Week 9 2025, venkel, sinaasappel, zuurkool, witlof, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 9                                                                                 26 februari 2025

Beste klanten, deze week geen sneeuw meer op de velden, maar wel een tamelijk wit groentepakket (venkel, witlof en witte kool). Onze eigen witlof verwachten we vanaf volgende week in onze winkel. Witlof is een zeer intensieve teelt waarbij een heel seizoen groen blad en een penwortel zich ontwikkelen. Nu zitten de afgeknipte  penwortels nog in een kuil, half in en onder de grond. In het donker groeien de mooie witte kropjes. Helaas te weinig om alle pakketten van deze groente te voorzien.  Maar wellicht een goede reden om bij het ophalen van uw tas ook even langs de winkel te komen.    

Deze week in het pakket:

Fruit: peer, appel, sinaasappel, banaan. Voor midden ook nog citroen.
Groente groot: wortel, venkel, witlof, witte kool, zuurkool en gember.
Groente midden: wortel, venkel, witlof, witte kool en zuurkool.
Groente klein: wortel, venkel, witlof en witte kool.

Recepten van Odins receptensite

Hartige witloftaart

Witlof verwerkt in een hartige taart met knoflook, uien en wat feta is heel makkelijk te  maken en vinden zelfs de niet-zo-fan-van-witlof-mensen lekker.

Ingrediënten: hartige taartdeeg, 5 stronken witlof, 2 tenen knoflook, 2 uien, 1 el honing, 3 eieren, 200 ml room, 100 gr feta, peper en zout.
Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  3. Snij de uien in halve ringen en hak de knoflookteentjes fijn. Fruit dit in de pan met wat olijfolie.
  4. Verwijder het hart uit de witlof en was de blaadjes witlof.
  5. Voeg ze bij de uien en roerbak de witlof even kort.
  6. Voeg een el honing toe en wat peper en zout.
  7. Meng in een andere kom, de eieren luchtig met de room. Je kunt hier voor kiezen voor room, maar je kan ook slagroom, kwark of crème fraîche gebruiken.
  8. Breng de room op smaak met peper en zout en voeg de feta kaas toe.
  9. Vet de springvorm in en leg een stukje bakpapier op de bodem van de vorm.
  10. Verdeel de plakjes hartige taart deeg over de vorm en druk de randen aan. Prik met een vork kleine gaatjes in het deeg,
  11. Verdeel de witlof over de bodem van de vorm.
  12. Giet hierop het eimengsel.
  13. Bak de witloftaart in ongeveer 20 – 35 minuten goudbruin. 
  14. Serveer warm 🙂

Venkel-sinaasappelsalade

Knapperige anijs gemixt met het fris zoete en zachte van de sinaasappel. Venkel en sinaasappel is een heerlijke combi. In Sicilië wordt deze salade traditioneel ook geserveerd met rode uien en olijven. Lekker bij gebakken vis, gerookte makreel of een ander vega(n) alternatief.

Ingrediënten: 1 venkelknol, 2 sinaasappels, klein handje pijnboompitten of noten naar keuze.
Voor de vinaigrette: 1 sinaasappel (voor 2 el sinaasappelsap), 1 el honing, 125 ml olijfolie, 1 el rode wijnazijn, zout en peper naar smaak.
Bereiding:

  1. Begin met het roosteren van de pijnboompitjes in een pan, houd ze goed in de gaten en haal ze van het vuur zodra ze licht verkleurd zijn. Zet opzij.
  2. Snijd de steeltjes van de venkel, bewaar de blaadjes voor de garnering van de salade. Snijd de venkel doormidden, verwijder de kern. Gebruik een mes of mandoline om de venkelhelften in dunne plakjes te snijden. Doe in een kom of serveerschaal.
  3. Schil de sinaasappels en snijd met een scherp mesje in stukjes. Voeg toe aan de kom.
  4. Pers het sap uit de sinaasappel en doe in een kommetje. Roer honing, olijfolie, rode wijnazijn, zout en peper erdoor. Klop door elkaar.
  5. Giet de vinaigrette over de venkel en sinaasappels en hussel goed.
  6. Garneer voor het serveren met de venkelblaadjes en geroosterde pijnboompitten. Serveer koud.
    Tip: Deze salade is ook heerlijk met dun gesneden rode uien, olijven of parmezaanschilfers.

Zuurkool-wortelsalade Zuur, zoet en zout samen

Ingrediënten: 150 g zuurkool, 1 middelgrote wortel, 2 el geroosterde sesamolie of 1 el sesamzaad, 2 el olijfolie, 1 1/2 el mayonaise

Zuurkool fijn snijden. Wortel raspen. Alle ingrediënten mengen. Als je sesamzaad gebruikt is het lekker om de zaden eerst even te roosteren in een droge koekenpan.
TIP: Zuurkool is een melkzure groente. Een gistingsproces heeft de rauwe witte kool houdbaar en lichter verteerbaar gemaakt. Hierbij zijn alle vitaminen en mineralen behouden gebleven. Zuurkool bevordert de opname van ijzer en stimuleert de werking van de darmen. (Lang) koken vermindert deze goede eigenschappen. Rauwe zuurkool smaakt heerlijk in een salade of op brood.