Week 37 11 SEPTEMBER 2024.
Beste klanten, de eerste week waarin alle leerlingen weer op de tuin zijn, 320 per week. Plus peuter- en kleuterklassen die daar nog eens vrolijk tussendoor komen bramen plukken. Wat een rijkdom. Een heerlijke melange van hallo, hallo, wat gaan we doen? mogen we dit? en toch niet weer dat! En na de meeste lessen redelijk tevreden wandelend weer naar wiskunde of de Engelse les.
Abonnementtassen “in de kist” staan klaar vanaf woensdag 14.00 uur. Kwetsbare producten worden in warme zomerse weken vanwege bederf voor het weekend uit de tassen verwijderd. Dus wees er op tijd bij.
Deze week in het pakket:
Fruit: appels elstar/santana, peren conference, druiven rood, bananen.
Groente groot: witte koolrabi, paksoi, avocado, knoflook, sperziebonen (VW).
Groente midden: witte koolrabi, paksoi, avocado, cherrytomaat (VW), knoflook.
Groente klein: witte koolrabi, paksoi, avocado, zomerpostelein (VW).
Recepten van Michiel Willems
poke bowl paksoi, avocado, zomerpostelein en geroosterde cashewnoten
Poke bowl is eigenlijk een maaltijdsalade op basis van rijst en verse vis, maar toch ook met veel groenten als garnituur. Dus als je de vers gemarineerde vis weglaat en vervangt door veel mooie verse groenten, krijg je een heerlijke maaltijd. Het wordt doorgaans op kamertemperatuur geserveerd met wat sojasaus. Indien de sushirijst goed gekookt is, heb je de wedstrijd al half gewonnen.
Rijst
250 gr sushirijst, 350 ml water, rijstazijn, 10 gr verse gember, ½ stengel sereh, (citroenrasp), zout.
Zet de rijst met het water, zout, sereh en gember op in een pannetje. Breng het aan de kook en leg er een deksel op. Laat de rijst 10 minuten zachtjes koken op een heel laag vuur. Laat de rijst na de 10 minuten 15 minuten met de deksel staan afkoelen. Daarna doe ik de rijst in een ruime kom en roer er voorzichtig rijstazijn doorheen. Hierdoor geef je de rijst smaak en roer je de rijst ook los, zo wordt het niet een grote klont rijst.
Groenten
1 koolrabi, 2 avocados, citroen, 1 paksoi, 1 chilipeper, verse gember, 100 gram winterpostelein, 200 gr sperziebonen, 100 gr tomaatjes, 1 teentjes knoflook, sojasaus, 30 gr kokosrasp, olijfolie, verse koriander.
Halveer de avocado op de pit en verwijder de pit. Schep nu het vruchtvlees met een eetlepel uit de schil en snij er blokjes van, sprenkel er meteen wat grof zeezout en citroensap op. Snipper de rode chilipeper en maak met een deel de avocado op smaak.
Blancheer de sperziebonen en snij ze nadat ze gekookt zijn zo schuin mogelijk. Maak ze op smaak met wat olijfolie, zwarte peper en zeezout. Wat ik ook erg lekker vindt bij sperziebonen is wat geroosterde kokosrasp. Neem hiervoor een pannetje, doe de kokosrasp er droog in en laat het nu rustig kleuren. Kijk uit want de rasp kleurt snel te donker. Strooi de kokos over de boontjes.
Schil de koolrabi, snij in dunne plakken en snij er daarna dunne reepjes van. Maak aan met wat fijngehakte verse gember, citroensap, sojasaus en olijfolie.
Neem nu de paksoi, snij de stronk los en was de bladeren. Wok de paksoi kort en maak op smaak met wat sesamolie, zout, knoflook en rode peper.
Als de cashewnoten nog niet gebrand zijn rooster je ze even in een pannetje met een klein laagje olie. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de kokosrasp voorzichtig en niet te hard verhitten want anders verbranden ze.
De zomerpostelein gewoon wassen en plukken om zo te gebruiken op de bowls, de postelein is rauw heerlijk om een zuurtje en een knapperig blaadje toe te voegen aan je salade. Nu verdeel je de rijst over de bowls (kommetjes waaruit je kunt eten). Garneer de de kommetjes met de verschillende groenten bereidingen en garneer het af met de cashewnoten en wat vers geplukte koriander blaadjes.
Ook kun je wat citroensap, sojasaus en olijfolie mengen en de salade er verder mee op smaak brengen.
Gebrande sperziebonen met rogge en dille
500 gr sperzieboon, 100 gr rogge (hele korrel), ½ bosje dille, 1 dl witte wijn azijn, 1 tl dijon mosterd, peper, zout en 3 dl extra vierge olijfolie.
Zet de roggekorrels in ruim water met zout en kook ze goed gaar tot ze zacht zijn, dat duurt minstens 45 kwartier. Spoel ze af en laat ze in een ovenschaal koud worden. Hoe groter de schaal, hoe sneller dit gaat. Zorg dat je ze goed laat uitlekken.
Blancheer de boontjes en maak ze goed droog. Leg ze in een ovenschaal en doe er wat peper, zout en olie op om ze vervolgens te roosteren onder de grill van de oven. Met een barbecue kun je ze ook roosteren en hiermee geef je ze ook nog die lekkere barbecuesmaak mee. Of natuurlijk in een grillpan op het gasfornuis. Na het grillen of roosteren van de boontjes laat je ze afkoelen en snij ze eventueel in schuine stukken om ze mooi te kunnen dresseren op het bord.
Maak een dressing met de witte wijnazijn, peper, zout, mosterd, dille en olijfolie. Hiermee maak je de roggekorrels en boontjes aan. Om de salade af te maken gebruik je wat mooie dilletakken die je nog over hebt.
Zomerpostelein uit de oven
Zomerpostelein, knoflook, gedroogde oregano en basilicum, zout en peper, olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Was de zomerpostelein en snijd deze in plakjes. Leg de plakjes zomerpostelein op een bakplaat en besprenkel met olijfolie.
Voeg de knoflook, oregano, basilicum, zout en peper toe en meng alles goed.
Bak de zomerpostelein in de oven gedurende 10-15 minuten, of totdat de plakjes lichtbruin zijn.
Serveer de zomerpostelein warm met een salade of als bijgerecht.