Week 28 2024, ui, spitskool, puntpaprika, tomaat, aalbessen, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 28                                                                           10 juli 2024

Beste klanten, tijdens de zomervakantie is onze winkel gewoon open.
Ook de abonnement-tassen groente en fruit staan elke week voor u klaar.
Meld uw tas tijdig af, als u zelf op vakantie gaat.

Tijdens de vakantie geen recepten. Dit is de laatste receptenbrief voor de vakantie.
De inhoud van de tassen kan in de zomerweken afwijken, b.v. iets meer van producten waar veel oogst van voorhanden is.
Tassen in de kist staan klaar vanaf woensdag 14.00 uur. Kwetsbare producten worden in hete zomerse weken (als die nog bestaan) vanwege bederf in het weekend al uit de tassen verwijderd. Dus wees er op tijd bij. Fijne vakantie!

Inhoud tassen: Fruit – Jonagold appel, Valencia sinaasappel, aalbessen (VW), voor klein witte druiven en voor midden banaan.
Groente groot: ui, spitskool, puntpaprika, venkel, tomaten (VW), groenselder (VW).
Groente midden: ui, spitskool, puntpaprika, cherrytomaten (VW), witlof.
Groente klein: ui, spitskool, puntpaprika, witlof.

Recepten van Michiel Willems.

Nasi of ook wel gebakken rijst met groenten

2 uien, 1 spitskool, 2 venkelknollen, 2 wortels, 1 groenselderij, 2 tenen knoflook, 1 tl venkelzaad, 1 tl komijn, 2 tl korianderzaad, 3 el sojasaus, 1 rode peper, 20 gr verse gember, 100 gr snijbonen, verse koriander, 300 gr basmatirijst, 1 stengel sereh (citroengras), zonnebloemolie, peper en zout.

Neem de rijst en doe deze samen met de sereh en wat zout in een pannetje met een deksel. Nu doe je er 1 ½ keer de hoeveelheid water bij. Dus je hebt 300 gr rijst, dan neem je 450 ml water. Zet dit op hoog vuur tot het water kookt, dan leg je de deksel op de pan en draai je het vuur klein. Laat de rijst in 10 minuten zachtjes koken totdat het water geheel verdwenen is en de rijst gaar is. Haal de deksel van de pan en schep de rijst in het pannetje voorzichtig om.

Neem nu een grote braadpan en doe er wat olie in om te bakken. Snipper de uitjes fijn en doe deze als eerste in de braadpan, laat ze goudbruin bakken. Na de ui ga je verder met de wortel, schil de wortel en snij deze in blokjes, doe ze daarna bij de uitjes in de pan. Snipper de rode peper, gember en knoflook en voeg deze ook toe terwijl de uitjes nog bakken. Neem nu een vijzel waarin je de specerijen maalt tot het poeder is, voeg deze toe aan de ui en wortel. Laat alles voorzichtig bakken zodat de groenten licht karameliseren. Maak de venkel en spitskool schoon en snij deze in reepjes. Bewaar deze groenten tot op het laatst, het is lekker als deze nog niet helemaal gaar zijn en dus een beetje beetgaar zijn in de nasi. Blus het geheel af met wat sojasaus en voeg de rijst toe in de pan. Nu laat je de rijst een beetje bakken samen met de groenten zodat je een geheel krijgt van smaken die de rijst op smaak maken. Het is ook lekker als de rijst een beetje aanbakt en weer loskomt van de pan zodat je krokante stukjes in de nasi krijgt.

De snijbonen schuin weg snijden in dunne reepjes en kort blancheren om bij de nasi te serveren. Ook lekker is om de snijbonen na het blancheren nog warm te maken in wat kokosmelk. Met de verse koriander serveren en een ei en wat kroepoek doen het goed bij dit gerecht.

Puntpaprika van de barbecue met groenseldersalade

2 puntpaprika, 1 groenselder, 1 citroen, 30 gr grote groene olijven, 4 dl olijfolie, bladpeterselie, 1 bolletje buffelmozzarella, 100 gr rucola, peper en zout.

Van de paprika en speciaal de puntpaprika komt de smaak wat mij betreft het best tot z’n recht als je hem roostert op de barbecue of in een grillpan. Dit is een kwestie van de paprika wassen, insmeren met een beetje olie en in zijn geheel op de barbecue leggen. Rooster de paprika rondom mooi bruin met hier en daar een donker stukje. Kijk uit dat je ze niet verbrandt, dat zou zonde zijn. Laat ze afkoelen in een gesloten bak. Daardoor poffen ze nog wat en kun je het vel van de paprika halen. Verwijder ook het kroontje en snijd er lange repen van.

De grote groene olijven spoel ik altijd af om het heftige zout en het ietwat zurige van de olijf wat te verdrijven. Daarna maak ik ze aan met wat mooie extra vierge olijfolie. Koop olijven met pit en niet gemarineerd in allerlei onzin, olijven met pit smaken naar olijf en daardoor veel beter.

Schil de buitenste stengels van de selder en snij de selder in boogjes van ongeveer ½ centimeter, daarbij kun je ook best wat bladgroen mee snijden. Meestal gebruik ik de binnenste bladeren, die zijn jong en lekker van smaak. Schil de citroen voordat je het sap eruit perst. Neem de schillen en blancheer deze 2 keer kort en snij er dan een fijne julienne van. Julienne is een sjiek woord voor in reepjes gesneden groenten of zoals in dit geval citroenschillen. Maak van het sap, peper, zout en een deel van de geblancheerde schillen en daarna de olijfolie een mooie dressing. Maak hiermee de selderij op smaak. Meng door de selderij de rucola en dresseer de salade op een mooie schaal.

Nu komt het leuke gedeelte: garneer de salade met de geroosterde paprika en de mozzarella. Ook de olijven kunnen nu op de salade, peterselie om het geheel af te maken en als laatste nog een beetje dressing. Rooster wat oud brood ingesmeerd met een teentje knoflook en wat peper, zout en olijfolie in de oven.

Aalbessenlimonade met kardemom en munt

150 gr aalbessen, 2 peulen kardemom, 1 takje munt, 500 ml bruiswater, 2 el honing.

Haal de besjes van de takjes en doe ze in de blender.  Doe de honing en 50 ml van het bruiswater erbij en maal de besjes fijn. Neem een maatbeker en meng hierin de bessenpulp met het overige bruiswater, 2 gekneusde kardemompeulen en de blaadjes munt. Laat dit een half uur staan, al dan niet in de koelkast. Zeef pulp, blaadjes en kardemom eruit en je hebt een heerlijk verfrissende limonade.

Tomatenjam

5 uien, 8 tomaten, blik stukjes tomaat, 2 teentjes knoflook, 1 sinaasappel sap en zest, chili flakes, 1 tl venkelzaad, peper en zout, 2 dl olijfolie, 100 gr zwarte olijven

Snij de uien grof en de knoflook fijn, neem een passende pan en zet de uien en knoflook aan zonder te kleuren. Laat de uitjes en knoflook goed gaar worden zodat ze zoet gaan smaken. Snij de tomaten in gelijke stukken en voeg ze toe. Voeg daarna de specerijen, blik tomaat, sinaasappel, peper en zout toe. Laat het geheel zachtjes pruttelen en indikken tot een dikke saus met stukken. Het moet een geconcentreerde tomaten smaak worden met sinaasappel en chili op de achtergrond. Als de saus is ingekookt voeg je al roerend de olijfolie en olijven toe, om een mooie glans te krijgen. De tomatenjam is goed te gebruiken bij pasta, linzen of rijst. Het is een krachtige smaakmaker om je maaltijd pit te geven.