Week 39 25 September 2024
Beste klanten, tweemaal per jaar is het een enorme drukte op Vrij Waterland met machines van loonbedrijf Monster. Donderdag was zo’n dag waarop de compost met mest van onze eigen paarden en varkens, aangevuld met mest van de koeien van boer Cees, werd gemengd en op hopen is gezet om te “rijpen”. Een mooi verwachtingsvol aanzicht. Als u wekelijks uw groente en fruit bij ons komt kopen is het wellicht een idee om zo nu en dan eens door te lopen naar onze groentevelden, bijenstal, fruitbomen, compostplaats en voedselbos(rand) in aanleg. Misschien treft u zelfs wel een van de vrijwilligers of vaste medewerkers, die enige toelichting kunnen geven bij wat er zoal te zien is. Van harte welkom!
Deze week in het pakket:
Fruit: appel Santana, druiven wit, peer Conference, mandarijnen Satsuma en kiwi.
Groente groot: waspeen, groenselder, aubergine, spitskool en trostomaten.
Groente midden: waspeen, groenselder, aubergine, en spitskool.
Groente klein: waspeen, groenselder, aubergine, en spitskool.
Recepten van Michiel Willems
Waspeen met gember en limoenblad
1 kg waspeen, 30 gr gember, 2 limoenblad, zout, ½ chilipeper, sesamzaad, sesamolie, rijstazijn,
Schil de waspeen en snijd schuin plakjes van ½ cm dik. Breng een pannetje water aan de kook met de geschilde en in grove stukken gesneden gember. Doe hierbij ook het zout, limoenblad en de chilipeper. Als het water aan de kook is doe je de wortel erbij en kook je deze iets rauwer dan beetgaar, dus de wortel mag nog een stevige bite hebben. Haal de pan van het vuur en laat de pan zo langzaam afkoelen. Als de wortel koud is en van alle smaakstoffen doortrokken, zeef je de wortel uit het vocht en haal je de resten gember, limoenblad en chilipeper eruit. Maak de wortel verder op smaak met wat sesamzaad, sesamolie en rijst azijn.
Groenselderij salade met walnoot mandarijn en peterselie
1 groenselder, 40 gr walnoot, 1 mandarijn, ⅓ bos peterselie, 1 ei, 2 theelepel mosterd, ½ dl azijn, 2 dl zonnebloemolie, peper, zout en 2 eetlepel volle yoghurt.
Voor deze salade wil ik graag mayonaise gebruiken en wat is er nou leuker dan mayonaise tikken. Dus neem je een beslagkom en doe je hierin de azijn, mosterd, peper, zout en 1 eidooier. Deze meng je met elkaar door middel van een garde, daarna proef je even of het mengsel op smaak is. Als dit zo is, begin je druppelsgewijs de olie toe te voegen terwijl je met de garde door het azijnmengsel tikt. Je voegt de olie steeds sneller toe tot alles is opgenomen in de azijn en de massa een stevige emulsie heeft gevormd. Wat handig is om te doen: een doek onder de beslagkom leggen zodat deze niet wegschuift. Verder is het belangrijk dat alle ingrediënten niet te veel van temperatuur verschillen. Indien de mayonaise in de shift gaat, begin je weer opnieuw met een beetje azijn, zout, mosterd en een dooier en voeg je langzaam de geschifte mayonaise toe. Je moet natuurlijk wel op de smaak gaan letten en waarschijnlijk ook op het laatst weer wat olie toevoegen. Voeg op het laatst de yoghurt aan de mayonaise toe, hierdoor krijg je een frisse yoghurtmayonaise die de salade niet te heftig vet doet aanvoelen.
Schil de buitenste stengels van de selderij en snij er bruggetjes (½ centimeter) van en doe deze in een saladekom. Als de walnoot nog niet geroosterd is, rooster de walnoot dan kort in een hete koekenpan. Schil de mandarijn en haal de witte sliertjes er zo goed mogelijk af, halveer de partjes en doe ze bij de groenselderij. Was de peterselie en hak de peterselie fijn. Laat ook wat heel voor op de salade, de rest doe je in de saladekom. Maak de salade aan met de mayonaise en laat de salade een halfuurtje staan zodat alle smaken goed kunnen doortrekken. Garneer de salade met wat hele nootjes en peterselie.
Geroosterde aubergine met hummus en geroosterd sesamzaad
Hummus van kikkererwten:
Voor hummus is het natuurlijk mogelijk om deze te kopen, bonen uit een blik te gebruiken of alles gewoon zelf te maken. Dus begin je een dag van tevoren met het op de week zetten van de kikkererwten.
400 gram kikkererwten, 1 teen knoflook, 3 eetlepels tahin (sesampasta), 2 el citroensap, 1 el komijn, 1 dl olijfolie,1/2 rode peper en zout
Ik kook mijn geweekte kikkererwten meestal in water met 1 laurierblad en een stukje rode peper. Als de erwten goed zacht zijn en dat is wanneer je denkt dat ze te zacht zijn, haal je ze van het vuur af en doe je zout bij de erwten. Laat ze 5 minuten staan zodat ze het zout kunnen opnemen. Daarna kun je ze afgieten, ik bewaar wel altijd een beetje van het kookvocht om de humus bij het malen eventueel wat vocht te geven. En om zo een mooie binding met de olie en de erwten te krijgen.
Neem nu een Foodprocessor en maal hier de erwten, knoflook, citroensap, tahin komijn, rode peper en zout. Als alles goed gemalen is, voeg je terwijl de Foodprocessor draait de olijfolie en eventueel wat kookvocht toe. Kijk wel uit, want in het kookvocht zit natuurlijk zout. Je wilt niet dat je hummus te zout wordt.
3 aubergines, rode wijnazijn, peper, grof zeezout, zonnebloemolie en sesamzaad.
Snij de aubergine na het wassen in de lengte doormidden en vervolgens in vijf lange repen. Leg de repen op een ovenplaat met de schil naar beneden. Doe er wat zout en peper op en laat het zout even in de aubergine trekken. Daarna smeer je ze in met wat olie door een kwast te gebruiken. Rooster de aubergine op 180 graden Celsius ongeveer 10 à 15 minuten totdat ze mooi bruin en goudgeel zijn. Wanneer ze niet gaar zijn, verlaag je de temperatuur en laat je ze wat langer in de oven. Nadat ze uit de oven komen besprenkel je ze met wat azijn en de geroosterde sesamzaadjes. Serveer de aubergine op een bord en geef er lekker wat hummus en platbrood bij.