Week 25 2024, groenselder, andijvie, sinaasappel, aardbei, courgette, champignon, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 25                                                                                 19 juni 2024 

Beste klanten, tuinders hebben altijd wat te klagen: het is te droog of te nat of te koud. Maar nu is het toch wel echt heel heel erg nat. Spinazie totaal verdronken, uien zacht en snotterig. Bonen en pompoenzaden zijn gaan rotten nog voor ze konden ontkiemen. Komende week planten we op hoop van zegen de winterse koolsoorten, prei en knolvenkel.

Deze week in het pakket:

Fruit: nectarines, appel Natyra/Jonagold, navelsinaasappel, banaan en voor midden aardbeien.
Groente groot: groenselder, courgette, rode paprika, witte champignons, avocado.
Groente midden: groenselder, courgette, rode paprika, koolrabi en komkommer ( beide VW)
Groente klein: groenselder, courgette, andijvie (VW) en komkommer (VW).

Recepten van Michiel Willems,

Quiche van courgette en champignon

Deeg: 250 gr bloem, 160 gr boter, 1 ei, 5 gr zout, 1 el melk, mespunt suiker.

Dit lichte, kruimelige, verfijnde korstdeeg kan ook in plaats van bladerdeeg gebruikt worden. Het is geschikt voor flans en tartelettes, zowel zoet als hartig.

Zeef de  bloem op het midden van het aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Verdeel hierin de in stukjes gesneden boter met het ei, de suiker en het zout. Vermeng de ingrediënten met de vingers van de rechterhand en schuif met de linkerhand telkens wat bloem erbij. Voeg, nadat een enigszins samenhangend geheel is ontstaan, de koude melk toe. Kneed het deeg met de handpalm niet meer dan 2 à 3 minuten totdat er zich een bal vormt. Wikkel het deeg in vetvrij papier en leg het deeg minimaal 1 uur in de koelkast voordat je het verder verwerkt. Het deeg is goed te bewaren in de koelkast (3 dagen) of je kunt het invriezen en voor een volgende taart gebruiken.

Vulling: 3 courgettes, 1 ui, 500 gr witte champignons, 4 eieren, 200 ml crème fraîche, 100 gr parmezaanse kaas, peper, zout, 1 takje tijm, 1 teen knoflook, boter.

Snipper de ui fijn, verwarm de boter in een pannetje en zet hier de ui in aan zonder te kleuren. Snij de knoflook en tijm fijn en doe ze bij de ui, laat alles goed gaar worden alvorens je de in kwartjes gesneden champignons erbij doet. Bak de champignons mee en laat het loskomende vocht verdampen. Hierdoor ontstaat er een goede champignonsmaak in het mengsel. Nu snij je de courgettes in blokjes van 1 cm bij 1 cm en voeg je deze ook toe. Hierbij is het goed om te kijken of de courgette van binnen niet te veel zaadlijst heeft. Als dat zo is, gebruik dat liever niet te veel, het maakt je quiche zompig. Gaar de courgette niet te ver, je moet de quiche nog bakken dus daar wordt de courgette ook wel verder gaar. Maak het geheel op smaak met peper en zout. 

appareil (room, kaas en eimengsel) 

Neem de 4 eieren en breek deze boven een beslagkom, tik ze met een garde even los. Voeg de crème fraîche toe en de geraspte Parmezaanse kaas. Doe er eventueel nog wat peper en zout bij en tik het geheel tot een gladde massa. Een staafmixer helpt hierbij erg goed.

Nu kun je de quiche in elkaar gaan zetten, neem een quichevorm van ongeveer 20-25 doorsnede. Doe in de vorm een paar puntjes boter, niet te dik, maar net zo dat het bakpapier plakt aan de quichevorm. Neem het bakpapier en rol daar het deeg op uit in een mooie ronde vorm, net groot genoeg voor de quichevorm. Daarna kun je het deeg gemakkelijk in de vorm tillen en voorzichtig vormen en aandrukken. Neem nu de afgekoelde vulling en verdeel deze over de vorm. Zorg dat overal genoeg vulling in de vorm zit en ook genoeg afwisseling wat courgette en champignons betreft. Dek de quiche af met de appareil en bak hem op 170 graden Celsius, ongeveer ¾ uur gaar. De quiche moet mooi goudbruin van boven zijn en gesoufleerd zijn. Hiermee bedoel ik dat de eieren gaar moeten zijn. Persoonlijk vind ik het het lekkerst wanneer de quiche weer afgekoeld is en op kamertemperatuur geserveerd wordt.

Andijviesalade met knoflookcroutons en ansjovis

1 krop andijvie, 3 sneden oud brood (liefst zuurdesem), 1 teen knoflook, peper, zout, 1 ei, 1 tl dijon mosterd, 1/2 dl azijn, 2 dl zonnebloemolie, 2 dl olijfolie, 5 ansjovisfilet, citroensap.

Snijd het oude brood in blokjes van 1 ½ cm en doe ze in een beslagkom, pel de knoflook en plet deze op je snijplank. Dit doe je het gemakkelijkst door ze eerst in plakjes te snijden en vervolgens met de platte kant van je mes verder kapot te duwen en wrijven. Een beetje zout helpt hierbij zodat je wat meer grip hebt en de knoflook krijgt ook meteen meer smaak. Meng de knoflook pasta met wat olijfolie, voeg de olie toe aan het gesneden brood. Bak de croutons in de oven op 150 graden Celsius, ongeveer 7 minuten, tot ze mooi goudbruin en geheel knapperig zijn. Dit gaat natuurlijk ook in een bakpan, alleen moet je er dan op letten dat ze niet verbranden.

Splits het eigeel van het eiwit en doe het eigeel in een smalle maatbeker, voeg azijn, mosterd, zout, peper, ansjovis en als laatste de olie toe. Neem nu een staafmixer en zet die op de bodem van de maatbeker, nu komt het mayonaisetrucje. Je laat de staafmixer al pulserend (dus aan en uit en weer aan) draaien terwijl je de staafmixer naar boven trekt. Hierdoor ontstaat er een mayonaise in slechts enkele seconden. Wanneer je bovenaan komt, duw je het laatste beetje olie wat gebonden moet worden met de staafmixer weer terug de massa in. Om de mayonaise te binden en voor de smaak slap je de mayonaise af met het citroensap .

Snijd de andijvie in de lengte doormidden en was deze helften in ruim water. Laat ze een beetje uitlekken om vervolgens vanaf de stronk reepjes te snijden en ze in een saladekom te doen.  Maak de salade aan met wat mayonaise en dresseer de croutons op de salade.

Gestoofde groenselder met paprika en kappertjes

1 groenselder, 2 paprika’s, 30 gram zoute kappertjes, olijfolie, verse basilicum, peper en zout.

Snijd de groenselder los van de stronk en was de stengels, neem nu de buitenste stengels en ontdoe die van de draden die er doorheen lopen. Dit doe je door met een mesje een klein stukje van de bovenkant te snijden maar niet de hele stengel door te snijden. Daardoor trek je de draden uit de stengel en zorg je ervoor dat ze tijdens het eten niet tussen je tanden blijven zitten. Snijd de selder in boogjes van 1 cm. Snijd ook het bladgroen mee want hierin zit veel smaak. Als het te veel blad is, hoef je het ook niet allemaal te gebruiken. Was de paprika’s en leg ze 20 minuten in de oven op 180 graden celsius. Als ze aangebakken zijn en gepoft haal je ze eruit en laat je ze afgedekt afkoelen. Hierdoor kun je ze gemakkelijk pellen en hou je gaar vruchtvlees over van de paprika’s. Snijd er reepjes van en doe ze in de pan met de gezouten afgespoelde kappertjes. Voeg er wat olijfolie, peper en zout aan toe en stoof hierin de selder beetgaar. De basilicum gebruik je om de selderij verder op smaak te brengen.

Aardbeiensinaasappelgranita

500 gr aardbeien, ½ l sinaasappelsap, 250 gr suiker, 2,5 dl water, 2 sinaasappelschilletjes.

Wat wel eens gebeurt, is dat je de aardbeien vergeet! Hè verdorie, dan moet je er iets mee. Pureer de aardbeien in het sinaasappelsap en maak het nog verder op smaak met wat fijngehakte schil. Nu maak je een suikersiroop van het water en de suiker. Voeg net zo veel siroop toe aan de massa tot je 18 graden bricks suiker hebt. Dit is een beetje technisch want hiervoor heb je een suikermeter nodig. Je kunt het natuurlijk ook gewoon op smaak doen. Doe alles in een beslagkom en zet het in de vriezer. Om de 15 minuten roeren en stampen en je krijgt granita.