Beste klanten, deze week waren er voor de fruitpakketten geen Hollandse appelen meer te krijgen. Laat het een troost zijn dat we met de aankoop van overzeese producten de biologische landbouw aldaar ondersteunen. Wel uit eigen tuin de eerste knolvenkel. De eerste tomaten deze week in de winkel en volgende week in de pakketten.
Deze week in het pakket:
Fruit: appel Jonagold en Cripps Pink, sinaasappel Valencia, platte nectarines en banaan en voor midden witte druiven.
Fruit: appel Jonagold en Cripps Pink, sinaasappel Valencia, platte nectarines en banaan en voor midden witte druiven.
Groente groot: Chinese kool, courgette, bospeen, witlof en taugé.
Groente midden: Chinese kool, courgette, bospeen, venkel.
Groente klein: Chinese kool, courgette, venkel en waspeen.
Recepten van Michiel Willems en uit Odins receptenboek
Linzensalade met venkel,
200 gr beluga linzen (kleine zwarte linzen), 2 venkelknollen, 1 sinaasappel, 1 takje dragon, 1 dl rode wijn azijn, 3 dl olijfolie, 1 tl dijon mosterd, peper en zout, 1 teen verse knoflook, ⅓ deel chilipeper, 2 el taggiasche olijf, rucola, Romaine sla.
Neem de linzen en zet ze in water op met ⅓ deel chilipeper, 1 teen knoflook en een blad laurier. Kook de linzen tot je denkt dat ze te gaar zijn, haal ze van het vuur en voeg wat zout toe aan het water. Hierdoor krijgen de linzen smaak en doordat je ze zonder zout hebt gekookt koken ze niet kapot. Haal ze na 5 minuten uit het vocht en laat ze afkoelen in de saladekom.
Nu snij je de onderkant van de venkel eraf en haal je de buitenste schil eraf. Deze gebruik je voor de bouillon of saus die je hebt opstaan.
Venkel moet je geheel gebruiken, er zit te veel mooie smaak aan. Snij het knolletje wat je over hebt in de lengte door en leg het plat op je snijplank. Nu kun je de venkel in zo dun mogelijke reepjes snijden.
Maak nu van de azijn, mosterd, dragon, peper, zout en als laatste de olie een mooi geëmulgeerde dressing. Proef de dressing of deze lekker op smaak is.
Maak de venkel en de linzen hiermee op smaak. Snij nu de partjes sinaasappel uit en leg ze op de salade van venkel en linzen. Garneer de salade met de olijven, Romaine slabladeren en de rucola.
Chinese koolpakketjes gevuld met paddenstoelen
Met deze pakketjes van koolblad met een hartige vulling van paddenstoelen, noten en crème fraîche zet je een verrassing op tafel. Kan als bijgerecht, maar ook prima als vegetarisch hoofdgerecht met een frisse salade.
8 Chinese koolbladeren, 250 g paddenstoelen, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 1 citroen, 50 g gepelde walnoten. 2 tl honing, 1 tl zeezout, vers gemalen peper, 4 el crème fraîche, 2 el olijfolie,
Stoom de koolbladeren kort totdat ze soepel zijn. De bladeren moet je kunnen vouwen zonder dat ze breken (te hard) of scheuren (te zacht). Wrijf de paddenstoelen schoon met een keukenpapiertje en snij in dunne reepjes. Snij de uien fijn. Hak de knoflook fijn en fruit samen met de ui in olijfolie op laag vuur. Voeg de paddenstoelen toe en bak tot ze lichtbruin kleuren.
Hak de walnoten. Rasp de citroen. Rasp alleen het gele schilletje. Het witte velletje eronder is te bitter. Voeg de noten, zout, peper, citroenrasp, honing en crème fraîche toe aan de paddenstoelenmix en zet het vuur uit.
Vul elk koolblad met een flinke lepel paddenstoelenvulling. Vouw het blad dicht. Begin met rollen bij het stengel gedeelte. Herhaal nog 7 keer.
Prik het pakketje eventueel dicht met een cocktailprikkertje.
Tip: Leg de rolletjes in een ovenschaaltje, rasp er belegen kaas over en zet het nog 5 minuutjes in een hete oven.
Geroosterde bospeen met pesto van het loof
Lekker bijgerecht met als hoofdingrediënt bospeen waarvan je het loof ook gebruikt voor de pesto die je erbij serveert. Low waste, daar houden we van!
1 bos wortelen, 50 gram bloemenhoning, 2 el olijfolie, 1 el korianderzaadjes, 1,5 tl komijnzaad, 3 takjes tijm.
Pesto: het groene loof van 1 bos bospeen, 5 takjes basilicum, 15 cashewnoten, 50 gr parmezaanse geraspte kaas, 100 ml olijfolie, 3 teentjes knoflook, zeezout en peper.
Verhit de oven tot 220 graden. Rooster het koriander- en komijnzaad kort in een droge koekenpan, totdat het geur afgeeft. Pas op: het verbrandt snel!
Doe de honing met olie, koriander- en komijnzaad en tijm in een grote mengkom met 1 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Meng de wortelen erdoor tot ze met een honinglaagje zijn bedekt. Spreid ze uit op een grote bakplaat en rooster ze 40 minuten in de oven. Schep ze een of twee keer om.
Verwijder ondertussen het loof van de bospeen, maar laat een klein stukje groen aan de peentjes zitten. Bewaar het loof. Was het loof grondig, er kan zand in zitten.
Gebruik alleen de zachte blaadjes en dunne steeltjes, de dikkere en harde steeltjes kunnen vezelig blijven en dat is niet lekker in je pesto. Je hebt ongeveer 80 g loof nodig. Laat het loof goed uitlekken, hak de noten in grove stukken, doe het loof in de foodprocessor en maal alles fijn. Voeg nu basilicum, noten en knoflook toe maal nu tot alles fijn is. Voeg de kaas, wat peper en 50 ml olijfolie toe en meng alles goed.
Proef of er nog een beetje zout bij moet en op de pesto vloeibaar genoeg is. Anders kun je nog wat olie toevoegen. Meng nog een laatste keer.
Doe de pesto in een potje en giet er een dun laagje olie op sluit de deksel. De pesto is zo enkele weken houdbaar in de koelkast.
Chinese koolsalade met mango en kokos
Waan je in een warm, ver oord met deze knisperend verse Chinese koolsalade met mango en kokos!
1/4 Chinese kool, 1 rijpe mango, 1 bosje bosuien, 2 el rozijnen, 1 el (vegan) mayonaise, 1 el (vegan) yoghurt, 1/2 tl mosterd, 1 el geraspte kokos, peper en zout.
Snijd de kool en bosuitjes in ragfijne reepjes. Snijd de pit uit de mango en snijd er blokjes van. Wel de rozijnen een paar minuten in wat lauw water. Rooster de kokosrasp al omscheppend in een droge koekenpan goudbruin. Meng kool, mango en rozijnen door elkaar. Klop de mosterd, mayo en yoghurt in een kommetje door elkaar en schenk over de salade. Schep alles een paar maal goed om. Garneer de salade met de kokos.
Baba au rhum met nectarine tarine Recept: voor ca. 15 medium grote baba’s
Deeg: 225 gram bloem, 7 gram verse gist, 12 gram volle melk, 2,5 gram honing, zout, 5 eieren, 70 gram boter, bakspray of olie om in te vetten,
Crème pâtissière: 375 gram volle melk, 125 gram slagroom, 1/2 vanillepeul, 75 gram suiker, 40 gram maïzena, 3 eidooier.
Rumsiroop: 1/2 liter water, 250 gram rietsuiker, repen schil van 1/2 biologische citroen en 1/2 sinaasappel, 1/2 vanillepeul, 125 gram donkere rum. Voor de nappage: 100 gram abrikozen/nectarines, 17 gram honing, 35 gram suiker, 1 1/2 gram pectine NH
Ook nodig: 30 bakvormpjes, keukenthermometer, kartelmes, spuitzak met spuitmondje
Begin met het deeg. Doe de bloem, gist, melk, honing en het zout in de mixer en zet het vlinderhulpstuk op de mixer. Voeg ongeveer eenderde van de
eieren toe en mix tot het deeg zich laat mengen. Wissel dan de vlinder voor de
deeghaak. Zet je mixer op gemiddeld hoge snelheid. Let op dat je niet teveel eieren toevoegt, je wilt namelijk eerst een zo sterk mogelijke glutenontwikkeling creëren en ook zo veel mogelijk gluten. Dit duurt ongeveer 15 minuten
Maak je vingertoppen licht vochtig en haal een stukje deeg uit de kom. Stretch met 2 handen het deeg voorzichtig uit elkaar. Kun je het zo dun maken dat je er doorheen kunt kijken zonder dat het deeg scheurt? Dan ben je klaar voor de volgende stap. Stretch je het deeg en scheurt het in twee delen, kun je er nog niet doorheen kijken, en heb je geen elastiek-effect: mix dan nog even door. Je hebt nog niet genoeg gluten ontwikkeld. Check na elke minuut verder mixen hoe het deeg eruitziet.
Voeg wanneer het deeg genoeg gluten heeft, de rest van de eieren toe. Doe dit en voor een, zodat het deeg ze goed kan opnemen. Schrik niet: het deeg wordt steeds meer een beslag. Dit is normaal wanneer je baba’s maakt. Voeg als laatste in kleine stukjes de boter toe.
Nu het deeg klaar is, sla je met je handen het laatste beetje lucht eruit door het deeg en een klein tikje omhoog te trekken en een soort cirkelachtige spatel beweging te maken. Til daarna een volgend deel van het deeg op en laat het op de rest vallen. Draai je kwartslag en herhaal in totaal vier keer. Spray een kom in met bakspray of vet met een licht laagje olie, laat het deeg erin vallen en sla vier keer om. Laat 5 minuten rusten.
De grootte van de bakvormpjes die je gebruikt bepaalt de hoeveelheid beslag, Let op dat je de vormpjes tot maximaal twee derde vult: het beslag gaat nog rijzen en tijdens het bakken komt het ook nog iets omhoog. Vet de vormpjes in met een bakspray of met een dun laagje olie.
Ik geef de voorkeur aan siliconen bakvormpjes: de baba’s komen er dan altijd uit. Laat de baba’s in de vormpjes afgedekt met vershoudfolie ongeveer 1 uur rijzen. De lengte van de rijstijd is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Je kunt zeker gaan bakken wanneer ze bijna verdubbeld zijn in volume. Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius en bak de baba’s 15 tot 20 minuten. Tik de baba’s direct nadat ze uit de oven zijn gekomen uit de vormpjes en laat afkoelen op een rooster.
Maak de crème pâtissière. Breng in een steelpan de melk en de slagroom samen met de vanille aan de kook, Zet zodra de melk kookt het vuur uit en span een stuk vershoudfolie strak om de pan. Laat minimaal 30 minuten trekken. Meng intussen in een kom de suiker met de maïzena en roer de eidooier erdoor.
Breng het vanille-melk-roommengsel zonder folie weer aan de kook en maak familie met de dooiermassa. Familie maken betekent dat je twee ingrediënten die een verschillende temperatuur hebben aan elkaar laten ‘wennen’. Voeg daarvoor een derde van het hete roommengsel toe aan de kom met de dooiers en roer goed met een garde door elkaar. Haal de steelpan van het vuur en giet het nu het warme dooiermengsel terug bij de room in de pan. Zet de pan weer op het fornuis. Zo voorkom je klontjes en gaar je alles mooi. Laat de crème garen op laag vuur. Ga continu en snel over de bodem met een garde: je wilt niet dat de onderkant te heet wordt en aanbrandt. Bij een eerste goede bubbel weet je dat je bij het ‘garingspunt’ bent, ga nog heel even door en stort dan de massa in een schaal. Leg meteen een stuk vershoudfolie direct op de crème, zo voorkom je dat je straks een
velletje hebt. Ik laat de peul er nog in zitten voor zo veel mogelijk vanillesmaak. Laat volledig afkoelen en klop dan nog even los met een garde. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Maak de rumsiroop. Breng in een pan het water aan de kook met de suiker tot de suiker is opgelost. Voeg de citrusschillen, leeg geschraapte vanillepeul samen met het vanillemerg en de rum toe, roer door en zet het vuur uit. Wacht tot de siroop een temperatuur heeft van 4oº C en laat dan de afgebakken en afgekoelde baba’s 5 minuten in de rumsiroop zwemmen. Keer ze halverwege de tijd voorzichtig om. Leg de baba’s daarna met wat tussenruimte op een bakplaat. Meestal houd je wat rumsiroop over, je kunt dit gebruiken voor cocktails (bewaar de siroop in een brandschone fles of glazen pot in de koelkast), alcoholische thee (lekker in de winter) of vries het in om de volgende keer dat je baba’s maakt te gebruiken.
Maak de nappage. In het Nederlands heet dit ‘afdekgelei’: je product gaat er mooi van glimmen, blijft langer vers, droogt minder snel uit, en de nappage geeft extra smaak. Breng in een steelpan de abrikozen of nectarines aan de kook met de honing. Meng wanneer ze zacht zijn beetje bij beetje de suiker met de pectine erdoor. Laat doorkoken en pureer glad. Je kunt ook abrikozenjam gebruiken, of gewelde abrikozen glad pureren.
Klop in een kom de slagroom op met het vanillemerg. Voeg naar smaak poedersuiker toe. Leg een uitgelekte baba op bord, bestrijk met nappage en snijd in de lengte open met een scherp kartelmes. Spuit er de crème pâtissière in en top af met mooi gespoten banen slagroom en de plakjes perzik.