die (120!) bakken naar buiten om af te harden en vervolgens door de leerlingen geplant te worden. Ondertussen hebben ze de tuinboon van nabij bestudeerd via het tuinbonen-onderzoek waarbij vier weken lang de ontkieming van het zaad en de ontwikkeling van de kiemplant is gevolgd. 
De komende tijd is het wieden en schoffelen geblazen om uiteindelijk nog voor de zomervakantie de tuinbonen te kunnen oogsten, verpakken in de groentetassen en de planten te ruimen. 

Inhoud pakketten

Fruit: appel Natyra, banaan, kiwi, sinaasappel. Midden daarbij nog grapefruit.
Groente groot: snijbiet, spitskool, waspeen, komkommer ,champignon.
Groente midden: snijbiet, spitskool, waspeen, komkommer.
Groente klein: snijbiet, spitskool, waspeen, komkommer.

Salade van snijbiet, appel met tzatziki

200 gr snijbiet, 2 appels, 1 teen knoflook, 1 komkommer, 1 dl yoghurt, peper, zout, ijsbergsla, pijnboompitten, ½ bos dille, olijfolie, 1 citroen

Was de snijbiet en snij de grote bladeren grof zodat ze nog wel herkenbaar zijn en doe ze in een grote saladekom. Snij de appels zonder ze te schillen in blokjes van 1cm bij 1cm en doe ze bij de snijbiet bladeren. Neem nu een deel van de ijsbergsla en snij hiervan dunne reepjes en voeg ze toe aan de salade.

Als ik pijnboompitten rooster doe ik dat in een klein pannetje met een laagje zonnebloemolie. Je doet de olie in de pan en je doet de pijnboompitten erbij, nu zet je ze op een klein vuur en laat je ze rustig kleuren in de olie. Let op dat de pijnboompitten niet te donker worden want ze kleuren nog donkerder wanneer ze weer afkoelen. Doe ze wanneer ze een mooie kleur hebben in een zeefje en strooi er meteen wat peper en zout op, laat ze zo afkoelen.

Neem nu de komkommer en was deze goed, snij ze in de lengte doormidden en leg ze met de binnenkant naar boven, bestrooi de komkommer met wat zout en laat het zout intrekken. Neem nu een blender en doe hierin de komkommer wat dille, knoflook en citroenzeste, peper en zout.  Blender dit goed tot het fijn is en leg de puree op een zeef. Laat het vocht eruit lekken, maar bewaar het wel. Als je een stevig puree hebt, voeg je de yoghurt toe en meng je deze met elkaar. Eventueel voeg je wat van het vocht toe of je doet er voor de smaak nog wat olijfolie bij. Dresseer de salade met wat van de tzatziki en pijnboompitten.

Kool Pilav van bulgur met sumak

75 gr boter, 8 bosuitjes, 75 gr walnoten, 1 tl piment, peper, zout, 1 Spitskool, 200 gr bulgur, 300 ml groentebouillon, 2 tl sumak, 20 gr bladpeterselie, 200 gr Griekse yoghurt, 1 teen knoflook.

Verhit de boter in een pan op middelhoog vuur tot hij begint te schuimen. Doe de bosui, gehakte walnoten, piment en een mespuntje zout erbij en bak alles 5 minuten. Snij de kool in grove stukken en doe deze ook in de pan. Bak het geheel 5 minuten aan en doe dan de bulgur erbij.
Schenk de bouillon in de pan en breng alles met wat zout en peper op smaak.

Leg nu een cartouche op de bulgur, dit is een bakpapier met in het midden een gat. Je knipt dit gemakkelijk van een stuk bakpapier.
Neem een vierkant en vouw het door de helft en dan nog eens door de helft. Je hebt nu een klein vierkant. Nu vouw je de open kant van het vierkant in een pijlvorm van 2 cm op zodat je een lange driehoek krijgt. Meet vanuit het middelpunt van de pan de helft en knip de pijl in die lengte af, dan vouw je het bakpapier uit en heb je een rondje wat je op de bulgur kunt leggen en wat in de pan past. Je hoeft alleen nog een stoomgat in het midden te knippen. Verwarm de bulgur op middelhoog vuur nog 5 minuten, het moet doorkoken. Daarna temper je het vuur en leg je een deksel op de pan, laat de pilav nog 5 minuten op laag vuur staan. Voor het serveren roer je de gehakte peterselie en de sumak erdoorheen.  Wrijf een teen knoflook met wat zout op je snijplank tot puree en meng dit door de yoghurt en serveer dit bij de bulgur.

Gebakken waspeen met harissa

1 kg waspeen, 125 gr rode chilipeper, zout, ½  el karwijzaad, 1 tl gemalen komijnzaad, 2 teentjes knoflook, 50 gr ontvelde paprika, ¼ el tomatenpuree, ¼   el rode wijnazijn, 2 el olijfolie, 2 tl gerookte paprikapoeder.

Neem de waspenen en snij ze in de lengte doormidden, verwijder het kroontje. Leg ze op een bakplaat en rooster ze in de oven op 175 graden Celsius, ongeveer 15 à 20 minuten lang tot ze gaar en gekarameliseerd zijn.

Neem nu de pepers en verwijder de pitjes en zaadlijsten, kijk uit dat je niet in je ogen wrijft tot nadat je je handen weer goed gewassen hebt. Neem een blender en voeg alle ingrediënten bij elkaar in de blender goed glad malen en serveren bij de worteltjes. Harissa kun je onder een laagje olie prima in de koelkast bewaren.