Week 17 2024, knoflook, paksoi, andijvie, avocado, biet, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 17                                                                   24 april 2024 

Beste klanten, in de meivakantie is de winkel één week dicht.

Week 18 van 27 april tot en met 5 mei, is de winkel dicht en zijn er ook geen pakketten.  
Week 20 van 6 mei t/m 12 mei is weer een normale week met winkel en pakketten.
Op Hemelvaart, donderdag 9 mei, is de winkel open.

Deze week in het pakket:
Fruit: appel jonagold, banaan, sinaasappel en kiwi.
Groente groot: knoflook vers, andijvie, paksoi, avocado, bieten en prei.
Groente midden: knoflook vers, andijvie, paksoi, avocado, bieten.
Groente klein: knoflook vers, andijvie, paksoi, avocado, bieten.

Paksoi met vegetarische oestersaus Chinees Bijgerecht 2 personen

De letterlijke vertaling van paksoi is ‘kleine witte groente’. Deze koolsoort met zijn donkere bladeren en bolle witte bladstelen is verwant aan de Chinese kool en wordt veel gebruikt in de Kantonese en Chinese keuken. Dit eenvoudige gerecht is binnen een paar minuten gaar en heeft een frisse, aromatische smaak.

400 g paksoi, 2 el arachideolie, 1 tl geraspte verse gemberwortel, 1 verse knoflook, grof gehakt, 1 el Chinese rijstwijn, 3 el vegetarische oestersaus, 1 tl sesamolie.

Spoel de paksoi af en snijd in de lengte in kwarten. Verhit een wok op middelhoog vuur, voeg de olie, de gember en de knoflook toe en bak 30 seconden, tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de paksoi toe en roerbak 2 minuten. Voeg dan de rijstwijn toe en laat nog 2 minuten garen. Roer de vegetarische oestersaus erdoor en schep de paksoi met de saus op een bord. Besprenkel met de sesamolie en serveer.

Recepten van Michiel onze huisreceptionist:

Preisoep

50 gr boter, 125 gr ui, 500 gr aardappel, 350 gr prei, tijm/laurier/rozemarijn, 1 l water, 3 dl  witte wijn, peper en zout

Snipper de ui en zet deze aan ik de boter zonder te kleuren. Voeg de tijm, rozemarijn en laurier toe. Schil de aardappelen en snij in gelijke stukken, doe ze bij de uien. Laat het geheel gaar worden. Blus af met de witte wijn. Voeg vervolgens het water toe en breng het geheel aan de kook. Voeg wat peper en zout toe en maak de aardappelen gaar. Maal de soep met de staafmixer en duw hem door een bolzeef.
Breng de soep weer aan de kook en voeg de fijngesneden prei toe. Laat de gaar koken maar niet te gaar want anders verlies je de mooie groene kleur. Maak de soep af met peper en zout. Maal de soep in de blender. Voor het serveren een scheutje room. En met een klontje boter opschuimen. Als de soep wat te dik is, kun je de soep met wat water aanlengen.

Gratin van pasta met andijvie salade

500 gr kastanjechampignons, 2 preien, 1 andijvie, 2 uien, 2 tenen verse knoflook, takje tijm, 400 gr pasta penne, 50 gr boter, 60 gr bloem, 3 el mascarpone, ½ l melk, 200 gr Parmezaanse kaas, peper en zout, ½ dl aceto balsamico, 1 ½ dl olijfolie, nootmuskaat.

Snij de champignons fijn, en bak ze aan in een grote pan. Snipper de uien fijn, voeg ze aan de champignons toe en bak ze mee. De champignons laten natuurlijk eerst hun vocht los, dit laat je allemaal verdampen, voordat je aan het bakken toekomt. Snij de tijm en prei fijn en doe deze samen in een kommetje voor als de champignons gebakken zijn. Maak de champignons op smaak met peper en zout. Als het geheel iets is gebakken en het vocht is weg doe je de prei en de tijm erbij. Doe alles in een ovenschaal en laat het afkoelen.

Kook de pasta penne net al dente dus nog een beetje hard als je er op bijt, je moet er rekening mee houden want de pasta gaat nog de oven in. Daar wordt de pasta nog verder gaar en je wilt niet dat de pasta te zacht is. Na het koken giet je het water eraf en koel je de pasta met wat water. Laat de pasta goed uitlekken en doe de pasta op de champignon en prei in de ovenschaal.

Laat de boter uitbruisen in een pan en niet kleuren, voeg vervolgens de bloem toe en maak een roux. Laat de roux even gaar worden op een laag vuurtje, maar zorg ervoor dat deze niet verder kleurt. Blus de roux af met de melk en maak er een bechamelsaus van. Wanneer de bechamel gebonden is, voeg je de mascarpone toe en maak je de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg op het laatst de kaas toe aan de saus.

Bedek de pasta met een lekkere laag bechamelsaus. Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 170 graden Celsius, ongeveer 15 minuten. Bak de gratin lekker goudbruin. Wanneer ik een andijviesalade maak, snij ik de hele krop andijvie in de lengte in vier stukken. Ik was de andijvie in zijn geheel om ervoor te zorgen dat het zand verwijderd is, maar ook omdat je de andijvie weer goed droog kunt krijgen. Ook van belang in deze is dat je bladgroenten in het algemeen beter niet gesneden  kunt wassen vanwege het verlies van vitamine en smaak. Nadat je dit gedaan hebt snijd je de andijvie vanaf de stronk, eerst de sla pen eruit en vervolgens in reepjes. Maak een lekkere dressing en hiermee maak je de andijvie aan. Tegen de tijd dat je salade af is, is je pasta schotel ook klaar en kun je lekker gaan eten.

Avocado op toast

2 avocado, 1 teen knoflook, ½ chilipeper, ½ dl olijfolie, 1 el crème fraîche, zout, 1 citroen, 4 sneden zuurdesembrood.

Neem de avocado’s  en halveer ze met een schilmesje, de avocado moet wel rijp zijn anders moet je nog even wachten. Neem een lepel en schep de avocado uit de schil, verwijder de pit. Neem het sap van een ½ citroen en prak hierin met een vork de avocado. Hak de knoflook en chilipeper en voeg deze toe aan de avocado. Voeg ook de olijfolie en crème fraîche toe en meng het allemaal met elkaar. Maak de avocado op smaak met wat zout. Bak het brood in de pan met wat olijfolie en als de toast nog warm is doe je de avocado er op.

Bieten in zoutkorst

1 kg grof zeezout, 4 bieten, 1 dl extra vierge olijfolie (het liefst toscaanse olie)

Maak van grof zeezout en water een papje dat stevig genoeg is om er mee te kleien. Denk maar aan zandkasteeldikte zoals vroeger in de zandbak. Maak het zeker niet te nat, omdat het zout de biet in dringt en als de klei te nat is dat niet gebeurt. Was de bietjes, maar schil ze niet en klei er een laagje zout omheen zodat ze individueel zijn ingepakt. Leg ze in een ovenschaal en bak ze op 180 graden celsius, ongeveer 40 à 60 minuten. Dit is een beetje afhankelijk van hoe groot de bieten zijn. Maak een gaatje met een priem en daarna mag je met de hamer aan de slag om de bieten te bevrijden van hun zoutkorst.

Snij plakjes van de bieten en serveer het geheel met wat olijfolie en brood.