Week 15 12 apr 2023
Beste klanten, deze week ligt onze eerste radijs in de winkel. Ook staan er sla-, spitskool- spinazie-, bloemkool-, prei- en peterselieplantjes klaar om geplant te worden. Uien en tuinbonen kunnen ook de grond in. Het wachten is op een paar droge dagen.
De meivakantie is in aantocht (24 april t/m 5 mei): Vrij Waterland werkt door, maar 1e week alleen landwerk (geen pakketten en geen winkel), 2e week landwerk en pakketten en winkel.
Fruitpakketten: maribelle appel, peer, kiwi, citroen. Midden pakket ook nog grapefruit.
Groente groot: spinazie, nieuwe oogst worteltjes, spitskool, komkommer en venkel.
Midden pakket : spinazie, nieuwe oogst worteltjes, spitskool, komkommer en venkel.
Klein pakket: spinazie, nieuwe oogst worteltjes, spitskool, en vers bosknoflookje.
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam
Van Doreth onze receptioniste:
Eerste paasdag verstopten manlief en ik traditiegetrouw de paaschocola. 50 kleine eitjes, 10 kleine paashaasjes en 3 grote hazen, vriendin van oudste was er ook. En zoals ieder jaar zag jongste met een scherpe blik alles liggen waar ze langs liep en liep oudste er straal voorbij. Toen we gingen tellen, ontbraken er nog 3 eitjes en die bleven onvindbaar, zoals óók ieder jaar. Dat is de beste paasverrassing, als je in juni ineens nog een paaseitje vindt!!!!!
WORTEL WALNOTENSPREAD
300gr wortel, 1el olijfolie, 2tl gemalen koriander, peper & zout, 50gr walnoten, ½ citroen, 2 tenen knoflook, 3tl milde harissa, 150ml yoghurt, 5gr peterselie, 100gr granaatappelpitjes.
Verwarm de oven op 200gr. Was de waspeen en snijd in stukken van 2cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de olie, koriander, peper en evt zout. Bak in 20-25min gaar in de oven. Rooster de laatste 6min de walnoten mee. Haal uit de oven en laat iets afkoelen. Pers de citroen uit en doe de wortel, walnoten, knoflook, harissa, yoghurt en 1el citroensap in een hoge beker en maal met een staafmixer tot een spread. Verdeel op een mooie platte schaal en garneer met de (fijngehakte) peterselie en granaatappelpitjes. Serveer met naanbrood. Allerhande
SPITSKOOL UIT DE OVEN MET FETA
1 spitskool, 2el olijfolie, 50gr hazelnoten, 150gr feta, verse koriander.
Verwarm de oven voor op 200gr. Snijd de spitskool in 4 gelijke stukken. Leg met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de olie en peper & zout naar smaak. Rooster de spitskool in ca 30min gaar, goudbruin en knapperig aan de randjes. Leg de laatste 10min de hazelnoten erbij en verkruimel de feta boven de kool. Snijd ondertussen de koriander fijn. Haal de bakplaat uit de oven. Hak de hazelnoten grof. Bestrooi de spitskool met de hazelnoot en koriander. Lekker met geroosterde zoete aardappel. Die kan gelijk met de spitskool de oven in! Ook uit de Allerhande.
GEWOKTE SPITSKOOL MET GEHAKT
75gr gedroogde grof gehakte abrikozen, 75gr gedroogde grof gehakte pruimen, 100ml heet water, 2el kokosolie, 300gr gehakt, 1 gesnipperde ui, 2tl karwijzaad, 400gr gesneden spitskool, 1 rode paprika in reepjes.
Doe het gedroogde fruit in een kom met het hete water en laat een paar minuten wellen. Verhit de kokosolie in een wok en roerbak het gehakt kort. Voeg de ui en het karwijzaad toe en roerbak kort mee. Voeg de kool, paprika en het gedroogde fruit met het water toe en roerbak nog 10min. Lekker met puree (in dit kookboek werd de puree van bloemkool gemaakt). 15 minuten Paleo.
SPINAZIESTAMPPOT MET GEGRILDE PAPRIKA EN CHORIZO
1kg kruimige aardappelen in stukken, 1 chorizoworst in blokjes, 150ml melk, 50gr boter, 300gr spinazie, 1 pot gegrilde paprika uitgelekt en in repen.
Kook de aardappelen in ca 20min gaar. Verhit intussen een pan en bak hierin de chorizo knapperig. Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op als je geen melk wilt gebruiken. Stamp de aardappels tot een puree en voeg de melk of het kookvocht en de boter toe. Voeg vervolgens hand voor hand de spinazie toe en laat slinken in de pan. Voeg vervolgens de gegrilde paprika toe en breng op smaak met zout en peper. Serveer de stamppot met de knapperige chorizo en wat bakvet uit de pan. Boodschappen.
LINZENPUREE MET TOMATEN EN SPINAZIE
250gr rode linzen, 9dl water, 400gr tomaten uit blik (of vers gesneden), ½ tl kurkuma, 4 cm geraspte gemberwortel, 2 teentjes knoflook in heel kleine stukjes gesneden, 1tl komijnzaadjes, 2 fijngehakte groene pepers, 200gr spinazieblaadjes, limoensap.
Doe de rode linzen in een grote gietijzeren pan. Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat 10min heel zachtjes koken. Voeg nu de tomaten toe samen met de kurkuma, geraspte gemberwortel, knoflook, komijnzaadjes en de fijngehakte pepers. Roer door elkaar en laat 15 tot 20 minuten op zacht vuur en onder telkens roeren pruttelen. Voeg de spinazieblaadjes toe met een scheutje limoensap en peper en zout naar smaak. Lekker met gestoomde rijst of naanbrood. Vegalicious (ooit kookte ik hier een recept uit, echt járen geleden, dat níemand lekker vond, ook ikzelf niet. Toen hebben we brood gegeten, de enige keer in mijn kookcarrière. De kinderen hebben het er nog steeds af en toe over: “weet je nog mama, dat ene met die “koeienkaas” wat zelfs jij niet lekker vond en dat we toen brood gingen eten!” (blz 190, voor de nieuwsgierigen onder ons….)
VENKELSALADE MET HAZELNOTEN
2 venkelknollen, 2 sinaasappels, 1tl dijonmosterd, 2el olijfolie, 40gr ongebrande blanke hazelnoten.
Snijd het groen van de venkelknollen en hak het grof. Verwijder de stengels van de venkelknollen en snijd de knollen in de lengte in plakken van een ½ cm dik. Rasp de oranje schil van een ½ sinaasappel, halveer de vrucht en pers 1 helft uit. Meng het sinaasappelsap en de sinaasappelrasp met de mosterd en de olie tot een dressing. Breng op smaak met peper en evt zout. Verhit een grillpan zonder olie of boter en gril de venkelplakken in 6min bruin en gaar, keer halverwege. Neem de plakken uit de pan en leg in de dressing. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin, laat afkoelen en hak grof. Schil de rest van de sinaasappels en snijd ze in plakken van ½ cm. Meng voorzichtig met de venkelplakken en de dressing. Leg op een platte schaal en bestrooi met de gehakte hazelnoten en het venkelgroen. Allerhande.
PITTIGE KOUDE KOMKOMMERSOEP
250ml water, handje verse koriander, 1 komkommer geschild en in stukken, 200gr spinazie, 2½ el Thaise groene currypoeder, 2cm verse geschilde gember, 400ml kokosmelk, 4el vissaus, ½ rood pepertje in ringetjes, 3el limoensap, 125gr taugé.
Doe de steeltjes van de koriander met de helft van de korianderblaadjes in een blender samen met de komkommer, spinazie, currypoeder, gember, kokosmelk, vissaus, pepertjes en 250ml water en pureer tot een gladde soep. Breng op smaak met limoensap en laat de soep in de koelkast in een uurtje koud worden. Schenk de soep in 4 kommen en verdeel de taugé en de overige korianderblaadjes erover.
Ook uit 15 minuten Paleo (geleend van mijn lieve schoonmoeder…..)