Weekbrief week 13 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 13                                                                                                                29 mrt 2023

Beste klanten,

De helft van alle klanten heeft nog iets tegoed vanwege ontbrekende champignons vorige week. Als u nu op zoek gaat naar dat extra’s deze week, dan kunt u het vinden in een beetje meer bataat + een beetje meer broccoli + een beetje meer aubergines en een relatief dure krop sla. Leuker konden we het niet maken helaas.

Fruitpakketten: appel,peer, kiwi en sinaasappel
Groente groot: raapsteel, bataat, broccoli, aubergine, kropsla
Midden pakket: raapsteel, bataat, broccoli, aubergine, kropsla
Klein pakket: raapsteel, bataat, broccoli, aubergine, bosknoflook
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

Van Doreth onze receptioniste:

De dag begon heerlijk: een fijne yogales, een kop koffie in een nieuw leuk koffietentje en een goed gesprek met een yoga maatje. Toen naar huis, relaxed recepten zoeken en de brief typen, dacht ik. Tot jongste uit school kwam met haar kapotte laptop, die ze in zou leveren bij ICT. Ze was afgescheept, dus geen leenlaptop, dus geen huiswerkopdracht afmaken en mama die heen en weer moest bellen en mailen (met stoom uit haar oren) tussen school en het laptop verhuur bedrijf. GRRRRRR!!! Maar dan nu relaxed de brief typen!!

VEGA SHEPERD’S PIE MET ZOETE AARDAPPEL

25gr boter, 3 fijngehakte tenen knoflook, 20gr fijngehakte rozemarijn, 2 preien in ringen, 500gr wortel in blokjes, 300gr groene Du Puy linzen, klein blikje tomatenpuree, 2el bloem, 150ml rode wijn, 500ml groentebouillon, 1 blik gepelde tomaten, peper en zout, 40gr fijngehakte platte peterselie, 1½ kg zoete aardappels, 125gr geraspte (geiten)kaas.

Smelt de boter in een zware pan. Voeg de knoflook en de helft van de rozemarijn toe, bak 1min en doe dan alle groenten en de linzen erbij. Bak alles even op hoog vuur al omscheppend. Schep dan de tomatenpuree en de bloem erdoor en bak tot het zoetig gaat ruiken. Blus af met de wijn en schraap de aanbaksels op de bodem los. Giet de bouillon en de gepelde tomaten erbij en breng alles zachtjes aan de kook. Laat de saus iets indikken (er staat verder niks over hoe gaar de linzen wel of niet moeten zijn voor ze de oven ingaan. Ik neem geen riscico en laat de saus lekker pruttelen tijdens het koken van de aardappelen…) en breng op smaak met peper en zout. Schil en snijd de zoete aardappels in gelijke stukken en kook ze in ca 20min gaar. Giet af, laat uitdampen en stamp ze dan fijn. Voeg de rest van de rozemarijn en 75gr geraspte kaas toe aan de puree. Verwarm de oven voor op 180gr. Doe het groentemengsel in een licht ingevette ovenschaal, verdeel de puree erover en bestrooi met de rest van de kaas. Bak de pie in 30min goudbruin. Uit de Libelle.

RAAPSTELEN SALADE MET TOFU

1el zonnebloemolie, 100gr tofu amandel-sesam in blokjes, 1½ el gembersiroop, 2el olijfolie, sap van 1 limoen, 1tl fijngesneden rode peper, peper en zout, 2tl drooggeroosterd zwart sesamzaad, 75gr veldsla, 200gr raapstelen gewassen en grof gehakt, 50gr tamari amandelen, 2el gefermenteerde wortel/gember, 1 el grof gehakte koriander.

Verhit in een bakpan de zonnebloemolie en bak de tofu blokjes goudbruin op middelhoog vuur. Voeg voor de dressing de gembersiroop, olijfolie, limoensap, chilipeper, peper, zout en sesamzaad in een kommetje samen en meng goed door. Meng de veldsla, raapstelen, tamari amandelen en de gefermenteerde wortel/gember in een saladekom. Voeg de dressing eraan toe en meng het, maak de salade af met de tofu en de vers gehakte koriander. Ekoplaza

PASTA MET BROCCOLISAUS EN WITTE KAAS UIT DE OVEN

700gr broccoli, 2 tenen knoflook, 265gr feta in olie, 400ml halfvolle melk, 85gr rucola, pasta voor 4 personen.

Verwarm de oven voor op 180gr. Snijd de broccoli in kleine roosjes. Schil de stronk en snijd in stukjes. Snijd de knoflook fijn. Was de prei en snijd ook deze fijn. Laat de kaasblokjes uitlekken en van 2el olie op. Verhit de opgevangen olie in een hapjespan en bak de prei, knoflook en de helft van de broccoli 3min op laag vuur. Voeg het meel toe en laat 2min al roerend garen. Voeg de melk toe en breng aan de kook. Laat 5min zachtjes koken. Neem de pan van het vuur, voeg de helft van de rucola toe en pureer met de staafmixer tot een egale saus. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Kook de rest va de broccoli de laatste 2min mee. Giet af en laat uitlekken. Meng de pasta en broccoli met de saus en kaas en verdeel over de ovenschaal. Bak ca 20min in het midden van de oven goudbruin en gaar. Garneer met de rest van de rucola. Allerhande.

BROCCOLI CURRY

500gr broccoli in roosjes, 3el kokosolie, 2½ cm gemberwortel fijn geraspt, 70gr geraspte kokos, 3el geroosterd sesamzaad, 70gr geroosterde pinda’s, ½ tl chilipoeder, 1tl kurkurma, 1 fijngesneden ui, 2 fijngehakte groene chilipepers, 3 fijngehakte tenen knoflook, 3 grofgehakte tomaten, 400ml kokosmelk, ½ tl garam masala.

Verhit wat water en stoom hierin de broccoli in ongeveer 3min beetgaar, zet apart. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg de kokosolie toe. Roer de gember, kokos, 2el sesamzaad, de pinda’s, chili en kurkuma met een spatel door de hele olie en bak alles roerend 3min. Roer de ui en chilipepers erdoor en bak ongeveer 5min, tot de uit glazig begint te worden. Voeg de knoflook toe en roer goed door. Voeg dan de tomatenblokjes, broccoli en kokosmelk toe. Verwarm de saus en breng de curry op smaak met peper en zout. Bestrooi met de garam masala en de rest van het sesamzaad. Serveer met rijst. Dit recept heb ik uit een tijdschrift gescheurd. Ik kan alleen niet meer zien uit welk tijdschrift…..

AUBERGINE UIT DE OVEN MET TOMAAT, COUSCOUS EN WALNOTEN

2 aubergines, 2el olijfolie, peper en zout, 150gr couscous, 60gr walnoten, 100gr cherrytomaatjes, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 250gr tomato fritto, 75 gr uitgelekte linzen, 1tl gemalen komijn, ½ tl kaneel, 1tl oregano, 1tl gerookt paprikapoeder, 1 handje geraspte kaas, 1 bol mozzarella, 3 takjes basilicum.

Verwarm de oven voor op 200gr. Snijd de aubergines door de helft en snijd een ruitjespatroon aan de binnenkant van iedere helft met een aardappelschilmesje. Zorg er hierbij voor dat de schil niet kapot gaat. Smeer de aubergines in met 1el olijfolie en kruid met peper en zout. Plaats de aubergines 30min in een ovenschaal in de oven, draai na 15min om. Kook de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak de walnoten fijn en snijd de tomaatjes in plakjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit 1el olie in een koekenpan en bak de ui glazig. Voeg de knoflook, walnoten en tomatenplakjes toe aan de ui en bak deze 3min mee. Voeg nu de tomato frito en de uitgelekte linzen toe. Breng de saus op smaak met komijn, kaneel, oregano, gerookt paprikapoeder, peper en zout. Laat 4min zachtjes koken. Voeg de gekookte couscous toe aan de saus en schep het mengel over de binnenkant van de aubergines. Strooi geraspte kaas over de aubergines en zet 7min in de oven tot de kaas gesmolten is. Scheur de mozzarella in stukjes en haal de blaadjes basilicum los. Versier de aubergine met de mozzarella en garneer met de basilicumblaadjes. Eatertainment.nl