Week 45 2024, zoete bataat, ui, spruiten, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 45                                                                    6 november 2024. 

Beste klanten, deze eerste week na de herfstvakantie  gaan alle lessen voor de leerlingen over naar de winterstand. 
Zevende klassen krijgen hun eerste kooklessen, van snij- en garingstechnieken tot aan bereiding van volwaardige gerechten. De plant als voedingsmiddel is hun thema. Achtste klassen starten met  het verwerken van alle dit seizoen geoogste en gedroogde kruiden. Kooklessen voor deze klassen staan in het teken van de plant als smaakmakend kruid. In onze winkel zal de komende weken het overschot aan kruiden weer in het schap liggen.

Deze week in het pakket:
Fruit: appel Pinova, peer Conference,  mandarijn Satsuma en navelsinaasappel.
Groente groot: zoete bataat oranje, avocado, ui, spruiten en tros tomaat.
Groente midden: zoete bataat oranje, avocado, ui, spruiten en tros tomaat.
Groente klein: zoete bataat oranje, avocado, ui, spruiten en tros tomaat.

Recepten van Michiel Willems

Gebakken zoete bataat met beluga linzen en dikke yoghurt

500 gr zoete bataat, 100 gr linzen, 1 teen knoflook, ½ rode peper, 300 gr volle yoghurt, ⅓ bos verse koriander, peper, zout,  2 eieren, 200 gr paneermeel, zonnebloemolie, 1 ui, bloem.

Neem de linzen en kook deze met een teentje knoflook in water tot je denkt dat ze te ver gekookt zijn. Dit duurt ongeveer 10 à 15 minuten. Ze niet te hard laten koken maar gewoon rustig laten borrelen, dat is goed voor de linzen. Als de linzen gaar zijn voeg je wat zout toe aan het water en de linzen en laat je ze 5 minuten staan in het gezouten water. Hierbij heb je ze van het vuur gehaald, zodat ze niet meer koken en langzaam afkoelen, het zout kan zo even in de linzen trekken want anders hebben ze weinig smaak. Het knoflookteentje plet je tegen de zijkant van de pan en laat je ook meetrekken. Na 5 minuten giet je de linzen in een bolzeef en laat je ze verder afkoelen.

Ondertussen heb je de bataat geschild en in blokjes gesneden van ongeveer 1 cm bij 1 cm, en het uitje gepeld en gesnipperd in fijne stukjes. Verhit een bakpan en doe er wat zonnebloemolie in, fruit hierin de ui gaar en goudbruin. Voeg hierna de bataat toe en bak deze ook lekker goudbruin. Neem hiervoor de tijd want de ui mag niet zwart worden en beide moeten lekker goudbruin zijn. Voeg nu wat gesnipperde chilipeper toe en wat zout. Blus het geheel met wat water en leg een deksel op de pan zodat de bataat helemaal gaar en zacht wordt. Als de bataat zacht is, kook eventueel wat overgebleven vocht weg door het deksel van de pan te halen. Laat de bataat afkoelen en draai de bataat daarna tot een puree in de foodprocessor of duw de bataat door een zeef of gebruik de good old pasevite om er een puree van te maken. Neem nu de afgekoelde linzen en meng deze door de puree van bataat en voeg ook 1 eidooier aan het geheel toe.

Maak het mengsel, indien het nog niet genoeg is, op smaak met peper en zout en rol er balletjes van. Rol deze door de bloem en leg ze op een bord. Hiervoor moet het mengsel natuurlijk goed afgekoeld zijn. De balletjes mogen groot of klein zijn, ikzelf vind het leuk als je behapbare balletjes maakt, zodat het een soort grootte van een bitterbal heeft. Houd er wel rekening mee dat er nog een laagje paneer omheen moet, dus de balletjes worden nog wat groter.

Kluts het ei en de rest van het eiwit met wat water en doe dit in een diep bord. Zet daarnaast nog een diep bord met paneermeel. Je kunt natuurlijk een pakje gebruiken maar ook beschuit of oud brood wat je droogt en daarna maalt in je foodprocessor kun je gebruiken. Rol de balletjes door het ei en daarna door het paneer en leg ze vervolgens op een schoon bord. Doe een laagje olie in de pan en verhit de olie en bak hierin de balletjes rondom goudbruin. Houd de balletjes warm in een matig verwarmde oven op 140 graden Celsius.

yoghurtdip:

Doe de yoghurt in een kommetje en voeg er wat olijfolie, peper en zout aan toe. Was de verse koriander en snijd van de blaadjes dunne reepjes meng deze door de yoghurt en geef het geheel even tijd om door te trekken.

Kruidige spruiten met ui en komijn.

750 gr spruiten, 400 gr uien, 2 tl komijn, peper, zout,  20 gr boter.

Neem de spruiten en ontdoe ze van hun buitenste jasje, meestal doe ik dat doordat ik een klein stukje stronk eraf snijd en de buitenste blaadjes kun je er dan vanaf pellen. Zet ondertussen een pan op om de spruiten in te blancheren. Vergeet niet het zout toe te voegen en breng het water aan de kook. Het mag ruim kokend water zijn waarin je de spruiten beetgaar of eigenlijk iets rauwer dan dat kookt. Pel de uien en neem daarbij de buitenste laag ui ook mee. Snijd de ui doormidden en vervolgens in dunne halve ringen, verhit de boter in een pannetje en laat de boter goudgeel worden alvorens je de uien in de pan doet.

Stoot de komijn in de vijzel en als de uien mooi bruin zijn voeg je de komijn toe. De uitjes moeten mooi gekarameliseerd en zoet geworden zijn. Maak de uitjes op smaak met peper en zout en voeg de afgekoelde spruiten toe. Mix het geheel en warm de spruiten op in het pannetje, eventueel voeg je een klein beetje water toe om het geheel wat smeuïger te  maken.