Beste klanten, deze week zijn de laatste selderijknollen van het land gehaald. Een heerlijke aromatische groente waar heel veel gevarieerde recepten mee te bereiden zijn. Deze week zijn ook de laatste nachtschadeplanten uit de kas geruimd. Peper, aubergine en paprika. Deze mediterrane planten groeien niet meer bij de huidige koele nachttemperaturen. Alle (ook heel kleine) paprikaatjes vindt u deze week in het pakket.
Deze week in het pakket:
Fruit: appels mix Santana, Elstar en Pinova, peer Conference, kakifruit en kiwi. Voor midden ook perssinaasappels
Groente groot: knolselder (VW), klein paprikaatje groen (VW), spruiten, kastanjechampignon, broccoli, bosje radijs, knoflook en gember.
Groente midden: knolselder (VW), klein paprikaatje groen (VW), spruiten, kastanjechampignon, broccoli, bosje radijs.
Groente klein knolselder (VW), klein paprikaatje groen (VW), spruiten, kastanjechampignon, broccoli.
Recepten van Michiel Willems
Kruidige spruiten met ras el hanout
Ras el hanout is een specerijenmix uit noord Afrika waarin de volgende specerijen zijn verwerkt:
piment 10 gr, kardemom 5 gr, kaneel 15 gram, kruidnagel 4 gr, zwarte peper 15 gr, foelie 4 gr, nootmuskaat 7 gr, venkelzaad 20 gr, koriander 20 gr, komijn 20 gr.
Hierbij moet je wel in gedachten houden dat de mix en de verhoudingen hier en daar verschillen, op een gegeven moment heb ik deze verhouding aangehouden omdat ik het zo lekker en in balans vind. Maar het staat iedereen natuurlijk vrij om te variëren. De specerijen kun je met een vijzel fijnmalen, maar natuurlijk ook met een food processor. Hierna kun je de specerijen zeven en de grove delen die in de zeef blijven hangen nogmaals malen. Het specerijenmengsel laat zich in een droge afgesloten pot goed bewaren.
1 kg spruiten, 1 ui, 20 gr boter , 2 à 3 tl ras el hanout, zout
Voor de spruiten ga je als volgt te werk: je schilt de spruiten door een klein stukje van de onderkant af te snijden en het buitenste blad te verwijderen. Blancheer de spruiten kort, niets is zo jammer als een garen spruit. Schil de ui en snipper deze, laat de boter smelten in de pan tot deze mooi goudgeel is en voeg dan de ui aan de boter toe.
Laat de ui goed gaar worden en licht kleuren. Daarna voeg je de ras el hanout toe aan de ui en boter. Verhit het geheel maar laat het niet bakken, eigenlijk moeten de smaken van de ras el hanout gewoon even los komen. Verwarm de geblancheerde spruiten samen met de ui en de ras el hanout. Maak de spruiten op smaak met een beetje zout.
Tomatensaus:
1 ui, 1 kg tomaten, 3 stengels bleekselderij, 1 teen knoflook, ½ chilipeper, zout, 1 blik gepelde tomaat, 1 dl olijfolie, ½ bos basilicum( in de zomer) of 2 tl oregano ( in de winter).
Schil de ui en snipper deze fijn, doe een beetje van de olijfolie in de pan en verwarm hierin rustig de ui tot deze goed zacht is. Voeg daarna de knoflook en de chilipeper toe en laat deze ook goed gaar worden.
Schil de buitenkant van de bleekselderij en snij ze in stukjes van ½ cm dik en voeg deze toe aan de ui en knoflook. Ook deze moet goed gaar worden alvorens je de tomaten toevoegt, snij de tomaten hiervoor wel in kwartjes. Nu kun je het vuur wat hoger zetten want de tomaten gaan koken en zachtjes pruttelen, dit duurt ongeveer 1 uur. Als het geheel voor ⅓ is ingekookt maak je de saus af met wat basilicum of oregano. Ook breng je de saus verder op smaak met peper en zout. Meestal gebruik ik een staafmixer om de saus glad te maken. Tijdens het glad draaien voeg je de rest van de olijfolie toe. Hierdoor ontstaat een mooie geëmulgeerde gladde saus die je verder kunt gebruiken.
Knolselderij op de wijze van Milaan
1 knolselderij, 40 gr boter, 80 gr parmezaanse kaas, 4 eetlepels broodkruim, 125 gram mozzarella, 1 chilipeper, 5 dl tomatensaus
Schil de knolselderij en snijd er plakken van 5 millimeter dik. Beboter een ovenschaal en leg een laagje knolselderij in de schaal. Doe de Parmezaanse kaas en kleine stukjes boter op het laagje knolselderij, nu herhaal je dit totdat de schaal gevuld is. Neem de tomatensaus en giet deze over de knolselderij. Bestrooi de knolselderij met broodkruim en de overgebleven Parmezaanse kaas. Nu maak je de ovenschaal af met mozzarella en zet je de schaal 30 à 40 minuten in een oven van 180 graden Celsius.
Polenta met kastanjechampignons
Maak eerst een bouillon van kastanjechampignons
250 gr kastanjechampignons, 7 dl water, 15 gr zout, rozemarijn, salie, tijm, de peper klein stukje, 1 teen knoflook
Breng het water aan de kook en laat het geheel 20 min. van het vuur af trekken. Daarna zeven en verder verwerken bewaar de champignons voor in de polenta.
300 gr polenta, 600 gr kastanjechampignonbouillon, 600 gr melk, 100 gr Parmezaanse kaas, 50 gr boter
Breng de bouillon, melk en de gehakte paddenstoelen aan de kook. Voeg de polenta al roerend toe, blijf koken maar zet het vuur laag en kook de polenta tot het van de wand van de pan loslaat. Voeg dan van het vuur af de boter en kaas toe, blijf roeren tot deze zijn gesmolten. Stort de polenta in een ovenschaal en laat het afkoelen. Snij de gewenste vorm en bak ze op een bakpapier in een droge oven op 180 graden.
Knolselderij-steaks met blauwe kaas
Porties: 4 personen, Auteur: Janneke Vreugdehil
Ingrediënten: 1 grote knolselderij, 75 gram boter, 1 el olijfolie, 125-150 gram romige blauwaderkaas.
Verwarm de oven op 180 graden. Schil de knolselderij en snijd er 4 schijven uit, elk zo’n 2,5 – 3 cm dik. (Maak van de rest van de knol selleriesalade of gebruik hem in soep of puree.) Verhit de boter en olijfolie in een koekenpan en bak de schijven, zo nodig in 2 sessies, aan beide kanten bruin. Bestrooi ze met zout en peper en leg ze in een passende ovenschaal. Schenk het bakvet erover en laat de groente nog 20 – 30 minuten garen in de oven. Leg op elk een plakje blauwe kaas. Maal er nog wat peper over en serveer meteen.