Beste klanten, nog niet gezien, maar binnenkort bloeien er vast weer krokussen. Zolang er nog geen grote oogsten staan te dringen, doen wij mee met de school-krokus-vakantie.
Week 8, (19 t/m 23 februari) voorjaarsvakantie, één week geen pakketten en geen winkel.
Deze week in het pakket:
Fruit: appel Pinova, peer Xenia, mandarijnen en kiwi.
Groente groot: broccoli, courgette, waspeen, prei en ijsbergsla.
Groente midden: broccoli, courgette, waspeen, prei en ijsbergsla.
Groente klein: broccoli, courgette, waspeen en mini romana sla.
Recepten van Michiel, onze receptionist.
In tempura gebakken broccoli roosjes met soja en romana sla
2 stronken broccoli, 1 krop Romaine sla, 1 rode peper, 30 gr verse gember, 0,5 dl rijstazijn, 1,5 dl olijfolie olie, 300 gr tempura bloem, zonnebloemolie om te bakken, grof zeezout, sesamzaad, soja saus.
Sla voor de tempura de bloem met wat water tot een beslag dat net iets dunner is dan yoghurt. Het moet aan de groenten blijven hangen, maar het moet geen dikke beslaglaag gaan vormen. Ook heb ik wel eens gelezen dat er nog klontjes in mogen zitten al krijg ik dat meestal niet voor elkaar. Waarschijnlijk een automatisme van wat ik me heb aangeleerd met andere recepten waar absoluut geen klonten in mogen zitten. Verdeel nu de broccoli in roosjes het liefst met een lange steel. Maak er hapklare stukken van die je gemakkelijk bakt en gaarheid geeft. Als je broccoliroosjes wast, moet je ze goed droogmaken. Dan hecht het beslag beter en spetter het niet bij het bakken.
Neem nu een kommetje om de sojadressing te maken. Snij de gember in dunne plakjes en leg deze in de rijstazijn. Doe hetzelfde met de ⅓ rode peper, zo kan de smaak goed in de azijn trekken. Voeg nu de sojasaus toe en emulgeer de dressing met olijfolie. Het sesamzaad rooster je even in een droog pannetje op een laag vuur. Kijk uit dat je het zaad niet aanbrandt, het moet zachtjes geroosterd zijn, zo laat het een mooie sesamsmaak los. De sesamzaadjes zijn voor het afmaken van de tempura als je ze serveert.
Verwarm de olie in een pan met een hoge rand tot 160 graden en zorg ervoor dat er voldoende olie in de pan staat om de broccoli te frituren. Haal de roosjes een voor een door het tempurabeslag en doe ze in de olie, bak ze goudbruin en doe ze op een schaal met wat keukenpapier voor het overtollige vet. Leg wat blaadjes sla op het bord en leg de roosjes op de sla en maak het op smaak met de dressing. Afmaken met de sesamzaadjes en wat grof zeezout.
Aardappel-preisoep met geroosterde pastinaak
500 gr prei, 500 gr aardappel, 50 gr boter, 2 dl room, 1 takje tijm, 1 blaadje laurier, 1 teentje knoflook, 300 gr pastinaak.
Neem een grote pan en smelt hierin de boter, snij de prei in dunne repen en was de prei alvorens je de prei smoort in de boter. Schil de aardappels en maak er kleine gelijke stukken van die goed garen. Plet de knoflook en schil deze, voeg de knoflook toe aan de prei. Voeg de aardappels toe en laat het geheel 10 minuten smoren. Daarna voeg je 2 liter groentebouillon toe en kook je de aardappelen gaar. Daarna maal je de soep glad met de staafmixer en maak je de soep op smaak met peper en zout. Zet de soep weer op en doe de room erbij, laat het geheel aan de kook komen om vervolgens nog eens de staafmixer te gebruiken.
Schil de pastinaak en snijd er 5 centimeter lange stukken van die je ongeveer 20 minuten in de oven roostert met een beetje olie, peper en zout tot ze mooi goudgeel zijn. Serveer de soep in een bord met in het midden de pastinaak. Maak de soep af met wat mooie preiringen of een sla-uitje.
Pannisse met salade van worteltjes
In het woord zit het al: ‘panisses’, Nice. En inderdaad komt dit frituurhapje oorspronkelijk daar vandaan. Het maakt dan ook deel uit van de bekende Cuisine Nissarde. Wat niet wegneemt dat je het zo’n beetje in heel Zuid-Frankrijk in tal van varianten terug kunt vinden. Met geraspte kaas erdoor bijvoorbeeld, of gemaakt met maïsmeel. Dat vind ik niks, ik maak ze liever ‘à ma façon’, met herbes de Provence en knoflook. Ook niet helemaal strak in de leer, maar wel erg lekker. En een prima vervanging voor patat, als je dat eens een keertje beu bent.
1 kopje kikkererwtenmeel (200 ml), 2 kopjes water, 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel komijnzaadjes, Snuf zout, Snufje cayennepeper, Olie om in te bakken
Dressing: 1 deel azijn, zout, peper, mosterd en 3 delen olie
Vet een cakevorm in met wat olijfolie. Mix alle ingrediënten in een kom en roer met een garde tot alle klontjes verdwenen zijn. Verhit in een pan met dikke bodem wat olie. Als de olie heet is, giet je het beslag in de pan en roer. Blijf roeren. Na ongeveer vijf minuten zal het beslag dikker worden. Op het moment dat het beslag loslaat van de pan als je roert, moet je nog twee minuten roeren. Haal de pan dan van het vuur en schep het beslag in de ingevette cakevorm. Laat het afkoelen en vervolgens een uur opstijven in de koelkast.
Stort het deeg dan op een snijplank en snijd in plakjes van anderhalve centimeter. Je kunt de plakjes goudbruin bakken in een koekenpan (is voor gevorderden, gebruik genoeg olie), frituren (mocht je van frituren houden) of in de oven bereiden (geeft saaier resultaat, minder vet en knapperig) door 10 minuten op 200 graden te bakken.
Schil de worteltjes en snijd er dunne plakjes van, doe ze in een saladekom met wat dressing. Voor de worteltjes is het wel goed dat je ze ruim voordat je ze gaat eten met dressing aanmaakt. Wortel is een harde groente die wel wat smaak kan hebben. De wortelsalade wordt er dan alleen maar beter van.
Courgetti met avocado-limoensaus
Je dagelijkse hoeveelheid groente verhoog je gemakkelijk door van courgettes spaghetti te maken! Lekker met de romige, frisse avocadosaus. Glutenvrij en koolhydraatarm.
50 g pijnboompitten, 2 teentjes knoflook, 2 courgettes, 2 avocado’s, sap van 1/2 limoen, 1 el olie, 1 tl gedroogde dragon, zout en peper naar smaak, 100 g parmezaanse of vegan kaas
Benodigdheden: spirelli of andere spiraalsnijder of een rasp (van de keukenmachine)
Rooster de pijnboompitten een paar minuten in een pan zonder olie op middelhoog vuur. Snipper de ui en hak 1 knoflookteentje fijn. Maak spaghetti van de courgettes. Dit kan met een speciale spiraalsnijder, dit is een apparaatje waarmee je mooie sliertjes kunt snijden van hardere groentes, maar je kunt het ook raspen met een grove rasp of met een keukenmachine.
Verwarm de olie in een wok- of hapjespan. Fruit de gesnipperde ui en de fijngehakte knoflook glazig. Voeg na een paar minuten de courgette toe en bak een paar minuten, af en toe omscheppend zodat ze nog wel wat bite hebben, maar door en door warm zijn.
Maak ondertussen de avocadosaus door de twee avocado’s samen met het limoensap, het andere knoflookteentje en zout en peper naar smaak te pureren tot een romig sausje.
Serveer de courgetti met de saus, de geroosterde pitjes en rasp er wat parmezaan of een andere pittige harde (vegan) kaas over. Ook heel lekker met nog wat geroosterde of meegebakken cherrytomaatjes of stukjes zalm.