Beste klanten, deze week bosui in het pakket. Het veld met uien ziet er triest uit dit jaar. Uien houden niet van al te veel water. Omdat de regen bijna dagelijks met bakken uit de hemel valt, zal het een mager uienjaar worden. De uitjes van deze week stonden aan de randen van het veld, waar zij nog net de worteltjes droog hebben kunnen houden.
Deze week in het pakket:
Fruit: appel Natyra en Jonagold, bananen, aardbeien, kiwi en voor midden sinaasappel. Door slechte kwaliteit zijn de platte perzik voor alle pakketten en de meloen voor midden komen te vervallen.
Groente groot: sla (VW), bosui (VW), rode biet, roma cherrytomaat, een bakje alfalfa, gember en een komkommer.
Groente midden: sla (VW), bosui (VW), rode biet, roma cherrytomaat, een bakje alfalfa.
Groente klein: sla (VW), bos ui (VW), rode biet, roma cherrytomaat.
Recepten van Michiel Willems, onze huisreceptionist.
Gebakken perzik met broodpudding
500 gr perzik, poedersuiker of honing.
Halveer de perzik, verwijder de pit en snijd de perzik in kwartjes. Die leg ik daarna in een ovenschaal. Bestrooi ze met wat poedersuiker of doe er wat honing op. Zet in de oven op 180 graden en bak de perziken tot ze mooi zacht en wat gekarameliseerd zijn.
Pudding: 3 dl melk,3 dl room, 1 vanillestokje, 5 eieren, 100 gr suiker, oud brood.
Zet melk en room op met het vanillestokje en laat tot aan de kook komen (niet koken aub) Ongeveer een half uur minstens laten trekken, zodat de smaak van de vanille goed in de melk gaat zitten. Laat het geheel afkoelen en voeg de eieren en suiker toe.
Leg het oude brood in een ovenschaal en zet het geheel onder met room. Leg er nog een laagje brood op en zet het weer onder. Afbakken op 140 graden met 40 procent stoom ongeveer 3/4 uur. De pudding afmaken met perzik en eventueel merengue. ( met suikersiroop opgeklopt eiwit)
Rode bietencrème met kikkererwten en bosuitjes
1 dl olijfolie, 1 kg bieten, 1 kruidnagel,1 steranijs, 1 zeste van sinaasappel,1 sap van sinaasappel, ¼ fles bietensap,1 dl aceto balsamico, zout en peper.
Snij de bieten fijn in gelijke delen. Neem een ruime pan en verwarm de olijfolie. Zet de bietjes aan in de olie en voeg de specerijen toe. Blus het geheel af met het sap en de aceto balsamico. Voeg de zeste en zout toe en dek af met een bakpapier. Stoof de bieten goed gaar, als al het vocht weg gekookt is en ze nog niet gaar zijn voeg je nog wat bietensap toe. Als de bieten goed gaar zijn, zal het vocht reduceren.
Nu kun je de bieten eerst in de keukenmachine en daarna in de blender opdraaien.
Kikkererwten: 250 gr kikkererwten, 1 teen knoflook, 1 blad laurier, rode peper, citroen, olijfolie, zout.
Wanneer u kikkererwten wilt maken, moet u dit een dag van tevoren bedenken zodat u de kikkererwten op de week kunt zetten. Gedroogde peulvruchten moet je eerst grondig wassen in koud water. Doe de peulvruchten in een grote kom met koud water en roer ze of wrijf wat met je handen. Verwijder alle vliesjes en vuil die komen bovendrijven en giet de peulvruchten af. Herhaal dit tot het water schoon is. Vervolgens is het vaak nodig om de peulvruchten te weken in koud water. De droge vruchtjes krijgen zo de kans om zich weer vol met vocht te zuigen, nemen aanzienlijk toe in volume en de kooktijd wordt daardoor korter. Ook worden de peulvruchten dankzij het weken beter verteerbaar, omdat de stoffen die moeilijk verteerbaar zijn, deels in het weekwater terechtkomen. Om die reden is het ook aan te raden om het weekwater af te gieten en vers water voor het koken te gebruiken. Maar hoe lang moet je ze eigenlijk weken? Kikkererwten kun je het beste 24 uur van tevoren al in koud water leggen; bonen en erwten hebben aan 8-12 uur genoeg. Groene linzen kun je een uurtje van tevoren weken, maar het is niet per se nodig en bij rode linzen kun je deze stap helemaal overslaan.
Zet de kikkererwten na het weken op met een teentje knoflook, laurier, 2 citroenschillen en een stuk rode peper. Kook de kikkererwten op een laag vuur gaar, ik hou zelf meestal aan dat wanneer je denkt dat ze te ver gekookt zijn dan zijn ze goed. Hiervoor probeer ik wel af en toe een erwt en houd ik het in de gaten tijdens het kookproces. Als het dan zo ver is, dan haal ik niet meteen de erwten uit het vocht maar haal ik de pan van het vuur en voeg ik wat zout aan de kikkererwten toe. Zo laat ik ze 5 minuten staan en giet ze daarna af. Bewaar een deel van het kookvocht om ze later op te warmen als dat nodig is. Maak nu de kikkererwten verder op smaak met peper, olijfolie, citroensap en eventueel nog wat zout. De knoflook die nog bij de kikkererwten zit, druk je gewoon fijn voor de smaak. De rode peper, citroenschil en het laurierblad verwijder je.
Schil de bosuitjes totdat je het fel groene gedeelte van de bosui tegenkomt. Nu heb je een bosuitje wat een fijne zachte smaak heeft en die je zo kunt eten. Maar wat ook erg lekker is om ze even te blancheren en verder op smaak te brengen met wat peper, zout en olijfolie.
Het gerecht stel je verder samen zoals je wilt, je zou er bijvoorbeeld over kunnen denken om de bietencrème te gebruiken als basis waarop je de kikkererwten dresseert en garneert met de bosuitjes.
tomatensalsa met Parmezaanse kaaskoekjes
500 gr roma cherrytomaatjes, peper, zout en olijfolie, bosuitjes
Tomatensalsa maak je wanneer de tomaten echt goed van smaak zijn. Eigenlijk zodat je er niet veel meer aan hoeft te doen dan ze fijn te snijden en met peper, zout en olijfolie op smaak te brengen. Snij de tomaatjes dus in kleine blokjes en maak ze op smaak. Het vocht van de tomaat en de olijfolie maakt het tot een salsa. Lekker is het om ook hier een bosuitje ragfijn gesneden door de salsa te verwerken
kaaskoekjes 175 gr Parmezaanse kaas,100 gr boter, 120 gr bloem,1 tl zout, 1 tl basterdsuiker, Piment d’espelette, 1 tl bakpoeder, 3 eidooiers.
Neem de geraspte Parmezaanse kaas en meng hierbij de bloem, zout, basterdsuiker, bakpoeder en de piment d’espelette. Piment d’espelette is een Baskisch pepertje uit het zuidwesten van Frankrijk. Het kenmerkt zich door zijn aroma en doordat het niet al te pittig is, dus het is heel prettig om mee te werken. Meng vervolgens de boter en de eidooiers door het beslag om er daarna een rolletje van te rollen. Laat het deeg minimaal een uur in de koelkast tot rust komen. Daarna kun je er koekjes van snijden. Bak ze af op een bakpapier op 170 graden ongeveer 7 minuten. Ze moeten mooi goudgeel zijn.