Week 11 15 mrt 2023
Beste klanten,
Voor afgelopen week stond het uitrijden van de compost gepland. Echter sneeuw, hagel en regen brachten een enorme plens water. Met het schrikbeeld: op het land zwemmende eenden. Dan weten we dat het behoorlijk mis is. Het zal zeker nog enkele weken gaan duren voor het land weer begaanbaar is en we kunnen gaan zaaien en planten. In onze kassen staan in tussen wel de bietjes, de spinazie en de radijs met hun eerste blaadjes boven de grond.
Fruitpakketten: elstar appel, mandarijn, banaan, grapefruit. Midden pakket ook nog peer.
Groente groot: wilde wortel, spinazie, courgette, romanesco, koolrabi.
Midden pakket : wilde wortel, spinazie, courgette, romanesco.
Klein pakket: wilde wortel, spinazie, courgette, koolrabi.
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam
Van Doreth onze receptioniste:
De Vermeer tentoonstelling is een groot feest: enthousiaste bezoekers uit alle hoeken van de wereld die zich voor de gelegenheid op hun paasbest kleden, emoties omdat ze zo onder de indruk zijn, scherpe waarnemingen: “Is het u al opgevallen dat er heel veel zwangere vrouwen op de schilderijen staan?”. Eh, nee. Ze laten foto’s zien en idd!!! Zelfs het melkmeisje loopt met een dikke buik op de oever van “Gezicht op Delft”. Wat heb ik toch weer een leuke en bijzondere nieuwe baan gevonden!!
PILAV VAN QUINOA MET SPINAZIE EN WILDE WORTEL
150 gr quinoa, 3el pijnboompitten, 3el rozijnen, 4el olijfolie, 1 rode ui gesnipperd, 300gr wilde wortel in plakjes, 300gr spinazie, 300gr kipfilet in reepjes, 1 tl kurkuma, 1 teen knoflook.
Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een koekenpan zonder boter of olie. Verhit 2el olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de ui en wortel ca. 10min. Neem uit de pan. Verhit nogmaals 2el olie in dezelfde pan fruit de knoflook en bak de kip met de kurkuma in 5min gaar. Voeg de ui, wortel, rozijnen en spinazie (in delen) toe en bak nog 2min. Voeg de quinoa toe en schep om tot de spinazie iets is geslonken. Breng op smaak met peper en zout en schep de pijnboompitten erdoor. Uit de Allerhande.
SCHOLFILETS MET COURGETTES EN PETERSELIEPESTO
7el olijfolie, 2 courgettes, 2 tenen knoflook, 125ml slagroom, 20gr peterselie, 3el grof gehakte walnoten, 4 scholfilets.
Verwarm de oven voor op 200gr. Vet een braadslee in met 1el olie. Snijd de courgettes in plakken. Snijd 1 teen knoflook fijn en meng met de courgettes en leg ze in de braadslee. Schenk de slagroom erover, peper en zout naar smaak en zet 20min in de oven. Hak ondertussen de peterselie grof en doe met de 2e teen knoflook en de walnoten in een hoge beker en maal met de staafmixer tot een gladde massa. Voeg de rest van de olie toe en peper en zout naar smaak. Bestrijk de visfilets met de pesto. Neem de braadslee uit de oven, leg de vis tussen de courgettes en zet nog 7 tot 10min terug in de oven. Uit de Allerhande.
PASTA MET KOOLRABI EN COURGETTE
1 koolrabi, 1 courgette, 250gr spekjes (chorizo lijkt me ook lekker!), 1 sjalot, 2tl tijmblaadjes, 200gr cherrytomaten, 150gr geraspte oude kaas, 2 tenen knoflook, 200gr pasta. Schil de koolrabi en snij in kleine blokjes. Snijd de courgette in iets grotere blokjes. Bak de spekjes zachtjes uit in een droge pan. Snipper de sjalot en voeg bij de spek. Hak de knoflook fijn en voeg samen met de koolrabi en courgette blokjes toe aan het spek, bestrooi met de tijm. Snijd de tomaatjes in stukjes en voeg ook toe, laat met deksel sudderen totdat de koolraap gaar is, ca 10min. Kook ondertussen de pasta al dente volgens de gebruiksaanwijzing van de verpakking en verwarm de oven voor op grillstand. Voeg de pasta bij het groentemengsel en breng op smaak met peper en zout. Doe het in een ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas. Schuif onder de grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is. www.dekrat.nl
COURGETTECUPCAKES MET MAANZAAD, vegan recept
60gr zonnebloemolie, 80gr soja yoghurt, 240gr haver- of amandelmelk, 150gr suiker, 180gr geraspte courgette, 2tl maanzaad, 2tl vanille-extract, rasp van 3 citroenen en sap van 1 citroen, 150gr tarwebloem, 100gr volkorenmeel, 1tl bakpoeder, 1tl baksoda, ½ tl zout.
FROSTING (suikerglazuur): 60gr poedersuiker, 200gr vegan roomkaas, citroensap en –rasp die over is van het beslag.
Verwarm de oven voor op 180gr. Doe de zonnebloemolie, soja yoghurt met de melk en suiker in een kom en klop luchtig op. Voeg de courgette, maanzaad, vanille-extract, citroenrasp van 2 citroenen en 2el citroensap toe en schep goed door. Meng de rest van droge ingrediënten door elkaar in een andere kom en spatel ze door het beslag. Vul 12 kleine papieren muffin vormpjes tot 2/3 vol en zet ze (evt in een bakvorm) in de oven. Bak de cupcakes in 20-25 min goudbruin en gaar. Maak van de poedersuiker, de overgebleven citroenrasp, 2el citroensap en de roomkaas een romige frosting. Laat de cakejes helemaal afkoelen en decoreer met de frosting. Bestrooi met nog wat maanzaad. Ekoplaza
PASTA MET SPINAZIE EN BLAUWE KAAS
3el olijfolie, 2 fijngesneden rode uien,, 600gr spinazie, 500gr tortellonis, 2 tenen uitgeperste knoflook, 1el gedroogde oregano, 250ml Griekse yoghurt, 50gr grof gehakte walnoten, 150gr gorgonzola.
Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak hierin de ui. Voeg, voor de ui kleurt, de spinazie in 2-3porties toe. Laat elke portie steeds al omscheppend slinken en laat het vocht verdampen. Zet water op voor de pasta. Snijd de gorgonzola in blokjes en voeg bij de spinazie, laat smelten en roer door de spinazie. Roer ondertussen de knoflook en de oregano met zout en versgemalen peper door de yoghurt. Kook de tortelloni gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep het yoghurtmengsel door de spinazie en verwarm het mee. Giet de pasta af en verdeel over 4 borden, schep de spinazie erop en bestrooi met de walnoten. Allerhande.
GEVULDE KOOLRABI MET SPINAZIE
2 koolrabi’s, bouillonblokje, 1 ui, 1 teen knoflook, 10ml olijfolie, 300gr spinazie, 1 ei, 150gr verkruimelde feta, nootmuskaat, kerrie, peper en zout, 100ml slagroom, handje verse kruiden, 1el geroosterde pijnboompitjes.
Schil de koolrabi, halveer ze overdwars en schaaf een plakje van de bolle kant zodat ze stevig staan. Kook ze 10min in water met een bouillonblokje beetgaar. Giet af en van het kookvocht op. Hak ondertussen de ui en knoflook fijn en bak in een pan met de olie glazig. Voeg de spinazie toe en laat slinken. Hak de spinazie grof. Verwarm de oven voor op 180 gr. Hol de koolrabi’s uit. Meng het ei met de feta door de uitgelekte spinazie en breng op smaak met nootmuskaat, kerrie, peper en zout. Verdeel het spinaziemengsel over de koolrabi bakjes, druk aan en zet in een ovenschaal. Pureer de uitgeholde koolrabi met de slagroom en 100ml kookvocht met de staafmixer. Voeg de verse kruiden en peper naar smaak toe. Giet de saus in de ovenschaal en bak de gevulde koolrabi 25-35min. Garneer met de geroosterde pijnboompitjes. www.koolhydraatarmrecept.nl