Week 41 11 oktober
Beste klanten, De herfstvakantie nadert: 25 t/m 30 oktober. Week 43 is de winkel dicht en zijn er geen pakketten.
Herfstvakantie is ooit in Nederland ingevoerd als landbouwverlof, zodat kinderen van boerengezinnen tot maximaal vier! weken konden worden vrijgesteld van school, om mee te helpen met de oogst. Pas sinds 1960 afgeschaft en vervangen door een week vakantie. Sommige leerlingen klinken die vier weken als muziek in de oren, maar dan wel zonder dat dagelijkse landwerk natuurlijk.
Deze week in het pakket:
Fruit: Pinova appels, conference peer, satsuma mandarijn en in het midden pakket ook nog kiwi en granaatappel.
Groente groot: andijvie, kleurige bietjes, prei, knolselderij, spitskool, en eikenbladsla.
Groente midden: andijvie, kleurige bietjes, prei, witte kool en rode paprika.
Groente klein: andijvie, kleurige bietjes, knolselderij en eikenbladsla.
Recepten van Michiel, onze receptionist.
Gepofte rode bieten met tomme de chevre en granaatappel
1 kg rode bieten, peper, zout, zonnebloemolie, granaatappel, 150 gram tomme de chevre.
Ingrediënten voor de dressing:
0,5 rode wijnazijn,1 tl dijon mosterd, zout, zwarte peper uit de molen, 2,5 dl extra vierge olijfolie, 5 blaadjes lavas.
Het poffen van rode bieten is zeker de moeite waard, al moet je er rekening mee houden dat ze anders gaan smaken. Wanneer je ze bijvoorbeeld kookt zijn ze frisser van smaak, wanneer je ze poft smaak het bietje een beetje naar drop en zijn ze een beetje gekarameliseerd. Neem de bietjes, was ze onder de kraan en doe ze in een ovenschaal. Dan strooi je er ruim zout overheen en rol ze in een beetje zonnebloemolie. Zet de bietjes ongeveer een uur in de oven op 160⁰ Celsius, dit is een beetje afhankelijk van hoe groot de bietjes zijn. Na een half uur rol je ze even op een andere kant. Laat ze afkoelen in de oven, daardoor poffen ze mooi gaar. Vervolgens kun je ze schillen, het velletje kun je er zo aftrekken. De stronk en wortelkant van de bietjes snij je weg. Snij het bietje nu in blokjes van 1 bij 1 centimeter en doe ze in een saladekom.
Neem nu een beker om de dressing in te maken, doe de azijn, zout, peper, lavas en mosterd in de beker en maal dit goed door elkaar. Vervolgens giet je de olie erbij en maak je een beweging van onder naar boven met de staafmixer zodat er een mooie emulsie ontstaat. Met deze dressing maak je de afgekoelde bietjes aan en je laat de smaken goed doortrekken.
De granaatappel maak je het gemakkelijkst schoon door de schil in te snijden in kwarten van boven naar beneden. Neem een schaal die bol is en breek de granaatappel in vier stukken uit een. Nu neem je een lepel en je tikt de granaatappel vruchtjes uit de schil. Je moet hierbij wel nog zorgen dat de witte membranen niet mee gaan dus die moet je er nog even uitplukken. Meng de granaatappel met de bietjes en serveer de kaas bij de salade op een plankje met een mes. Je kunt de kaas ook mengen met de salade, alleen dat zou niet mijn voorkeur hebben.
Gratin van knolselderij met grove mosterd en walnoot crunch
2 knolselderij, 4 dl room, 3 el grove mosterd, takje tijm, 1 blaadje laurier, 200 gr walnoten, 50 gr Parmezaanse kaas, peper en zout.
Zet de room op een klein vuur en doe de kruiden erbij maak de room op smaak met peper en zout. Nu moet je de knolselderij schillen en in plakken (3 millimeter) snijden, die plakken kun je het best met de foodprocessor snijden. Met de hand gaat het ook alleen duurt het wat langer.
Neem nu een ovenschaal waar de knolselderij in kan en vet deze in met een beetje boter, daarna doe je er bakpapier in de boter zodat het papier in de vorm blijft zitten. Druk ze aan en de room moet aan de bovenkant uit de knolselderij komen. Als de bovenkant droog blijft moet er wat room bij, er moet echter ook niet een laag room bovenop de knolselderij staan want dan is de gratin te nat. Bak de gratin ongeveer 1 uur op 140⁰ Celsius.
Ongeveer 15 minuten voor het uur over is, strooi je de Parmezaanse kaas en de gehakte walnoten op de gratin en je hebt een heerlijke crunch en smaak die perfect bij de romige knolselderij past.
Zoetzure chioggia en gele bieten met salade van eikenbladsla
300 gr chioggia biet, 300 gr gele biet, 1 krop eikenbladsla
Ingrediënten voor het zoetzuur:
200 gr azijn,120 gr champagne azijn, 330 gr witte wijn, 330 gr water, 125 gr suiker, 6 gr zout, 2 jeneverbes, 1 laurier, 1 kruidnagel, 5 gr peperkorrel.
Kneus de specerijen met de vijzel, doe ze in de azijn met het water en de witte wijn. Ook het zout en de suiker voeg je toe aan de azijn. Breng het geheel aan het koken en damp de alcohol eruit. Laat het zoetzuur afkoelen en zeef de specerijen eruit. Het zoetzuur is nu klaar voor gebruik.
Maak de bietjes schoon en snijd ze in plakjes van ongeveer 2 millimeter dik. De gele en de chioggia bieten houd ik nu nog apart van elkaar. Overgiet ze nu met zoetzuur en laat ze 1 uur staan, het zoetzuur moet even in de bietjes trekken. Was de sla en verdeel de zoetzure bietjes door de salade. De mooie kleuren van de bietjes en de sla maken het een feest. Het enige minpuntje is natuurlijk dat de mooie ringen van de chioggia biet verdwijnen. Echter om de biet rauw te eten geeft een heel stroef gevoel in je mond. Het kan wel met een beetje olijfolie, peper en zout. Hierdoor heb je nog wel de mooie ringen nog en je houdt wat zoetzuur over.
Gestoofde prei met zwarte sesam
2 preien, 25 gr zwart sesamzaad, 40 gr roomboter, peper en zout
Snijd de preien in de lengte door vanaf de stronk, de stronk laat je aan elkaar zitten. Nu kun je namelijk de prei goed onder de kraan wassen, haal het donkere groen eraf en snij nu dwars reepjes van 3 millimeter. Doe het klontje boter in de pan en stoof hierin de prei.
Maak de prei op smaak met peper en zout en maak het af met de zwarte sesam. Dit ziet er meteen lekker uit, het contrast tussen het mooie frisse groen van de prei en de zwarte sesamzaadjes.