Beste klanten, deze week groenlof in het pakket. Omdat een gewaarschuwd mens voor twee telt hier enkele voorproefjes: “Bitter in de mond maakt het hart gezond”. “For bitter, for sweet”. “Betty bought butter, but the butter was bitter, so Betty bought better butter, to make her butter better”.De bittere smaak kan verzacht worden door te combineren met een zoetere groente zoals de rode puntpaprika, pompoen, zoete aardappel, worteltjes, ui of pastinaak. In een salade kan je de bittere smaak verzachten door iets zuurs of zoets toe te voegen, zoals blauwe bessen, sinaasappelpartjes of stukjes gedroogde vijg.
Deze week in het pakket
Fruit: Elstar/Pinova appels, Conference peer, navel sinaasappel en kakifruit.
Groente groot: pastinaak, wortel, groenlof, rodekool, Schone van Boskoop appel, laurierblad, knolselderij en gemengde kiemen.
Groente midden: pastinaak, wortel, groenlof, rodekool, Schone van Boskoop appel, laurierblad en pompoen.
Groente klein: pastinaak, wortel, groenlof en pompoen.
Recepten van Michiel, onze receptionist..
Gemarineerde rode kool met appeltjes en rozijnen.
3 dl rode Port, 3 dl rode wijn, 1 steranijs, 1 laurierblad, 1 sinaasappel, zwarte peper, zout, tijm, 3 kruidnagels, 6 jeneverbessen, 1 rode kool, 2 appels, 50 gr rozijnen.
Deze bereiding kost wel wat tijd en je moet dit wel een beetje plannen. Je kunt het bijvoorbeeld goed combineren met aardappelpuree en gepofte kastanjes.
Om de rode kool goed te kunnen marineren is het belangrijk dat de kool zo fijn mogelijk gesneden is. Dit doe je door de kool in de lengte in vier stukken te verdelen. Daarna snij je de stronk eruit, vervolgens neem je de bladeren per drie en plet je ze op je snijplank zodat ze goed stevig en plat op je plank liggen. Nu kun je ze snijden in dunne reepjes en in je hittebestendige kom doen.
De rode Port en wijn zet je vervolgens samen met de steranijs, laurier, gekneusde jeneverbessen, peper, zout, kruidnagel, tijm en de zeste van de sinaasappel in een pannetje op en brengt het aan de kook. Daarna laat je het minstens 30 minuten met een deksel afgedekt staan. Het sap van de sinaasappel pers uit en doe je meteen bij de rode kool. Als de marinade klaar is zeef je de specerijen er uit en zet je het pannetje weer op het vuur om aan de kook te komen. Wanneer de marinade kookt, giet je het over de kool en voeg je de rozijnen toe. Laat de kool minimaal 3 uur marineren, langer is niet erg. Haal de kool voor het serveren uit de marinade maar gooi de marinade nog niet weg. Schil de appels en snij deze in blokjes van 1 cm bij 1 cm en voeg ze toe aan de kool. Neem nu 1 dl van de marinade en maak een dressing samen met 3 dl extra vierge olijfolie. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
Geroosterde waspeen en pastinaak met groenlof met een saus tarator
500 gr waspeen, 500 gr pastinaak, 1 groenlof, tijm, rozemarijn, 50 gr boter, peper en zout
Maak de waspeen en pastinaak schoon en snij er lange stukken van die je goed kunt roosteren in de oven. Het roosteren brengt meer smaak omdat je het water verdampt en er een karamellisatie plaatsvindt. Dit maakt de groenten smaakvol en zoeter, dat is wat de meeste mensen lekker vinden. Indien je dit dan combineert met het bitter van de groenlof krijg je mooie contrasten op je bord. Hak de rozemarijn en de tijm tot poeder en meng dit met de waspeen en pastinaak.
Doe wat olie, peper en zout op de groenten. In het geval van de wortel en pastinaak is de bereidingstijd ongeveer hetzelfde dus kun je ze samen op een ovenplaat op 160⁰ C ongeveer 15 minuten roosteren. Kijk uit dat de uiteinden van de pastinaak en waspeen niet verbranden, je kunt ze in die 15 minuten even door elkaar husselen zodat ze gelijk garen en karamelliseren.
Haal indien nodig de buitenste bladeren van de groenlof af, was na het verwijderen van de stronk de groenlof. Laat het water goed uit de bladeren lekken. Snij van de groenlof reepjes van 1 cm. Neem nu een ruime pan en laat hierin een klontje boter kleuren tot beurre noisette, dus goudgeel tot bruin, voeg de gesneden groenlof toe en laat deze kort smoren zodat er nog een beet in de bladeren zit. Neem een serveerschaal en dresseer de geroosterde groenten en de groenlof in deze schaal, als garnituur kun je wat platte peterselie nemen en de saus die ik hieronder ga beschrijven.
saus tarator
150 gr walnoten, 30 gr brood zonder korst, 2 teentjes knoflook, 2 el rode wijnazijn, sap van ¼ citroen, 6-10 el water, 3 el olijfolie, 1 tl piment, peper en zout.
Om het bitter van de walnoot een beetje tegen te gaan moet je ze even koken en laat je ze even in het kookwater staan. Het brood leg je in water en knijp je daarna goed uit. Doe alle ingrediënten in de foodprocessor behalve de olie en maal ze fijn, des te fijner des te meer het een soort mayonaise wordt. Je kunt de saus ook wat grover houden, dat is een kwestie van smaak. Als alles goed gemengd en fijn genoeg is voeg je de olijfolie al draaiend toe.
1 pompoen, 500 gr cherrytomaat, 1 gesnipperde ui, 1 teen knoflook, 10 gr venkelzaad, 1 tak rozemarijn,1 tak tijm, zout, ½ rode peper, 2 l water, 2 dl olijfolie
Zet de ui aan en laat deze licht kleuren, voeg de pompoen die je in blokjes gesneden hebt toe en laat deze ook licht kleuren en zacht worden. Voeg de specerijen en kruiden toe. Snij de tomaatjes en als alles lekker gebakken is voeg je ze toe. Laat de tomaatjes ook goed gaar worden zodat de smaak goed los komt. Blus het geheel met het water en kook de pompoen verder gaar. Blijf goed roeren en de soep in de gaten houden. Pompoen kan nog weleens aanbranden. Maak er vervolgens een gladde soep van met de staafmixer, zeef de soep en voeg voor wat glans de overgebleven olie toe.
Knolselderij in filodeeg met honing, tijm en geitenkaas
1 knolselderij, 2 uien, 3 el honing, 3 takjes tijm, 100 gr boter, filodeeg, 150 gr jonge geitenkaas.
Snipper de ui fijn en zet deze aan in een pannetje, maar laat de ui niet kleuren, voeg de tijm en de honing toe wanneer de ui goed gaar is. Schil intussen de knolselderij en snijd deze in blokjes van ½ cm bij ½ cm. Doe de knolselderij bij de ui en laat het half gaar worden. Hier mag best een beetje kleur ontstaan maar houd het wel in de gaten want je moet het geheel ook nog in de oven afmaken.
Smelt nu de rest van de boter.
Neem een medium ovenschaal met een randje van ongeveer 4 à 5 centimeter. Smeer deze in met wat boter en doe datzelfde met ongeveer 5 blaadjes filodeeg. Leg deze als een ruit over de rand van de ovenschaal, ongeveer ¾ in de vorm en de rest hangt over de rand. Bekleed de hele ovenschaal met filodeeg en laat de laag filodeeg niet te dik worden, want het is juist lekker dun en knapperig deeg. Vul nu de ovenschaal met de knolselderij met daar bovenop de geitenkaas en vouw de punten filodeeg naar binnen. Bak de knolselderij filodeeg af op 200⁰ C, ongeveer 20 minuten. De filodeeg moet mooi goudbruin zijn en de kaas gesmolten. Omdat je het deeg hebt ingesmeerd met boter gaat het wel wat sneller, dus halverwege verlaag je de temperatuur naar 180⁰ C.