Week 36 2024, chinese kool, courgette, (bos)peen, komkommer, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 36                                                                    4 september 2024

Beste klanten, Dit is de eerste receptenbrief na de zomer. Na een veel te nat voorjaar hebben wij, en de tuin, genoten van heerlijke zomerse warmte. Zonder leerlingen, maar met een rijke bezetting aan vrijwilligers hebben we de verzorging van de tuinen heel behoorlijk bij kunnen houden. De hele zomer was er sla, courgette en een ruime oogst van tomaten. Voor de komende weken staan de bonen en pompoenen op het punt om geoogst te worden.

Abonnementen “in de kist” staan klaar vanaf woensdag 14.00 uur. Kwetsbare producten worden in warme zomerse weken, vanwege bederf, voor het weekend uit de tassen verwijderd. Dus wees er op tijd bij.

Deze week in het pakket:

Fruit: appel, peer, kiwi en banaan.
Groente groot: Chinese kool, sla, boswortel, courgette, komkommer, peterselie en basilicum.
Groente midden: Chinese kool, sla, courgette, wortel, peterselie en basilicum.
Groente klein: Chinese kool, sla, courgette, wortel, peterselie en basilicum.

Recepten van Michiel Willems, en Odin receptenboek

Gestoofde Chinese kool met tomaat Chili en kardemom

1 Chinese kool, 1 ui, 500 gr tomaten, 2 teentjes knoflook,1 chilipeper, 2 peulen kardemom, olie, citroen, peper, zout, 1 el sojasaus.

Schil de ui en snipper deze fijn, verhit wat olie in een ruime pan. Fruit hierin het uitje maar laat deze niet kleuren, je wil de zoetigheid van de ui en niet het bruine gekarameliseerde uitje. Voeg als de ui klaar is de gehakte rode chilipeper en knoflook toe, laat deze 5 minuten mee garen op een zacht pitje. Neem de kardemom en kneus deze onder je mes of in de vijzel. Voeg de kardemom toe aan de ui, snijd nu de tomaten fijn nadat je ze gewassen hebt en voeg ze toe aan het uitje met de rest van de smaakmakers. Nu laat je de tomaat gaar worden. De tomaten hebben natuurlijk veel vocht en dat vocht wil je inkoken zodat je een dikkere saus krijgt en daarmee ook meer smaak. Maak intussen de Chinese kool schoon door in de lengte door te snijden. Verwijder de buitenste bladeren en snij de stronk eruit door deze schuin naar achter weg te snijden. Vervolgens kun je de Chinese kool in reepjes van ½ centimeter snijden. Als de kool erg vies is, was je de kool even onder de kraan in een vergiet. Goed drogen na het wassen en wanneer je een goede dikte hebt in je pan met ui en tomaat voeg je de kool toe. Dan stoof je de kool beetgaar en maak je het geheel af met wat sojasaus en voor wat extra zest een beetje citroensap. Je kunt deze ook goed wat pittiger maken met nog wat rode peper of wat tabasco.

Gebakken courgette met sla, basilicum

3 courgette, 1 sjalotte uitje, 1  kropsla, ½ bosje basilicum, 20 gr boter, 1 teentje knoflook, zwarte peper uit de molen, grof zeezout, 1 el rijst azijn.

Neem de courgette en snij deze in de lengte doormidden. Indien er veel zaadlijst in zit, snij je die eruit en gebruik je die in de soep of ergens anders voor. Snij nu blokjes van de courgette. Snipper het sjalotje ragfijn en doe hetzelfde met het teentje knoflook. Smelt de boter in een bakpan en laat deze licht kleuren, dus goudgeel moet de boter zijn. Doe nu de sjalot en 3 minuten later de knoflook in de pan en laat ze beiden even gaar worden. Intussen heb je de sla gewassen en in kleine blaadjes verdeeld. Ook het hart van de sla verdeel je in stukken. Was de sla in ruim water om vervolgens de sla goed te laten uitlekken in een vergiet of droog te maken door middel van een sla centrifuge. Doe de courgette in de pan en laat deze 5 minuten meebakken met de uitjes. Maak de courgette op smaak met peper, zout en voeg de sla toe. Dit doe je als het vuur laag staat en je laat de sla een beetje slinken en niet te gaar worden, dus het vuur kan al snel uit. Scheur de basilicumblaadjes en voeg ze toe, schep als laatste een eetlepel rijstazijn door de sla. Laat het geheel afkoelen en serveer het als een lauwwarme salade. De truc is om alles snel te doen zodat de courgette nog knapperig is en de sla niet te gaar. 

Gezouten komkommer met appelchips

2 komkommers, 1 appel, 1 citroen, peper, zout, olijfolie, zomerpostelein.

Was de komkommer goed voordat je deze gaat verwerken. Snij de komkommer in de lengte doormidden en leg de helften met de open kant naar boven op je snijplank. Neem nu de pepermolen en maal goed wat peper op de open kant van de komkommer. Doe dit ook met het zout en laat de komkommer zo 5 minuten liggen. Draai de komkommer om en snij er schuine plakjes van. De plakjes moeten dun zijn, dat is het meest smakelijk. Was de postelein en pluk de blaadjes van de takjes en doe ze in de saladekom bij de komkommer. Pers nu het sap uit de citroen en doe een beetje water erbij. Schil het appeltje en snij deze in vier delen doormidden. Snij er nu dunne plakjes van en leg ze in het citroenwater. Laat de appel hier ongeveer 5  minuten in liggen en garneer daarna de salade met de appel. Maak de salade af met wat olijfolie en versgemalen peper.

Oranje wortels

Dat de ‘Nederlandse’ wortel zo mooi van kleur is, ziet er niet alleen maar leuk uit op je bord. Deze oranje wortels zijn rijk aan betacaroteen, dat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Onder andere goed voor je weerstand en gezichtsvermogen. Vandaar de gedachte dat veel worteltjes eten goed is voor je ogen! Wortels waren niet altijd al oranje. De bij ons zo bekende variant begon ooit als wilde peen en heeft familie in alle kleuren van de regenboog. Van het Aziatische paarse worteltje tot de van oorsprong gele en witte Europese soort. De oranje wortel is na vele kruisingen pas in de zeventiende eeuw in Nederland ontwikkeld! De bekendste is de slanke bospeen, die bos wortels met veel groen loof eraan. Koop je gewassen wortels zonder loof dan heten ze waspeen. En natuurlijk is er ook nog de dikke en stevige winterpeen.

Wortel/appel salade

4 wortels,2 appels, 50 g walnoten ongezouten, 150 g yoghurt 1.5 el citroensap 1.5 el honing

Maak de wortelen schoon en rasp ze grof.Maak de appels schoon en rasp ze ook.
Vermeng beide luchtig in een schaal. Houd een paar walnoten achter voor garnering en hak de rest grof. Roer de yoghurt, het citroensap, de gehakte walnoten en de honing door elkaar. Houd 2 eetlepels saus achter en roer de rest door de salade.
Laat de salade 15 minuten intrekken.
Schep de achtergehouden saus voor het opdienen over de salade en garneer met de achtergehouden walnoten.