Weekbrief week 18 2023, NL-BIO-01

Week 18                                                                  woensdag 3 mei 2023

Beste klanten,

deze week rode biet in het pakket, een van de groentes die, in de herfst geoogst, tot ver in het voorjaar bewaard kunnen blijven. Een duurzame seizoensgroente. Gister net zelf gegeten, ze moesten minstens een uur op het vuur (dat is weer iets minder zuinig) voor ze een beetje mals en zoet op mijn bord belandden. Maar er gloort een belofte: de jonge nieuwe bietjes staan in onze kas dapper met de koude nachten te dealen. Duurt nog een paar weken en dan komen die in de tas.

Fruitpakket: appel, sinaasappel, banaan. Midden fruitpakket ook frambozen
Groot groente: rode biet, ui, oerkomkommer, sperziebonen, citroen, groenselder
Midden groente: rode biet, ui, oerkomkommer sperziebonen, citroen
Klein groente: rode biet, ui, oerkomkommer en spinazie (VW)

Eet smakelijk, namens het Vrij Waterland-team

Van Doreth de receptioniste:

Mijn ouders hebben jarenlang zo’n 1 à 2x per maand opgepast als wij allebei in het buitenland waren. Nu ik niet meer vlieg, zien we ze alleen met verjaardagen. Ze missen hun kleinkinderen en die missen hun ook, én oma’s kookkunsten. Deze week komen ze op bezoek, dan kook ik een van de lievelingsrecepten van de kinderen die mijn moeder altijd maakte, met de boontjes uit de tas:

OMA CARLA’S SPERZIEBONENSCHOTEL

450gr sperziebonen, 1 grote ui, 1el olie, 1 teen knoflook, 500gr rundergehakt, 1 blik gepelde tomaten, 1tl tijm, 2el paneermeel, 50gr geraspte oude kaas, 1el boter, 4 a 5 aardappelen

Maak de sperziebonen schoon en kook ze in een pan met weinig water in ca 10min beetgaar. Laat ze uitlekken in een vergiet. Schil de aardappelen, snijd ze in plakje en kook ze in ca 6min beetgaar. Giet ze af. Pel en snipper de ui. Verhit in een koekenpan de olie, fruit hierin de ui 3min. Pel de knoflook en pers uit boven de pan. Gehakt toevoegen en ca 5min meebakken, tijdens het bakken het gehakt met een vork losmaken. Intussen de tomaten laten uitlekken. Ca. 3el vocht opvangen. Tijm en tomaten met het vocht door het gehaktmengsel roeren. Alles in een ovenschaal leggen. Rangschik de aardappelen dakpansgewijs op het gehaktmengsel. Meng het paneermeel en de kaas door elkaar en strooi over de aardappels. Snijd de boter in kleine stukjes en verdeel over het paneermeel. Verwarm de oven op 200gr en bak de schotel in ca 20min door en door warm en goudbruin. Bedankt mam! Een recept uit mijn moeders kookschrift, door haar genoteerd in 1989!!

SPERZIEBONEN MET ZALM UIT DE OVEN

500gr sperziebonen, 20 kleine kerstomaatjes, 1-2 handen zwarte olijven, 2el olijfolie, 1 hand basilicumblaadjes, zout en peper uit de molen, 12 ansjovisfilets, 4 zalmmoten, 1 citroen, olijfolie.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de sperziebonen af, blancheer ze in kokend water en laat ze uitlekken. Doe ze met de kerstomaatjes en olijven, olie, basilicumblaadjes en peper en zout naar smaak in een ruime ovenschaal en hussel door elkaar. Schuif het mengsel naar 1 kant van de schaal en leg de ansjovis erop. Snijd de citroen in de lengte doormidden en knijp 1 helft uit over de zalmfilets. Wrijf de filets aan beide zijden in met zout en peper en sprenkel er wat olijfolie over. Leg ze naast de groenten in de ovenschaal. Zet de zalm met de boontjes ongeveer 20min in de oven tot de zalm gaar is. Snijd de andere helft van de citroen in partjes en serveer met de zalm. Recept van Jamie Oliver

SALADE VAN SPINAZIE, DOPERWTEN EN FETA

2 flinke handen spinazie, 2 handen verse (of diepvries) doperwten, 3el olijfolie, 1el citroensap, feta.

Was de spinazie en droog met een theedoek of slacentrifuge. Als je doperwten uit de diepvries gebruikt, blancheer deze dan. Klop een dressing van de olie en het citroensap. Meng de dressing met de spinazie en de doperwten in een slakom en verkruimel de feta erover. Recept van Jamie Oliver

BIETENTARTAAR MET GEBAKKEN KAPPERTJES EN GEITENKAAS

400gr rauwe bieten, 3el balsamicoazijn, 2el olijfolie, 2 takjes rozemarijn, 200ml zonnebloemolie, 4el kappertjes, 20gr rucola, 4 takjes dille, 4 takjes basilicum, 100gr bolletjes geitenkaas.

Verwarm de oven voor op 200gr. Schil de bieten en snijd in parten, leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met 2el balsamico, 1el olijfolie en bestrooi met peper en zout. Leg de rozemarijn erbij en dek af met aluminiumfolie. Bak ca. 1 uur in de oven tot ze heel zacht zijn. Bewaar het braadvocht en laat afkoelen. Verhit de zonnebloemolie in een steelpan met dikke bodem. Laat de kappertjes uitlekken, vang 1el van het vocht op. Dep de kappertjes goed droog met keukenpapier en frituur 30sec in de hete olie. Laat uitlekken op keukenpapier. Snijd de bieten in blokjes van 2mm. Meng met de rest van de balsamico, het kappertjes- en bietenbraadvocht tot een sausje. Meng 3el ervan door de bietjes. Breng op smaak met peper en zout. Leg een kookring op een bord en doe ¼ van de bietjes erin, druk aan met een lepel. Verwijder de ring en herhaal dit op 3 andere borden. Verdeel de sla, dille en basilicum erover en leg de geitenkaasbolletjes erbij. Bestrooi met de gefrituurde kappertjes, besprenkel met het sausje. Recept van Allerhande.

RIJSTSALADE MET RODE BIET

300gr langkorrelige rijs, 100gr Emmentaler in blokjes, 16 kappertjes, 3 hardgekookte eieren, 6el olijfolie, 2el witte wijnazijn, 1tl dijonmosterd, 1 gare rode biet, geschild en in blokjes, 1 takje fijngehakte peterselie, zout en peper.

Kook de rijst gaar, giet af en spoel onder de koude kraan en laat uitlekken. Doe de rijst in een slakom en doe er de kaas en kappertjes bij. Pel 2 eieren, hak ze fijn en doe ze bij de salade. Meng de olie, azijn en mosterd in een kommetje, voeg zout en peper naar smaak toe en giet de saus over de salade. Meng grondig en bestrooi het gerecht met rode biet en peterselie. Pel het laatste ei, snijd in plakjes en schik ze op de salade. Recept uit de Zilveren Lepel.

MAKREELSALADE MET CITROENZEST

Gerookte makreel, rasp van citroen, mayonaise, mierikswortel, peper.

Pluk de makreel in kleine stukjes en doe in een kom. Mix er naar smaak de rasp van de citroen, mayonaise (niet te veel, alleen om het lekker smeuïg te maken), de mierikswortel en zwarte peper uit de molen door. Lekker op een toastje bij de borrel of als lunch op een geroosterde boterham. Dit is een recept van de receptioniste vóór mij!! Wij maken dit nog regelmatig. Ik weet niet of het nog precies hetzelfde is want de receptenbrief waar dit in stond heb ik niet meer, dit is hoe wij hem nu maken.