Weekbrief week 14 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 14                                                                                                               5 apr 2023

Beste klanten,

Na weken regen kunnen we eindelijk het land weer op. Donderdag komt de loonwerker om onze eigen compost over de velden te strooien en door de bovenlaag (15 cm teeltlaag) te werken. Deze compost, half verteerde planten gemengd met potstalmest, vormt de voeding voor het bodemleven. Dat bodemleven bestaat uit alle kruipende, kringelende beestjes, wormen, schimmels en bacteriën.  Het bodemLEVEN eet en verteert de compost. De uitwerpselen vormen de humus. En dat is de voeding voor de planten. Kunstmest daarentegen is voor de plant direct opneembare voeding. Gaat lekker snel, veel minder werk ook, maar het is onverteerbaar voor het bodemleven en doodt het zelfs.  Biologische compost, het zwarte goud, is een, nee DE natuurlijke omweg. Al onze producten, ook wat we inkopen van collegatuinders, zijn van SKAL-gecontroleerde, biologische teelt. Ook al komt het soms van ver.

Fruitpakketten: elstar appel, valencia sinaasappel, aardbeien uit Spanje en banaan.
Groente groot: rode biet, paksoi, komkommer, groene asperge, radijs, gember en bosknoflook.  
Midden pakket: rode biet, paksoi, komkommer, groene asperge en bosknoflook. 
Kleine pakket: rode biet, paksoi, komkommer en radijs.
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

Recepten uit Odins receptenboek:

Salade met geroosterde krieltjes, asperges en radijs
Lente op je bord! Deze salade kun je koel of lauwwarm serveren, allebei lekker! Knapperige radijs met groene asperges en geroosterde krieltjes met een frisse vinaigrette.

750 g krieltjes, 2-3 el olijfolie, 1 bosje radijs, 1 bos groene asperges, flinke hand rucola of paardebloemblad, stukje Parmezaanse kaas,
Voor de dressing: 2-3 el olijfolie, sap en zeste van 1 citroen, 1 el vlierbloesemsiroop, peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Halveer de krieltjes, snij grotere krieltjes in kwarten. Verwijder het houtige deel van de asperges. Mix ze op de bakplaat met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Bak de krieltjes en asperges een minuut of 20 in de oven totdat ze gaar en goudbruin zijn. Snijd in de tussentijd de radijs in schijfjes of partjes. Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Voorzichtig met het citroensap, beetje bij beetje toevoegen, anders wordt het misschien te zuur. Meng de warme krieltjes en asperges er doorheen en breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Meng alle groenten door elkaar en rasp er wat Parmezaan over.

Paksoi met champignons
Makkelijk en snel bijgerechtje met paksoi. Lekker met rijst of gierst en een burger.

250 g champignons, 1 struik paksoi, 2 el olie, 1 tl kerriepoeder, zout en peper naar smaak.

Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje, in dunne plakjes snijden en in olie goudbruin bakken. Kerriepoeder toevoegen en even meebakken. Paksoi wassen, in reepjes snijden, toevoegen en 5 min roerbakken. Zout en peper naar smaak toevoegen.

Salade van rode biet met geitenkaas en walnoten
Bietjes in frambozenvinaigrette met lekker pittige geitenkaas en knapperige noten. Lekker met een speklapje of een champignonburger en gebakken aardappeltjes.

4 bieten, 100 g (oude) geitenkaas, handje walnoten, handje rozijnen, evt. wat verse groene kruiden (bijv. dille of peterselie). 
Voor de vinaigrette: 1 deel frambozenazijn (of doe een handje frambozen bij witte wijnazijn en blender het met de olie), 1 deel (milde) olijfolie, wat grof zeezout 

Zet een pan met 1 liter water op het vuur. Was de (zomer)bieten en kook ze in 20-30 minuten gaar. (Winterbieten hebben langer nodig, ongeveer een uur). Laat de bieten uitlekken in een zeef. Wrijf, zodra ze wat afgekoeld zijn, de schil met de hand van de biet af. Dit gaat extra makkelijk onder een stromende kraan. Snijd de biet in kleine dobbelsteentjes. Zet apart. Maak de vinaigrette door azijn, olie en zout goed te mixen. Meng de bietjes met de vinaigrette. Hak de walnoten grof en rooster ze licht in een droge koekenpan. Snijd de geitenkaas in kleine blokjes. Voeg de walnoten, de geitenkaas en de rozijnen vlak voor het opdienen toe aan de bietenblokjes. Lekker met een handje rucola.  De salade kan zowel lauwwarm als koud gegeten worden. 

Champignontaartje
Eenvoudig en snel champignontaartje. Je kunt natuurlijk variëren met andere paddenstoelen en ook nog wat gesneden prei, selderij of paprika toevoegen. Maak er een frisse salade bij en je hebt een smakelijk maaltje.

4 velletjes bladerdeeg, 125 g champignons, in kleine stukjes gesneden, 1 ui, fijngesnipperd, 1 teentje knoflook, geperst, een klontje boter, een scheutje slagroom, 2 eieren, losgeklopt, 1 dl kwark, tijm en basilicum, peterselie of selderij naar smaak, peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200°C. Laat het bladerdeeg ontdooien. Bak de paddenstoelen met ui en knoflook een paar minuten in boter en voeg dan slagroom toe. Laat het geheel even op een zacht pitje staan. Voeg tijm, basilicum, peterselie en/of selderij toe en maak op smaak met peper en zout. Meng de kwark met de losgeklopte eieren en schep er het paddenstoelenmengsel door. Bekleed een ovenschaal met het bladerdeeg en schep er het mengsel in. Bak het taartje ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven en serveer. Variatie met prei, paksoi of groenselderij: Blancheer in stukjes gesneden groenten een paar minuten in kokend water en laat ze uitlekken. Schep ze door het paddenstoelenmengsel. Gebruik eventueel meer bladerdeeg indien u een grotere ovenschaal nodig heeft.

Geroosterde groene asperges
Heerlijk geroosterde groene asperges in de oven. makkelijk te maken en vol van smaak.

1 bos groene asperges, verse bosknoflook, olijfolie, zout en peper naar smaak, balsamico-azijn, Parmezaanse kaas of edelgistvlokken

Verwarm de oven op 220 graden. Snijd daarna de houtige uiteinden van de asperges. Verdeel de groene stengels over een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Masseer de olie goed in en breng het geheel op smaak met zout en peper. Snipper de bosknoflook en voeg toe aan de asperges. Plaats het geheel voor 20 minuten in de oven. Als de oventijd voorbij is: besprenkel de hete asperges met de balsamico. Dit gaat lekker spectaculair knetteren en verdampen. Rasp er vervolgens naar smaak Parmezaanse kaas of veganistische edelgistvlokken overheen.