Beste klanten,
De eerste klassen met leerlingen hebben de tuin alweer bezocht. Als een levendige zwerm lachende, stoeiende druktemakers nemen zij de tuin in bezit. Voor de tuinmedewerkers en docenten een vreugdevolle terugkeer naar waar de tuin toch feitelijk voor bedoeld is. Voor een enkele vrijwilliger, die toevallig is ingestapt in de “stille” vakantieweken, wel even schrikken. Een klas met 30 pubers, soms 2 of 3 klassen tegelijk, dat is als een warme tsunami van levenslust. Zevende klassen zijn gestart met het wieden onder de fruitbommen, de achtste klassen geven de planten in de kruidentuin weer lucht en trekken er met schaar en emmer op uit om de sperziebonen te oogsten.
Deze week in het pakket:
Fruit: appel, peer, kiwi en witte druif. Voor midden ook een watermeloen.
Groente groot: bloemkool, cherrytomaatjes, ui, paksoi, prei en pastinaak.
Midden pakket: bloemkool, sperziebonen, groene paprika en tomaat.
Klein pakket: bloemkool, cherrytomaatjes, ui, paksoi.
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam.
Recepten van Michiel Willems, onze VW huisreceptionist
Geroosterde bloemkool met olijf en kappertjestapenade
1 bloemkool, 75 gr taggiasca olijven. 30 gr kappertjes, 1 teen knoflook, 4 filets ansjovis (optioneel), 1,5 dl olijfolie, sap van ½ citroen, ¼ rode peper.
Snij de bloemkool in mooie roosjes, neem een ovenschaal en doe de rauwe bloemkoolroosjes hierin. Zorg ervoor dat het 1 laagje is zodat de roosjes niet gestapeld in de schaal liggen. Besprenkel ze met een beetje water, olijfolie en een klein beetje zout. Kijk uit met het zout omdat de tapenade ook zout en hoog op smaak is. Rooster de bloemkoolroosjes in de oven op 170 graden ongeveer 15 minuten.
Doe de olijven, kappertjes, knoflook, ansjovis en rode peper in de foodprocessor en maal dit tot een fijne pasta. Voeg nu, terwijl de foodprocessor draait, het citroensap en de olijfolie toe. Je krijgt nu een vloeibare tapenade. Deze tapenade gebruik je om de bloemkool verder op smaak te maken. Om het goed te laten werken doe je de tapenade op de warme bloemkool en schep je het geheel goed door. Je kunt dit prima eten bij bijvoorbeeld een pastagerecht met een frisse salade van andijvie en rucola.
Ingelegde prei met sinaasappel en dragon
3 preien, ⅙ bos dragon, 1 sinaasappel, 2 dl extra vierge olijfolie, zwarte peper, zout, korianderzaad, 1 el rode wijnazijn, 1 sjalot.
Voor dit recept moet je eerst de dressing maken en je begint zoals zoveel recepten met het heel fijn snipperen van het sjalot. Doe de fijn gesnipperde sjalot in de rode wijnazijn en laat deze minimaal 15 minuten staan. Neem het korianderzaad en vijzel deze fijn, voeg dit ook toe aan de rode wijnazijn.
Neem nu ¼ deel van de sinaasappel en snij er mooie dunne zeste van en voeg die ook toe. Maak het geheel op smaak met de zwarte peper en wat zout. Pers de sinaasappel en voeg het sap samen met de olijfolie toe, maak er een mooie dressing van met wat gesneden dragonblaadjes. Giet de dressing in een lage ovenschaal.
Snij nu de prei in de lengte doormidden maar laat het uiteinde aan elkaar zitten, zo kun je de prei goed wassen maar de prei valt niet uit elkaar. Verwijder de buitenste bladeren en het donkergroene blad, dit is wat sterk qua smaak en te stug om op deze manier te eten. Het lichtgroene en witte gedeelte snij je nu in stukken van ongeveer 7 centimeter. Neem een keuken touw en bind ongeveer 5 van deze stukken aan elkaar. Als alle prei is samengebonden kun je ze kort blancheren en na het blancheren warm in de dressing leggen zodat alle smaken goed doortrekken.
Salade van groene paprika met bleekselderij, beluga linzen met geroosterde pompoenpitten
3 groene paprika’s, 1 bleekselderij, 100 gr beluga linzen, 25 gr pompoenpitten, ½ bosje bladpeterselie, 1 teen knoflook, 1 laurierblad, 1 dl appel azijn, zwarte peper uit de molen, zout, 1 theelepel dijon mosterd, 3 dl olijfolie
Zet de linzen op in koud water zonder zout maar met de knoflook en laurier, kook ze tot je denkt dat ze te bijna te gaar zijn en haal ze dan van het vuur maar giet ze niet af. Voeg wat zout aan het kookwater toe en laat ze 5 minuten staan. Daarna kun je ze afgieten en laten staan.
Maak van de azijn, mosterd, peper en zout een mengsel en als alles goed is opgelost voeg je de olijfolie toe en maak je er een mooie geëmulgeerde dressing mee.
Maak de bleekselderij schoon en verwijder de lengtedraden in de stengels. Meestal schil ik de buitenkant van de bleekselderij stengel, alleen heb je dan natuurlijk wel wat meer verlies. Je kunt die draden ook voor lief nemen en de bleekselderij overdwars in fijne bruggetjes snijden.
Het bladgroen van de bleekselderij is sterk van smaak, maar je kunt een deel goed gebruiken in je salade. Dan heb ik het vooral over de binnenste bladeren.
Schil de paprika met een dunschiller en snij er dunne repen van en doe deze bij de bleekselderij. Was de bladpeterselie en snijd deze grof, niet te fijn, zodat je ze nog goed ziet in de salade.
Rooster de pompoenpitten in de oven op 140 graden ongeveer 5 minuten zodat ze mooi knapperig zijn en bestrooi ze met peper en zout. Wat ik ook weleens doe is een dun laagje olie in de pan, de pitjes erbij en dan verhitten tot ze mooi geroosterd zijn. De pitten ook weer afgieten in een zeef (kijk uit met de hete olie) en op smaak brengen met peper en zout.
Nu kun je de linzen die afgekoeld zijn, de paprika, bleekselderij en peterselie in een saladekom mengen en aanmaken met de dressing. Indien je dressing over hebt, kun je deze goed bewaren in de koelkast. De pompoenpitten bovenop en wat takjes peterselie voor de show.