Beste klanten, een klant in de landwinkel vroeg deze week: “wat is er van eigen tuin?” Ik keek met haar mee naar buiten, naar de tuin waar alles onder een prachtig laagje sneeuw bedekt was. Oh ja, natuurlijk realiseerde zij zich: niets! Nou ja, we hebben toch wel iets: bewaaruien en winterpostelein. Deze week zijn de zaden en planten voor het komende teeltjaar besteld. En het duurt nog zeker 12 !! weken voor de eerste eigen teeltproducten in onze winkel liggen. Het is wel goed om te realiseren dat er seizoenen zijn. Eten in de winter betekent: bewaarbare producten eten zoals kolen, bieten en penen. Het alternatief is groentes van ver weg of kunstmatig opgekweekt in verwarmde kassen. Misschien toch maar iets minder mopperen op die kolen, het zijn de “wonderen van de winter”, rijk aan vitamines en …bewaarbaar tot in het voorjaar.
Deze week in het pakket
Fruit: appel Elstar, citroen, bloedsinaasappel Tarocco, kiwi en banaan.
Groente groot: paarse koolrabi, knolvenkel, rode paprika, bospeen, pastinaak en shiitakes.
Groente midden: paarse koolrabi, knolvenkel, rode paprika en bospeen.
Groente klein: paarse koolrabi, knolvenkel, rode paprika en pastinaak.
Recepten van Michiel, onze receptionist.
Stoofgroenten en croûte
500 gr pastinaak, 1 bospeen, 2 venkelknol, ½ knolselderij, 1 prei, ½ pompoen, 1 ui, 1 teen knoflook, 200 gr boerenkool, klein stukje gember, 1 tomaat, olijfolie, peper en zout, 1 laurierblad, bladerdeeg, 1 ei, zwart sesamzaad, zonnebloemolie (om in te bakken), grof zeezout.
Voor dit recept heb je 1-persoons bakjes nodig die in de oven kunnen, het kan echter ook met een grote ovenschaal. Snipper het uitje en zet deze aan in een pannetje met wat olijfolie. Maak de ui gaar maar laat deze niet kleuren, voeg de knoflook, tomaat, gember en het laurierblad toe. Laat alles goed gaar worden en voeg een beetje groentebouillon toe om er een saus van te maken. Maak de saus af met wat peper en zout en haal de laurier eruit alvorens je de saus glad maakt in de blender of met een staafmixer.
Schil de pastinaak, knolselderij, pompoen en de wortel en snijd deze allemaal in blokjes. Neem nu een grote braadpan en bak hierin deze groenten tot ze goudbruin zijn. Maak ze op smaak met wat peper en zout. Was de boerenkool en de prei en snijd er kleine stukken van, bak deze even mee maar zorg dat de prei en boerenkool mooi groen blijven. Dus niet te lang garen, voeg nu de tomatensaus toe en maak het geheel op smaak met wat peper, zout en olijfolie. Laat de groenten afkoelen voordat je verder gaat.
Verdeel de groenten over de ovenschaaltjes. Neem nu het bladerdeeg, snij of steek er met een vormpje een rondje uit wat net een halve centimeter groter is dan de diameter van het ovenschaaltje. Leg de bladerdeeg over de groenten heen en sluit het bakje af door het deeg aan de buitenkant vast te plakken aan het ovenschaaltje.
Neem nu een kommetje en klop hierin een ei los met een beetje water, bestrijk hiermee het bladerdeeg en bestrooi met sesamzaad en een beetje grof zeezout.
Bak de groenten en croûte af in een oven van 190 graden Celsius, ongeveer 10 minuten.
Wraps met knapperige groentenvulling met humus
200 gram bloem, 125 ml water, 1 snufje zout,1 eetlepel olie.
Ingrediënten mengen en het deeg 5 min. kneden. Afdekken met een vochtige doek en een half uur laten rusten. Deeg in 6 stukken verdelen. Van elk stuk een balletje maken en dit uitrollen. Verhit een koekenpan en bak de tortilla’s een minuut per kant in een droge pan of eventueel een beetje olie.
Groentenvulling 1x paarse koolrabi, 1 venkelknol, 1 rode paprika, bospeen. 100 gr winterpostelein, 100 gr shiitake.
Schil de koolrabi en bospeen, snij ze in dunne reepjes en doe ze in een saladekom. Haal de buitenkant van de venkel eraf. Bewaar de buitenkant voor in de bouillon of saus. Het gaat het best door de onderkant eraf te snijden, dan kun je de venkelknol schillen als een ui. Halveer de knol en leg de platte kant op de snijplank, zo kun je goed dunne plakjes snijden. Voeg de venkel toe aan de rest van de groenten in de saladekom. Snijd de paprika in dunne reepjes en voeg toe.
Snijd de shiitake fijn en bak kort in wat olie met een teentje knoflook. Doe vervolgens ook bij de groenten.
Dressing: 1 deel appelazijn, 3 delen extra vierge olijfolie, 1 tl dijon mosterd, peper en zout
Begin altijd met de azijn, mosterd, peper en zout, voeg daarna de olie toe. Zelf gebruik ik vaak een staafmixer hiervoor, maar het kan ook met de hand en een garde. Maak vervolgens alle groenten aan met de dressing en laat dit goed gemengd minstens een ½ uur staan.
Hummus van kikkererwten:
Voor hummus is het natuurlijk mogelijk om deze te kopen, bonen uit een blik te gebruiken of alles gewoon zelf te maken. Dus begin je een dag van tevoren met het op de week zetten van de kikkererwten.
400 gram kikkererwten, 1 teen knoflook, 3 eetlepels tahin (sesampasta), 2 el citroensap, 1 el komijn, 1 dl olijfolie,1/2 rode peper en zout
Ik kook mijn geweekte kikkererwten meestal in water met 1 laurierblad en een stukje rode peper. Als de erwten goed zacht zijn en dat is wanneer je denkt dat ze te zacht zijn, haal je ze van het vuur af en doe je zout bij de erwten. Laat ze 5 minuten staan zodat ze het zout kunnen opnemen. Daarna kun je ze afgieten, ik bewaar wel altijd een beetje van het kookvocht om de hummus bij het malen eventueel wat vocht te geven. Om zo een mooie binding met de olie en de erwten te krijgen.
Neem nu een foodprocessor en maal hierin de erwten, knoflook, citroensap, tahin komijn, rode peper en zout. Als alles goed gemalen is voeg je terwijl de foodprocessor draait de olijfolie en eventueel wat kookvocht toe. Kijk wel uit want in het kookvocht zit natuurlijk zout. Je wilt niet dat je hummus te zout wordt.
Nu heb je gebakken wraps, groenten en hummus en kun je de wraps gaan rollen. Besmeer de wraps van binnen met hummus en leg er, net iets onder het midden van de wrap, 3 el groenten en een plukje winterpostelein op. Rol nu de wrap dicht en leg de wrap met de open kant op een bord of schaal naar onderen. Zo blijven ze dicht en kun je ze serveren. Doe de overige hummus in een kommetje en serveer bij de wraps.