Weekbrief week 19 2023, NL-BIO-01

Week 19                                                                                               woensdag 10 mei 2023

Beste klanten, in de meivakantie is er weer veel plantgoed de grond in gegaan. De zwarte “aarde” deken maakt plaats voor vrolijke groene blaadjes die in dit lekkere weer, van warmte en regen, hard groeien. Onze trouwe vrijwilligers werkten deze twee weken gewoon door en genoten van de rust en vogelgeluiden. Deze week huppelen onze pubers gelukkig ook weer gezellig kakelend het land op met schoffels, harken en kruiwagens. 

VOLGENDE WEEK op HEMELVAARTSDAG (do 18 mei) is de winkel 1 dag GESLOTEN.
Maar niet getreurd, op VRIJDAG (19 mei) zijn we GEWOON OPEN en zorgen we voor een extra gevulde winkel!!

Fruitpakketten: appel, sinaasappel, blauwe bes, kiwi, peer
Groente groot:  courgette, witte kool, champignons, bospeen, romaanse sla, uien in plaats van gemengde kiemen (zijn niet leverbaar)
Midden pakket : courgette, witte kool, bospeen, groenselder
Klein pakket: courgette, witte kool, champignons, waspeen, groenselder
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

Deze keer een persoonlijk berichtje van Maud;

Iedere week pak ik samen met vrijwilligers en leerlingen jullie groenten- en fruitpakketten in. Op dinsdag en woensdag wegen, tellen en sorteren we de producten. Waarna de tassen een voor een gevuld worden. Dat is best een flinke klus, maar ik geniet iedere keer weer van al die tassen die dan op een rijtje klaar en gevuld staan te zijn. Vrijdag zit ik dan vervolgens achter de computer en maak ik een nieuw pakket voor de week erna. Dat is een echte puzzel; dat pakket een hele, het andere een halve kool.. oh nee toch iets meer champignons en dan een kwart kool….Met een zucht ben ik iedere week weer tevreden en hoop dat jullie weer blij zijn wanneer de tas zijn inhoud vrijgeeft!

GEVULDE COURGETTE MET GEITENKAAS

2 courgettes, 200gr geitenkaas, 3 tl honing, 2 tl tijm, 10 walnoten en 16 gedroogde tomaatjes.

Verwarm de oven op 180 graden. Halveer de courgettes in de lengte en schep met een lepeltje het vruchtvlees ui de courgette. Brokkel in beide helften van de courgette geitenkaas. Strooi hierover tijm en verdeel de honing er overheen. Snijd de gedroogde tomaat in kleine stukjes. Breek de walnoten en verdeel dit samen met de stukjes gedroogde tomaat over de geitenkaas heen. Druppel er eventueel nog een beetje olijfolie over. Bak de courgettes af in ongeveer 20 min. www.leukerecepten.nl

AZIATISCHE KOOLSLA MET KROKANTE TOFU EN PINDASAUS

2 wortelen, 1 stengel selder, 20gr gember, 2 lente-uitjes, 200 gr witte kool, 2 el sojasaus, 1 tl honing, ½ limoen, 125 ml kokosmelk, 30gr pindakaas, 30gr pinda’s, 200gr tofu, 2 el arachideolie, 1 el witte wijn azijn, ½ tl cayennepeper, peper en zout.

Schil de wortelen en rasp ze fijn. Snij de selder heel fijn. Rasp de gember. Snij de lente-uitjes in ringetjes. Meng de wortelen, de witte kool, de selder, de lente-ui, de gember de sojasaus, de honing en de witte wijn azijn. Kruid met peper. Laat opzij staan om te marineren. Pers de limoen. Doe de kokosmelk in een steelpannetje en warm op. Voeg de pindakaas en het limoensap toe en mix kort met een staafmixer. Kruid met zout en cayennepeper (gebruik minder als je niet van pittig houd). Hak de pinda’s grof. Snij de tofu in blokjes. Verhit de arachideolie in een pan en bak de tofublokjes rondom krokant. Kruid met peper en zout. Serveer de koolsla met de krokant gebakken tofu, de pindasaus en strooi er de grof gehakte pindanootjes over. www.15gram.be

GROENSELDER SALADE 

Een halve groenselder, 1 banaan, 1 appel, 1 sinaasappel, een handje gewassen rozijnen (sultana), een flinke el romige yoghurt, een scheutje diksap en geroosterde zonnepitjes.

Bak de zonnepitjes op een laag vuur in een koekenpan bruin. Wel de rozijnen in lauw water en dep ze droog. Snijd de groenselder in kleine stukjes. Snijd de appel, sinaasappel en banaan in kleine blokjes. Meng de groenselder, appel, sinaasappel, banaan, rozijnen en de yoghurt door elkaar. Giet er een klein scheutje diksap over en strooi de zonnepitjes als laatste erover heen. Recept van Geert Ormel (vader van Maud)

GROENSELDERIJSCHOTEL

1 groenselderij, 25 gr roomboter of ghee, scheut bakolie (arachide), 1 st stevige wortel ( in dunne plakjes), 1 st ui (in dunne ringen), 1 tl selderij- of venkelzaad, peper uit de molen en zout. 75 gr geraspte Parmezaanse kaas, 1 st kleine ui (fijn gesnipperd), 150 ml melk, 25 gr roomboter, 10 gr bloem, 1 eigeel.

Verwarm de oven voor op 180° C. Zet een pan water op om straks de selderij te blancheren. Verwijder een dunne plak van het lelijke kontje, de struik moet nog wel struik zijn, dus bijeen blijven. Klief in de lengte door. Bij een hele dikke struik, nog eens. Was ze, er kan aarde tussen zitten. En snijd ze dan een keer overdwars door, zodat je delen van gelijke lengte hebt. Blancheer de selderij een minuut of vijf en haal ze uit het water. Bewaar het kookwater nog even. Wij zetten een aardenwerk rechthoekige ovenschotel op het vuur. Je kan ook een pannetje nemen. Maar uiteindelijk moet je toch de ovenschotel in de oven zetten. Verhit daarin de olie met de boter of ghee en smoor daarin de dunne plakjes wortel en de uienringen. Een minuut of vijf. Haal de ovenschotel van het vuur, drapeer de selderijstelen in de ovenschotel en doe er een goede scheut (150 ml) kookvocht bij. Bestrooi met de zaden en wat peper en zout. Dek af met aluminiumfolie. Zet een half uur in de hete oven. Neem een sauspan/steelpan. Smelt daarin de boter en smoor de ui goudgeel. Doe de bloem erbij, roer een minuutje door. Doe, scheutje bij scheutje, de melk erbij terwijl je roert. Breng aan de kook, laat een paar minuten op laag vuur koken. Regelmatig roeren. Eventueel kan je er wat kookvocht bij doen als het te dik wordt. Maar beter: haal van het vuur, doe de kaas erbij en het eigeel en roer goed door. Als nu de saus te dik is, met kookvocht verdunnen. Het moet een ietwat dikke saus zijn die zich wel makkelijk spreidt. Breng op smaak met wat peper en misschien nog wat zout. Als de selderijschotel uit de oven komt, folie eraf, saus erover en bestrooi met wat Parmezaanse kaas. Zet nog een minuut of 20, 25 in de oven. www.mergenmetz.nl

CHAMPIGNONS UIT DE OVEN

250gr champignons, 2el olijven, 2 teen knoflook fijngehakt, 1el peterselie fijngehakt, 1el olijfolie, citroensap, 40 gr gr Parmezaanse kaas, zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de champignons schoon en snijd ze doormidden, snijd de olijven in ringetjes. Vet een ovenschaaltje in met olijfolie. Voeg de champignons, olijven, knoflook, peterselie en citroensap en peper en zout toe. Zet 15-20 min in de oven. Hussel halverwege door elkaar. Stroot de kaas erover en zet nog 5 min in de oven. 

Onze vaste receptioniste en haar vervanger worden deze week beiden vervangen. Doordat er enige verwarring was over wie nu de recepten zou doen, niet een, maar zelfs twee receptionisten deze week😊 Ik stap natuurlijk wel in erg grote schoenen en hoop dan maar dat ik de verwachting enigszins waar kan maken.

GROENTENBOWL À LA HUIZE MAST voor vier personen

Rijst of quinoa (in mijn gezin zijn er kleffe-rijsthaters, dus gaan wij voor quinoa), bos-of waspeen (afhankelijk van de grootte 1 of 2 stuks),1 rode paprika, 1 romaanse sla, 1 steel groenselder, 150 gram edamame, 150 gram maïs, 1 of 2 bosui, sesamzaad (wit en eventueel zwart), 1el (geroosterde) sesamolie, 1el tamari of shoyu (tamari is glutenvrij, shoyu niet),1tl mosterd, 1el mayonaise, peper, zout.

Kook een hoeveelheid rijst of quinoa die voldoende is voor jouw gezin. Was de romaanse sla, droog ‘m en snij in repen. Rasp de wortel(s), snij de paprika in de lengte in smalle repen en halveer deze. Snij de groenselder. Laat edamame en maïs, als je ze uit blik hebt, uitlekken. Maak een dressing van de sesamolie, mosterd, tamari/shoyu, mayonaise, peper, zout. Proef goed, want tamari/shoyu is ook al zout. Neem een grote schaal, doe onderin de rijst of quinoa, daarop de romaanse sla, hierop de geraspte wortel, edamame, maïs, groenselder en paprika. Verdeel de dressing over de salade. Knip hierboven de bosui. Versier met (zwart) sesamzaad. Heb je een vel nori in huis, knip dan smalle repen en knip die dan weer in dunne reepjes boven je salade.

PADDENSTOELENSCHOTEL MET VIJGEN

250gr paddenstoelen, 2el olijfolie, 1 teentje knoflook, 1,5cm gember (geraspt), kleine rode ui, 150ml sinaasappelsap, 50ml rode wijn (of druivensap), 1el citroenschil (geraspt), 75 gr gedroogde vijgen, 1 kaneelstokje, 1el amandelen, 1el venkelzaad

Rooster het venkelzaad en de in stukken gehakte amandelen in een droge koekenpan. Zet opzij. Verwarm de oven op 180°C. Snipper de ui. Bak de paddenstoelen kort aan in de hete olijfolie. Schuif naar de zijkant van de pan en bak rode ui, gember en knoflook 1à 2 minuten. Blus af met de sinaasappelsap en wijn of druivensap en voeg de geraspte citroenschil toe. Roer vijgen en kaneelstokje erdoor. En laat 10 minuten trekken. Schep over in een vuurvaste schaal, leg de paddenstoelen hier bovenop en zet 12-15 minuten in de oven. Bestrooi met het venkelzaad en de amandelen. Recept van Ekoplaza.

GROENTENSTRUDEL

1 paprika, 1 ui, 1 courgette, ½ witte kool, 200gr gerookte tofu of spekjes, 5el chilisaus, 6 plakjes of een grote lap bladerdeeg, zwart sesamzaad, losgeklopt ei of (plantaardige) melk

Verwarm de oven voor op 190°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snij paprika, ui, courgette en witte kool fijn. Bak de fijngesneden groente hierna in een pan. Bak tofu of spekjes in een andere pan. Laat wanneer je spekjes gebruikt het vet van de spekjes achter in je pan. Voeg de inhoud van beide pannen bij elkaar. Voeg de chilisaus toe en breng op smaak met peper en zout. Plak de losse plakken bladerdeeg aan elkaar tot een rechthoek of pak je kant-en-klare rechthoek bladerdeeg. Leg op het bakpapier. Verdeel je groente over het midden van je rechthoek. Snij de zijkanten in en vlecht de stroken links en rechts om-en-om over elkaar tot een strudel. Bestrijk met losgeklopt ei/(plantaardige) melk. Bestrooi met het sesamzaad en bak 15-20 minuten in de oven. Recept van Ekoplaza