Week 40 2024, knolselder, wilde wortel, waterkers, mango, appel, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 40                                                                               2 oktober  2024

Beste klanten, vorige week was een enorm natte week. Plassen tussen alle gewassen. Zulke dagen kunnen we niet met de leerlingen het land op. Planten en alle bodemorganismen hebben baat bij een luchtige zuurstofrijke bodemstructuur. Korte tijd onder water staan kan wel als je er dan maar niet op gaat lopen. Met leerlingen van klas 7 en 8 hebben we een alternatief binnenprogramma gedraaid met theorie over gereedschapskennis en de natuurlijke cyclus als voorbeeld voor een biodynamische tuin. Verder ook pesto bereid en snijtechnieken geoefend. Ook leuk, zo’n regenweekje. Nu maar hopen dat het deze week beter wordt, want er moeten selderijknollen geoogst worden voor in de pakketten en de winkel.

Deze week in het pakket:

Fruit: appel Santana, banaan, sinaasappel Valencia, peer Conference, voor midden pakket ook nog een mango.
Groente groot: knolselder (VW), maiskolf, ui, wilde wortel, broccoli en een zakje waterkers.
Groente midden: broccoli, gember, maiskolf, ui en wilde wortel.
Groente klein: knolselder (VW), maiskolf, ui, wilde wortel.

Recepten van Michiel Willems

Knolselderijpuree met uiencompote en gebakken appeltjes

Puree
1 kg knolselderij, 1 kg kruimige aardappel, ½ dl melk, 30 gr boter, zout, peper, laurierblad

Schil de aardappelen en de knolselderij en snij de aardappelen in gelijke stukken. Doe ze meteen in een pan met water waarin je ze ook samen met de knolselderij kunt koken. Op deze manier verkleuren de aardappelen niet. De knolselderij snij je ook maar wel in kleine blokjes anders loop je kans dat de aardappelen gaar zijn en een knolselderij nog niet. Was de aardappel en knolselderij en zet ze net onder water samen met wat zout en een laurierblad. Kook de aardappelen nu gaar, ondertussen verwarm je de melk in een pannetje en snij je de boter in blokjes. Als de aardappelen en knolselderij goed gaar zijn, giet je ze af en verwijder je het laurierblad. Pureer de aardappel onder toevoeging van de melk en de koude boter. Hiervoor gebruik ik meestal gewoon een pureestamper. Je kunt op het laatste ook nog even de staafmixer gebruiken, hierbij moet je wel uitkijken dat de puree luchtig wordt en niet lijmig.

Even proeven en eventueel verder op smaak brengen met versgemalen zwarte peper en zout.

Rode uiencompote
500 gr gesneden rode uien, 1 teen knoflook, 1 laurierblad, 1 steranijs, 2 jeneverbessen, 1/3 stok kaneel, peper en zout, 50 gr suiker, 200 ml rode wijn, ½ dl  rode port

Bak de rode uien en knoflook tot ze mooi gaar zijn maar niet gekleurd. Voeg daarna de wijn, port, suiker en de specerijen toe. De specerijen kunnen in een theefilterzakje, dan geven ze smaak af en blijven ze bij elkaar. Laat het geheel op een klein pitje pruttelen totdat het vocht weg is. Kijk uit voor aanbranden.

6 appels( stevig en licht zuur, bijvoorbeeld santana appels)

Schil de appels en snijd ze in partjes, leg ze meteen in een bakje met wat water en citroen, hierdoor verkleuren ze niet. Daarna kun je ze in wat boter goudgeel bakken. Gebruik ze lekker als garnering bij de puree. Eigenlijk is dit een soort hete bliksem maar dan uit elkaar gehaald en in afzonderlijke items bereid. Je serveert ze wel weer samen op het bord om zo een maaltijd te krijgen.

Waterkerssalade met kropsla en croutons van oud brood met gegrilde mais

2 maïskolven, 1 kropsla, 250 gr waterkers, 3 sneetjes oud brood, ½ dl appelazijn, 2 dl olijfolie, peper en zout, 1 teen knoflook 

Schil de maiskolf en haal de onderkant van de maïskolf er van af. Kook de maiskolf in zijn geheel en laat afkoelen in het kookwater. Om de maiskolf goed gaar te krijgen mogen ze wel 20 minuten koken. Als ze zijn afgekoeld snij je zo lang mogelijke banen van de maïs van de kolf. Leg deze in de hete grillpan of in de oven met een beetje olie op een ovenplaat en laat ze kleuren. Breng ze verder op smaak met wat grof zout en versgemalen zwarte peper. Als je de oven gebruikt kun je ook meteen het oude brood tot croutons bakken. Meestal snij ik het brood in blokjes en maak het op smaak met wat peper, zout en olijfolie om ze vervolgens goudbruin te bakken op een ovenplaat, in dit geval op dezelfde plaat als waarop je de mais hebt liggen. Pluk de waterkers en haal de dikke stelen eruit, de rest doe je in de saladekom. Pluk ook de kropsla en was deze kort in ruim water, droog de sla goed en doe deze bij de waterkers. Maak een dressing met de azijn, peper, zout, knoflook en olijfolie. Mix de croutons en de mais door de salade en maak af met de dressing.

Mangochutney met geroosterde wilde wortel

1 kg wilde wortel, olijfolie, peper en zout

Schil de wortels en snij ze in de lengte in vier stukken, leg ze op een ovenplaat met wat bakpapier en besprenkel ze met wat olijfolie, peper en zout. Bak ze in de oven ongeveer 15 minuten goudbruin op 160 graden Celsius. Je krijgt nu heerlijke geroosterde worteltjes om lekker met de kruidige mangochutney te combineren.  

Mangochutney

100 gr ui, 240 gr mango geschild en in blokjes, 1 el pinot grigio azijn, chilipeper, zout, 1 tl kurkuma, 1 tl komijn,  Een beetje water en 1 el rozijnen (geweld)

Schil de ui en zet deze aan, de ui mag best kleuren. Als de ui goed gaar is, doe je de kurkuma erbij. Vervolgens de azijn, peper, zout, rozijnen, mango en water. Laat het geheel rustig helemaal gaar worden.