Beste klanten, deze week in de groentetas Twister aardappelen. In de handel is er onderscheid AGF, Aardappel, Groente, Fruit. Aardappelen vallen ook wettelijk niet onder de groentes. Toch vindt u een enkele keer aardappel in uw groentetas. Bijvoorbeeld voor een oer-hollandse stamppot zuurkool.
De aardappelen komen van “de Lepelaar”, een biodynamische collega-tuinderij uit het Noord-Hollandse St.Maarten.
Van Vrij Waterland komen maar mondjesmaat aardappelen, die doen het vooral goed op klei of zandgrond. Op Vrij Waterland hebben we te dealen met, voor wortel- en knolgewassen, veel minder geschikte veengrond.
Deze week in het pakket:
Fruit: appels (Maribelle), peer (Doyenne du Comice), navelsinaasappel en banaan.
Groente groot: witte kool (vw), waspeen, zuurkool, Twister aardappel, eikenbladsla, en komkommer.
Groente midden: witte kool (vw), waspeen, zuurkool, Twister aardappel, komkommer en gember.
Groente klein witte kool (vw), waspeen, zuurkool, Twister aardappel en gember.
Witte kool, voedzaam met een lekkere bite. een frisse groente boordevol vitamines zoals C en K, en mineralen als calcium en ijzer. Lekker in een stamppot, een frisse salade of een snel wokgerecht.
Uien-koolrösti met pittige hüttenkäse en gepocheerd ei, Odin receptenboek
Dit gerecht bevat veel eiwitten door het ei en de hüttenkäse.
2 uien (in dunne ringen), 150 gram witte kool (fijngesneden), 5 eieren, 4 el zonnebloemolie, 200 gram hüttenkäse, 1 paprika (in kleine blokjes), harissa en sambal naar smaak, 0.5 tl kaneelpoeder, peterselie.
Meng de uien en kool met zout. Kneed door tot de kool zacht is en meng met 1 ei. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoge stand. Bak hierin hoopjes van het mengsel aan beide kanten goudbruin.
Meng de hüttenkäse met de paprika, harissa en kaneel. Breng een pan water tegen de kook aan en pocheer hierin de overige eieren circa 3 minuten per ei. Roer niet in het water. Schep de eieren met een schuimspaan uit de pan. Leg de rösti op een bord. Maak af met de hüttenkäse en leg een gepocheerd ei erop. Garneer met peterselie.
Recept van Michiel Willems
Zuurkoolschotel met appel en gember
1½ kg aardappels, 2 appels, 20 gr gember, 2 uien, 100 gr boter, 1 zakje van 500 gr zuurkool, 2 kruidnagel, 5 jeneverbessen, 1 laurierblad, 1 teen knoflook, 1 tak tijm, 1 chilipeper, paneermeel of oud brood, 2 dl witte wijn of water.
Snipper de uien en verhit wat van de boter in een pan waarin je de zuurkool gaat opzetten. Laat de boter niet kleuren, maar licht uit bruisen en voeg dan de gesnipperde ui toe. Laat de ui glazig worden en lekker zoet zodat de rauwe uiensmaak weg is. Voeg nu het gepelde knoflook teentje, de gehakte gember, de kruidnagel,de gekneusde jeneverbessen, het laurierblad, ⅓ chilipeper en de tijm toe. Laat nu alle smaken goed loskomen in de boter bij de uien. Ook hier geldt dat er geen kleur mag ontstaan. Laat het geheel lekker smoren en een beetje pruttelen. Voeg na ongeveer 5 minuten de zuurkool toe. Sommige mensen spoelen hun zuurkool of ze voegen het vocht niet toe maar ik doe dat eigenlijk niet. Ik vind het zonde van de zuurkoolsmaak, dus ik doe alles gewoon in de pan met de smaakstoffen. Voeg daarna de witte wijn toe of het water en leg een deksel op de pan, laat de zuurkool een uurtje op klein vuur staan zodat deze net wel kookt maar zeker niet te hard.
Voeg na ongeveer 45 minuten de appel toe die je in blokjes gesneden hebt en laat ze 15 minuten meekoken en een worden met de zuurkool. Doe de zuurkool in een ovenschaal, wanneer er nog erg veel vocht bij de zuurkool zit giet je dat er wat vanaf. De zuurkool mag echter best lekker sappig zijn. Verwijder ook het laurierblad en indien je ze nog kunt vinden de jeneverbessen en kruidnagel.
Schil de aardappelen en snij ze in gelijke delen, hierdoor krijg je een gelijke garing en daardoor een mooi gladde puree. Doe nu een beetje zout bij de aardappels maar ben een beetje spaarzaam met het zout want de zuurkool is ook al erg zout. Je wilt in dit gerecht dat de aardappel eigenlijk de drager is voor de zuurkool. Kook de aardappel niet in te veel water en gebruik een deksel als de aardappel kookt om zo de smaak van de aardappel niet met het water weg te gooien en wellicht ook wat energie te sparen.
Als de aardappels gaar zijn, giet je het water af en stoom je ze droog op een klein vuurtje. Neem nu een passe vite of pureeknijper of desnoods een stamper en maak de aardappel tot puree. Voeg onderwijl dat je dit doet de boter en wat zwarte peper uit de molen. Er ontstaat nu een heerlijke zachte geëmulgeerde puree die je boven op de zuurkool doet, laat daarbij wat golfjes of punten in de puree want die bakken lekker krokant in de oven.
Nu bedek je de puree met wat van het oude brood dat je in kleine stukjes hebt gesneden of je doet het met paneermeel. Leg nog wat klontjes boter bovenop de schotel en zet deze 15 à 20 minuten op 180 graden Celsius in de oven.
Wortel/gembersoep, van de website Libelle lekker.be
2 rode uien, 500 gram wortelen, stukje gember van 2 cm, 1 teentje knoflook, snuifje kerriepoeder, 1 (groente)bouillonblokje, scheutje olijfolie, 125 gr geitenkaas, verse koriander, peper, zout, 1 liter water
Schil en rasp de gember. Schil de uien en snij ze in grove stukken. Schraap de wortels en snij ze in schijfjes van 1 cm. Pel de knoflook en snipper fijn. Verhit de olijfolie in een pan en bak er de uien en de knoflook glazig in. Doe er de wortels en de hember bij en stoof even mee.
Giet er de liter water bij. Doe het bouillonblokje, het laurierblad, wat tijm en komijn in de pan. Kruid met peper en zout. Breng de soep aan de kook en laat zacht koken tot de wortelen gaar zijn. Mix de gare groenten, proef en kruid bij met kerriepoeder.
Snij de geitenkaas in plakjes. Schep in elke kom wat soep en werk af met geitenkaas en koriander.