Week 7 2024, knolselder, bloemkool, paksoi, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 7                                                                             14 februari 2024 

Beste klanten, Voor het kleine pakket is er deze week veel ingepakt, dat is natuurlijk jammer, maar veel stuks zijn voor eenpersoonsporties eenvoudigweg te groot. Dan zetten we het mes er in en niet inpakken is dan helaas geen optie.
Deze week vindt u een folder in de tas van Odin. Wat eten we morgen?
We laten u graag kennismaken met dit partnerbedrijf. Odin is, vooral in de wintermaanden, onze leverancier van alles buiten de eigen teelt om. Maar ook exoten zoals banaan en sinaasappel, krijgen we van collega biologische- en biodynamische bedrijven, uit de buurt en verder weg. Alles geleverd via Odin. In de slogan: “Bewust boodschappen doen voor een betere wereld” vinden we elkaar.
Volgende week, week 8, (19 t/m 23 februari) voorjaarsvakantie, één week geen pakketten en geen winkel.

Deze week in het pakket:
Fruit: Elstar appels, Moro bloedsinaasappels, mandarijnen en banaan.
Groente groot: knolselderij, bloemkool, paksoi, puntpaprika en radijs.
Groente midden: knolselderij, bloemkool, paksoi en puntpaprika.
Groente klein: knolselderij, bloemkool, paksoi en puntpaprika.

Recepten komen deze week uit Odins receptenboek.nl en de oude doos van Vrij Waterland.

Knolselderij is een zeer aromatische bruin-gele knol. De vele heilzame kwaliteiten van selderij is al eeuwenlang bekend. Alle delen van dit voedzame gewas bevatten veel vitamine A, B en C en fosfor. Selderij is gezond voor lever, nieren, blaas, hart en zenuwen en zuivert het bloed. De groente bevat ook een hoog natriumgehalte waardoor tijdens de bereiding minder zout hoeft worden toegevoegd.

Gebakken knolselderijschijven voor 2 personen

2 schijven uit het middelste van een selderijknol, een kleine centimeter dik, geschild
2 plakjes jongbelegen kaas, 1 cm. kleiner dan de plakken knolselderij.

In een koekenpan met een dikke bodem een dun laagje olie verwarmen. De knolselderijschijven daarin op een zeer matig vuur aan beide kanten lichtbruin bakken. De kaas erop leggen en nog 5 min. laten bakken. Oppassen voor aanbranden. Serveren bij gekookte granen en een salade van bladgroente, bijv. andijviesalade.

Gegrilde paksoi met sesam

Paksoi, Brassica rapa, is een Chinese koolsoort met frisgroen blad en sappige witte stengels. Dit recept is lekker makkelijk en erg smaakvol. Serveer bijvoorbeeld ook eens door een koude noedel-salade

1 paksoi, 1 teentje knoflook, geroosterde sesamolie, sesamzaadjes, peper & zout.

Snij de paksoi door de helft, of in vieren. Grill op hoog vuur in een grillpan met wat olie. Voeg wat fijngesneden knoflook toe, peper, zout, geroosterde sesamolie en serveer met wat sesamzaadjes, eventueel wat fijngesneden chili en limoensap. 

Gekoelde bloemkool-citroengras soep

Lekker koud soepje met veel groente, boordevol smaak. Je kunt ‘m ook warm eten! 

1,5 ltr bouillon, 1/2 bloemkool, 2 courgettes, 1 gele ui, 1 el geraspte gember, 3 tenen knoflook, 1 tl sesamzaad, geroosterd, 200 ml kokosroom, 1 stengel citroengras, 2 el olie, 4 el witte miso, wat korianderblaadjes, 2 bosuitjes.

Snij ui, courgettes en bloemkool in kleine stukjes. Hak de knoflook fijn. Verhit wat olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de groente, de gember en de gekneusde stengel citroengras toe en bak even mee, blus af met bouillon. Voeg de miso toe. Laat alles even pruttelen tot de groente goed gaar is. Voeg de kokosmelk toe, maar hou een beetje apart om de soep mee te garneren. Blender de soep of zet er de staafmixer in.
Laat afkoelen, zet in de koelkast en serveer met korianderblaadjes en heel fijn gesneden bosuitjes. Strooi het sesamzaad erover en drizzle wat kokosroom erin.

Bloemkool in sinaasappelsaus

Bloemkool anders: nu in een pittig sausje van tomaat en sinaasappel. Lekker bij kabeljauwfilet of een quinoaburger.

250 g bloemkoolroosjes, 1 sinaasappel, sap en geraspte schil, 250 g tomaten , 2 dl groentebouillon, 2 el zoute sojasaus, tamari of shoyu, 2 el witte wijnazijn, 2 el olie, paar druppeltjes tabasco, mespunt cayennepeper, peterselie, fijngesneden, zout.

De achterzijde van de tomaten kruiselings insnijden. Dompel ze ± 1 min onder in kokend water, laat de tomaat schrikken in koud water en verwijder de velletjes. De helft van de tomaten in kleine blokjes snijden en de andere helft in partjes. In een wok de olie verhitten en de bloemkool ± 5 min al omscheppend bakken. Tomaat stukjes, sojasaus, azijn, sinaasappelsap en -schil toevoegen en ± 3 min meebakken. Bouillon toevoegen en het gerecht in ± 10 min beetgaar stoven. Voeg de tomaatpartjes toe en laat het gerecht door en door warm worden. Breng op smaak met tabasco, cayennepeper en zout en strooi de peterselie erover.

Lente-eiland (40 jaar koken met Odin)

Het is alweer 40 jaar geleden dat Odin werd opgericht en wat we dagelijks koken is in die tijd best veranderd. Zie hieronder bijvoorbeeld het recept ‘lente-eiland’ uit het Odin kookboek Vier de seizoenen dat in 2006 werd uitgebracht. Op en top lente, maar heel wat anders dan de hedendaagse recepten die je op de rest van de site vind!
ingrediënten:
400 g wortels, in stukjes, 2 citroenen, 1 el honing, 4 eieren, 4 el crème fraîche, 3 cm gemberwortel, 1 tl paprikapoeder, 1 paksoi, 6 bloemen van Oost-Indische kers of tuinkers.
Benodigdheden: staafmixer of blender en 4 timbaaltjes of kleine ovenbakjes, bakpapier.
Bereiding:
Kook de wortels in 15 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 190˚C. Rasp de schil van 1 citroen en pers beide citroenen uit. Meng het sap met rasp en honing. Schil de gember en rasp volledig. Pureer de wortels, gember, crème fraîche, eieren, paprikapoeder met een snuf zout tot een glad mengsel. Vet kleine ovenbakjes in. Bedek de bodems met bakpapier en vet ook in. Schep de puree in de ovenbakjes en zet ze in een ovenschaal. Vul de ovenschaal met kokend water totdat de bakjes half in het water staan. Bak 25 minuten in de oven totdat de puree stevig is. Snij het kontje van de paksoi, haal de bladeren los, was ze goed en blancheer of stoom kort. Laat de bladeren uitlekken en snij in reepjes.
Keer de ovenbakjes om op borden, verwijder het bakpapier en drapeer de paksoi rond de timbaaltjes. Knip op het laatste moment de bloemen in stukjes, meng door de citroendressing en schenk over de timbaaltjes.