Week 42 2024, spruiten, paksoi, pastinaak, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 42                                                                    16 oktober  2024. 

Beste klanten, over twee weken begint de herfstvakantie. week 44 is de winkel een week gesloten en zijn er geen pakketten.

Uitgehongerde zwervers? De laatste weken bereiken ons berichten over artikelen, met name fruit, die uit de tassen zijn ontvreemd. Dat is spijtig, laten we hopen dat dit een tijdelijke zaak is, het is jarenlang goed gegaan. Laat het ons alstublieft weten als er iets uit uw pakket ontbreekt, dan kunnen we dat compenseren.   

Deze week in het pakket:
Fruit: appel Santana of Elstar, mandarijn Satsuma, peer Doyenne en banaan. 
Groente groot: pastinaak, paksoi, spinazie, een puntpaprika en spruiten.
Groente midden: pastinaak, paksoi, spinazie en spruiten.
Groente klein: pastinaak, paksoi, spinazie en spruiten.

Recepten van Michiel Willems, Gaz Oakley en Kari

Gestoofde pastinaak met salie en parmezaanse kaas 

1 kg pastinaak,  20 gr.boter,  2 dl. droge witte wijn, peper, zout, ⅓ bos salie, 50 gr parmezaanse kaas

Schil de pastinaken en verwijder de kop van de wortel. Snij nu schuine plakken van ongeveer een centimeter dik. Zorg dat de plakken even dik zijn, dan garen ze ook gelijkmatig. Verwarm de boter in de pan en zet in de warme boter de pastinaak aan zonder dat deze al te veel kleurt. Blus na 5 minuten de pastinaak af met de witte wijn en maak op smaak met peper en zout. Leg daarna de deksel op de pan om de pastinaak te laten garen. Dit duurt ook ongeveer 5 minuten. Haal de deksel van de pan en laat de boter en de wijn die over zijn in de pan een mooie glanzende laag vormen om de pastinaak. In de tussentijd heb je de salie in dunne reepjes gesneden en kun je deze als laatste toevoegen om het geheel af te maken. Snij de Parmezaanse kaas in plakken, deze valt daardoor uit elkaar en hierdoor krijg je een soort schotsen. Gebruik deze om de pastinaak af te maken. 

Spruitensalade met gebakken oesterzwam

500 gr spruiten, 250 gr oesterzwam, 2 bosuitjes, 1 teen knoflook, 100 gr spinazie, peper, grof zeezout, 1 dl witte wijnazijn, 1 tl mosterd, 3 dl olijfolie, 20 gr pompoenpitten

Schil de spuiten dus de bedoeling is om de spruitenblaadjes van elkaar te halen, de kleine binnenkant van de spruiten laat je gewoon heel. Zet een pan op om de spruitenbladeren te blancheren en vergeet het zout in het water niet. Laat ze nadat je ze geblancheerd hebt goed uitlekken in een vergiet. De blaadjes moeten beetgaar en droog zijn om een mooie salade te maken. Scheur de oesterzwammen in dunne reepjes, dit gaat het gemakkelijkst door ze met de hand te scheuren richting de steel van de oesterzwam. Neem nu een koekenpan en verwarm wat olie in de pan, bak hierin de oesterzwam goudbruin en licht knapperig en maak deze op smaak met peper en zout. Aan het einde van het bakproces voeg je de gehakte knoflook toe en laat je die even meebakken om de rauwheid er vanaf te halen. Ook de bosui, die je van tevoren schoongemaakt en dun gesneden hebt, voeg je even toe maar laat je wel knapperig. Meng de oesterzwam met de spruitenblaadjes en voeg wat gewassen en eventueel gesneden spinazie toe. De spinazie mag best wat warmte van de oesterzwammen overnemen zodat deze niet geheel rauw meer is. Maak nu een mooie dressing van de azijn, mosterd, peper, zout en olijfolie en maak hiermee de salade aan. Rooster wat pompoenpitten in een pannetje met een beetje olie en maak ze op smaak met wat peper en zout. Net voordat je ze uit het pannetje haalt bestrooi je ze met een klein beetje suiker. De suiker karameliseert op de pitjes en geeft ze een lekkere bite.

Zoet-pittige bouillon Gaz Oakley, Vegan 100

2 el sesamolie, 2 el verse fijngehakte gember, 2 teentjes geperste knoflook,1 middelgrote chilipeper zonder zaadlijsten en fijngehakt, 1 liter groentebouillon, 180 gr stevige tofu, 70 gr shiitake in plakjes, 3 el lichte sojasaus, 1 el miso, 1 el (rijst)azijn, 3 el ahorn- of agavesiroop, paksoiblad en -steel, 4 lenteuitjes in dunne ringen, zwart en wit sesamzaad om te garneren. Eventueel taugé.

Verhit in wok of kookpan de sesamolie, wacht tot de olie heel heet is en bak dan gember, knoflook en chilipeper hierin. Voeg na 1 minuut de tofu en de shiitake toe. Roerbak 2 minuten en laat nog een halve minuut garen. Zet het vuur laag en voeg de vers gemaakte groentebouillon of 1 liter water met bouillonblokjes/poeder toe. Doe daarna de sojasaus, miso, rijstazijn en ahorn- of agavesiroop erbij. Laat het geheel 5 minuten zachtjes koken.

Voeg de paksoi toe. Heeft de paksoi grote bladen en stelen, snij het dan in smalle repen. Heb je een minipaksoi, voeg dan de bladen met steel in zijn geheel toe.
Hou je van goedgevulde soep, neem dan meer paksoi. Varieer met de hoeveelheid naar eigen smaak. Doe de taugé bij de soep, ook hierbij geldt weer: zoveel als jij lekker vindt. Laat paksoi en taugé wat slinken en haal dan de pan van het vuur.
Garneer met de witte en zwarte sesamzaadjes. Zet deze ook op tafel voor wie van meer houdt. 😊

Kruidige spruiten Columns by Kari (internet)

500 gr spruiten, 1 ui, 2 teentjes knoflook, ½ tl paprikapoeder, ½ tl masalakruiden, 1 tl kerriepoeder, ½ tl kurkuma, ½ tl laos, zout, peper, 1 el groentebouillon, olie. Eventueel 1 el miso en/of 1 tl (of meer) sambal

Snijd het stronkje van de spruitjes af en snijd met je mesje een kruisje op die plek. Hiermee verkort je de kooktijd. Was vervolgens de spruitjes. Snijd de ui en knoflook en bak enkele minuten in zonnebloemolie of een andere plantaardige bakboter, tot de uien een beetje glazig zijn. Voeg de spruitjes toe en bak ze een mee tot ze ook goed glanzen. Voeg vervolgens alle kruiden toe en zout & peper naar smaak (voeg ook eventueel de miso pasta en/of sambal toe op dit punt). Bak nog enkele minuten en voeg dan 200 ml bouillon toe. Breng het geheel aan de kook en pruttel het gerecht in ongeveer 15 minuten rustig gaar. De bouillon moet opgelost zijn: alle kruiden zijn heerlijk in de spruitjes getrokken.