Beste klanten, Het Vrij Waterland team wenst u allen een smakelijk en gezond 2024.
De eerste week van het nieuwe jaar brengt ons heerlijk helder winterweer. Tijdens de vorst staan alle pakketten binnen in het theorielokaal. De deur van het lokaal is open van 8.00 tot 20.00 uur.
Deze week in het pakket:
Fruit: Pinova appel, conference peren, Moro bloedsinaasappel en kiwi.
Groente groot: broccoli, wortel, groenselderij, witlof en prei.
Groente midden: broccoli, wortel, groenselderij en witlof.
Groente klein: : broccoli, wortel, groenselderij en witlof.
Recepten van Michiel, onze receptionist.
Brocolie à la brocolie
Voor dit recept moet je van broccoli houden, het is namelijk letterlijk de broccoli die de broccoli op smaak brengt en niet veel anders. Je zou dit ook met bloemkool of met wortel kunnen doen en het is een smakelijke manier om de groenten tot zijn recht te laten komen.
1 kg broccoli, 2 dl extra vierge olijfolie, peper en zout
Maak de broccoli schoon en snijd er gelijke roosjes van. Zet een grote pan op met blancheerwater en zout. Blancheer hierin de broccoli beetgaar en schep ¾ deel van alle broccoli op een bord of een schaal van waaraf je de broccoli gaat serveren. Laat de broccoli hier afkoelen. De rest van de broccoli kook je in de pan helemaal gaar en doe je daarna in de blender. Laat de gare broccoli afkoelen in de blender en voeg wat peper en zout toe. Als de broccoli is afgekoeld in de blender maal je deze fijn terwijl je de olijfolie toevoegt. Er ontstaat een dikke saus, de broccolipuree neemt de olijfolie op en maakt een mooi geëmulgeerde saus. Indien de saus te loperig wordt, voeg je wat minder olijfolie toe. Proef de saus en maak deze verder op smaak met wat peper en zout indien dat nodig is.
Vervolgens kun je met deze saus de beetgare broccoli op schaal garneren en afmaken.
Gekarameliseerde witlof met moro sinaasappel
1 kg witlof, 1 citroen, 2 moro sinaasappels, 30 gr boter, 50 gr suiker, zout en peper.
Begin met het schoonmaken van de witlofstronkjes, snijd een klein laagje van de onderkant van de stronk zodat de buitenste bladeren loslaten. Niet te veel want dan verlies je alleen maar witlof en niet te weinig want je wilt mooie gelijke stronken witlof hebben om te karameliseren. Neem een wijde pan met een deksel en leg de stronken hierin, niet gestapeld maar plat op de bodem. Zet de witlof half onder water en voeg de boter en wat citroensap toe zodat ze niet verkleuren. Voeg ook een snufje zout toe voor de smaak. Doe de deksel op de pan en zet de pan op hoog vuur, laat de witlof aan de kook komen. Haal de witlof van het vuur en laat de afkoelen in het vocht. Neem daarna de witlof uit de pan. Knijp de stronkjes een beetje uit zodat het overtollige water in de pan achterblijft. Leg de witlof op een doek op een bord om de rest van het vocht op te nemen.
Neem nu de sinaasappels en snij de kop en kont eraf zodat ze stevig op de snijplank liggen. Verwijder nu de rest van de schil door tussen het vruchtvlees en de schil te snijden. Zorg daarbij dat het witte vlies ook met de schil meegaat, eigenlijk snij je de partjes open. Nu neem je de sinaasappel in je hand boven een kommetje en snij je met een klein recht mesje de partjes tussen de vliesjes uit en laat je ze in het kommetje vallen. Dit doe je tot alle partjes sinaasappel uitgesneden zijn. Het overige sap knijp je uit het vlies dat je daarna weggooit.
Snij de witlof in de lengte doormidden, neem nu een bakpan waarin je de suiker met een beetje water ment tot het de dichtheid heeft van nat zand. Zet de pan op hoog vuur en laat de suiker karameliseren. Kijk goed naar de kleur van de suiker, te donker is echt niet lekker want dat wordt zeker met de witlof alleen maar bitter. Als de suiker mooi lichtbruin is, leg je alle witlof met de platte kant in de pan en bakt ze in de suiker. Draai ze ook een keer op de bolle kant zodat overal karamel komt. Blus als de witlof goed gekleurd is met het sap van de sinaasappel en eventueel een beetje van het kookvocht van de witlof. Voeg wat zout en peper toe en zorg dat er een mooie glanzende laag om de witlof komt. Haal de witlof uit de pan en garneer met de sinaasappelpartjes.
Quiche van prei en geitenkaas
deeg: 250 gr bloem, 100 gr boter, 1 ei, 80 gr volle yoghurt, zout, tijm.
Haal de boter uit de koelkast, de boter moet op kamertemperatuur zijn om goed te kunnen verwerken tot een mooi deeg voor deze taart. Weeg de bloem af in een beslagkom, doe boter, ei, yoghurt, zout en gehakte tijm erbij. Kneed dit tot een mooi glad, niet plakkerig deeg. Indien het deeg nog wat nat of plakkerig aanvoelt, kun je gerust wat bloem toevoegen. Kijk hierbij uit dat het niet te droog wordt. Leg het deeg minimaal 1 uur in de koelkast om te rusten.
Kaasvulling van de quiche: 5 eieren, 200 gr crème fraiche, 200 gr geitenkaas , peper en zout
Neem de geitenkaas en breek deze in stukjes in een beslagkom, voeg de eieren en crème fraîche toe en meng het geheel. Ik gebruik hiervoor een staafmixer om een mooie homogene massa te krijgen. Maak de vulling verder op smaak met peper en zout.
Groentevulling van de quiche: 2 prei, 1 ui, 1 teen knoflook, ½ rode peper, tijm, zeste van citroen, olijfolie.
Snij de prei en de ui fijn in dunne reepjes, zet deze aan in een pannetje. Voeg de fijngehakte knoflook en rode peper toe. Doe de tijm en citroenzeste met wat peper en zout erbij om de vulling lekker op smaak te brengen. Zorg dat de prei niet te gaar wordt, want dan laat deze al het vocht los en die wil je bij prei juist in de quiche behouden.
Nu is het deeg wel goed koud en heeft het voldoende gerust, haal het uit de koelkast om het vervolgens uit te rollen op een bakpapier. Neem nu een quichevorm van ongeveer 25 centimeter en bekleed deze met het deeg. Stort de vulling, eerst de preivulling en daarna de kaasvulling, in de vorm en bak de quiche af op 170 graden Celsius, 40 minuten. Als de eieren souffleren is de quiche gaar.