Week 21 22 mei 2024
Beste klanten, deze week de eigen voorjaarsbosbietjes in het midden en kleine pakket. Het slaseizoen is van start: de komende weken een afwisseling van groene en rode eikenbladsla, Romaanse sla en botersla. Voor de leerlingen breken “zware” tijden aan. Het planten en zaaien is zo goed als gedaan en dan is het nu dus: verzorgen-onderhouden-wieden-schoffelen. Voor leerlingen aanleiding om er het interessante woord “saai” aan te verbinden. Voor docenten de kunst om alle lessen interessante zaken met ze te ondernemen. Zoals: grondsamenstellingsonderzoek doen, kruiden in hun zeer eigen werking testen als rustgevende of verkwikkende thee, reinigende gezichtsmaskertjes uitproberen, ontstekingsremmend stoombad ondergaan. Of een eigen tuin ontwerpen, een proeverij houden van 4 soorten sla, het ondergrondse bodemleven bestuderen, wetenschappelijke experimentjes uitvoeren met de groei van aardappel en de kiemontwikkeling van een tuinboon, want tuinbouwles is meer dan schoffelen alleen.
Macaroni ovenschotel met kool en kaas
Een makkelijke ovenschotel voor doordeweekse drukke dagen met kool, gedroogde tomaatjes en geitencamembert. Die is natuurlijk te vervangen door bijv. brie of gewoon geraspte kaas.
1/2 kool, witte kool, 1 ui, gesnipperd, 4 gedroogde tomaten, 1 knoflookteen, geperst, een scheut olijfolie, 1 tl gedroogde- of 2 takjes verse oregano, 1 kleine geitencamembert of andere kaas, 200 g macaroni of andere pasta,
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij de gedroogde tomaten in kleinere stukken en laat ze ongeveer een uur in de olijfolie en oregano staan. Fruit de ui met knoflook in wat olie en voeg er de kool in smalle repen gesneden aan toe. Roerbak de kool een paar minuten en voeg er daarna een scheut water, de tomaten met olijfolie en kruiden aan toe. Stoof het geheel op een zacht pitje in ongeveer 20 min beetgaar. Kook de macaroni ondertussen beetgaar en schep door het koolmengsel. Schep alles in een ingevette ovenschaal. Verdeel de kaas over de schotel. Zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven zodat ze goed doorgewarmd is.
Aardappel-bietensalade, een felroze salade
Aardappel, biet, augurk zoetzuur, uitje, mayonaise, yoghurt, mosterd, peper.
Stukjes biet zorgen voor een kleurexplosie in deze frisse aardappelsalade. Schil de aardappel voor en de bietjes na het koken. Denk er aan, verse bietjes veel korter koken! Schil de bietjes en snijd ze in blokjes. Meng ze door de aardappel (naar keuze pureren of ook in brokjes), gesnipperd uitje, brokjes augurk (lekker veel als je van zuur houdt). Peper, mayonaise en een flinke schep mosterd. Als je al deze zaken door elkaar schept ontstaat onder je handen een prachtig, roze salade. Serveer het op groene bladsla, een lust voor het oog. Een Pink-ster.
Recepten van Michiel onze huisreceptionist
Broccolimousse op een bruschetta met geroosterde tomaatjes
750 gr broccoli, 300 gr tomaatjes, olijfolie, knoflook, oregano, zuurdesem brood, peper en zout.
Neem een mooi stuk zuurdesembrood en snij er dunne plakken van, leg die vervolgens op een ovenplaat. Neem nu een teentje knoflook en hak dit fijn, doe de knoflook in een beetje olijfolie en laat het even trekken. Smeer de sneetjes brood in met de knoflookolie. Doe er wat peper en zout op en rooster de sneetjes in de oven op 170 graden Celsius mooi goudbruin.
Afhankelijk van hoe groot je tomaatjes zijn halveer of snij je ze in kwarten, leg ook deze op een ovenplaat en doe er wat olijfolie, oregano, peper en zout op. Rooster de tomaatjes tot ze wat ingedroogd zijn, hierdoor wordt de tomatensmaak steviger.
Neem een grote pan om in te blancheren, vul deze ¾ deel met water en doe er wat zout in. Maak de broccoli schoon en snij de broccoli in gelijke stukken. Kook de broccoli 5 minuten en giet hierna de broccoli in een vergiet en laat afkoelen. Neem nu een blender en maal de broccoli helemaal fijn. Eventueel wat olijfolie toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
Besmeer nu de bruschetta met de broccolimousse en garneer met de tomaatjes. Je kunt de broccoli ook in een spuitzak doen en mooie toefjes spuiten, garneren met de tomaatjes en wat rucola.
Salade van gepofte bosbiet met aardbeien en burrata
1 kg bosbiet, 300 gr grof zeezout, 200 gr aardbeien, (purper)basilicum, peper, zout, burrata, 3 trostomaten, 1 bolletje knoflook.
Was de bosbietjes en scheidt de biet met een beetje stengel van de rest van het loof. Niet wegdoen hiermee kun je de salade mooi garneren en een frisse tint geven. Rol de bosbiet in het zout en leg op de ovenplaat. Leg de bol knoflook in het midden van de bietjes op de ovenplaat. u pof je de bieten afhankelijk van hoe groot de bietjes zijn, 40 minuten op 170 graden celsius totdat de velletjes beginnen te verkreukelen en loskomen van de bietjes. De knoflook is eerder klaar, wanneer deze zacht is kun je hem verwijderen van de ovenplaat en laten afkoelen. De knoflook moet goed gaar zijn en licht gekarameliseerd.
Van 2 bietjes en de trostomaatjes maal je met wat peper, zout en olijfolie een gazpacho in de blender, deze kun je zeven maar goed glad is ook goed en lekker dat alles er nog in zit. Als je gasten krijgt, kun je het wat mooier maken door de gazpacho te zeven.
Burrata is een Italiaanse verse kaas van rauwe koemelk die gemaakt is van mozzarella en room. De buitenkant lijkt op een mozzarella, de binnenkant is romig. Burrata komt oorspronkelijk uit Andria. Ga naar je kaasboer om een goede burrata te kopen en bezuinig hier niet op want het is van groot belang bij dit gerecht.
Pel de knoflook en plet de teenjes met je mes op de snijplank, strooi er wat zout op en maak er een soort pasta van, schep het in een bakje en doe er wat peper en olijfolie bij.
Pel de bietjes en snij ze in grove stukken, nu is het moment om de salade te dresseren op het bord. Begin met een spiegeltje van gazpacho en doe er wat bietjes in. Daarbovenop gaat de burrata en wat plakjes aardbei, daarna wat blaadjes basilicum en wat toefjes van de knoflookpuree.