Week 4 25 jan 2023
Beste klanten,
deze week bataat in het pakket. Bataat heet ook wel zoete aardappel, maar is echter geen familie van de aardappel. Een zeer veelzijdige groente. Even wassen en in 10 tot 15 min. gaar koken, op het bord snijden met een klontje boter en gomasio. Of plakken van ½ cm bakken in niet te hete olie. Of gekookt als zoete verrassingen in een hartige stamppot. Of als binder in een soep. Of als onderdeel van een groente stoofpot. Of onder de grill met paprika, ui, courgette. Of, of, of , en, en, en ja, veelzijdig dus.
Fruitpakketten: appelen, peren, sinaasappelen en kiwi
Grote pakket: zoete bataat, andijvie, broccoli, baby avocado, kastanjechampignon en knoflook
Midden: zoete bataat, andijvie, broccoli, baby avocado
Kleine pakket: zoete bataat, andijvie, broccoli, baby avocado Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam
Van Doreth onze receptioniste:
Er is één ding waar ik minder blij mee ben bij het Rijksmuseum. En dat is de temperatuur. Het is natuurlijk een oud gebouw (1885, Rembrandt van Rijn heeft er ooit zelf gelopen om kunst te bekijken!!) en ook daar staat de kachel een graadje lager. Ondanks de thermokleding onder mijn uniform ben ik aan het eind van de dag totaal verkleumd. En dan heb ik zin in lekker, vet en calorierijk eten!!! Zoals deze pasta bijvoorbeeld:
RAVIOLI MAC&CHEESE MET BROCCOLI
3el olijolie, 1 gesnipperde ui, 2 fijngehakte teentjes knoflook, 500gr broccoli in roosjes en de steel geschild en in stukken, mespunt cayennepeper, 500ml groentebouillon, 500gr verse ravioli met kaas, 150ml kookroom, 150gr mozzarella in stukjes, 100gr geraspte Parmezaanse kaas.
Verhit de olijfolie en fruit hierin de ui en knoflook 2-3min. Voeg de broccoli en cayennepeper toe en bak kort mee en giet de bouillon erbij. Kook de broccoli 4-5min. Kook intussen de ravioli beetgaar en giet dan af. Verwarm de grill van de oven voor. Giet de broccoli af en pureer. Voeg de room, de helft van de mozzarella en Parmezaanse kaas toe en roer tot een gladde saus. Schep de ravioli door de saus en verdeel over de ovenschaal. Bestrooi de pasta met de overige kaas en zet de schaal onder de grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
Recept uit de Allerhande
ANSJOVIS-CITROENKIP MET BROCCOLI EN GEBAKKEN AARDAPPEL
900gr aardappelen in schijfjes, 5el olijfolie, 500gr broccoli, 2 rode uien, 1 teen knoflook, 15gr peterselie, 1 citroen, 50gr ansjovis, 400gr kippedijfilet,
Verhit 2el olie in een grote koekenpan en bak de aardappelschijfjes goudgeel en krokant terwijl je de rest van het recept bereidt. (Rauw gebakken aardappelschijfjes smaken verrassend lekker!! Bestrooi ze evt. met wat paprikapoeder voor een mooie kleur.) Verwarm de oven voor op 200gr. Snijd de broccoli in roosjes, schil de stronk en snijd in stukjes. Pel en snijd de uien in parten en verdeel samen met de broccoli over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 1el olie en peper en zout naar smaak. Snijd voor de marinade de knoflook en peterselie fijn. Rasp de schil van de citroen en snijd de vrucht in parten. Hak de ansjovisfilets heel fijn en meng met de knoflook, peterselie, citroenrasp, 2el olijfolie, en peper. Snijd elke kippendij in 4 repen, meng met de marinade en leg ze tussen de andere ingrediënten op de bakplaat. Bak ca 20min in het midden van de oven. Serveer de gebakken aardappelschijfjes met de kip en groenten, garneer met de citroen.
Recept uit de Allerhande
KIKKERERWTENCURRY MET ZOETE AARDAPPEL
600gr zoete aardappel, 2 uien, 2 tenen knoflook, 6cm verse gember, 8cm verse kurkuma, 450gr kikkererwten, 2 blikken tomatenblokjes, 500ml kokosmelk, 200gr basmatirijst, 15gr verse koriander, 15gr verse munt, 200gr spinazie, 4el mangochutney, 300ml groentebouillon, 2el olie, 2el wittewijnazijn, peper en zout naar smaak.
Was de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes van 1 bij 1cm. Snipper de ui, pers de knoflook, rasp de verse gember en verse kurkuma. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Roerbak de knoflook, ui, gember en kurkuma 1-2min. Voeg de zoete aardappelblokjes en bak nog 2-3min mee. Blus af met de witte wijnazijn, de bouillon, tomatenblokjes en de kokosmelk en breng aan de kook. Verlaag het vuur en laat afgedekt 15-20min zachtjes koken, tot de zoete aardappel zacht is. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak de blaadjes van de munt en koriander fijn. Voeg de laatste 5min de kikkererwten toe aan de curry. Voeg nu ook de spinazie hand voor hand toe en laat al roerend slinken, breng op smaak met peper en zout. Verdeel de rijst over 4 borden en schep de curry erbij. Garneer met de munt en koriander en op ieder bord een lepel mangochutney.
Recept van Hello Fresh
De overige koriander en mangochutney kan je gebruiken voor het volgende heerlijke recept:
ZOETE AARDAPPELPUREE MET KORIANDER EN CHUTNEY
600gr zoete aardappelen, 30gr koriander, 2el mangochutney, 1el sojasaus, scheutje olijfolie, 1 limoen, 1 rood fijngehakt pepertje
Was de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook gaar. Hak de koriander fijn en meng met de mangochutney, sojasaus, scheutje olijfolie, het sap van 1 limoen en de fijngehakte Spaanse peper. Giet de aardappelen af en meng ze met het mangochutneymengsel. Stamp alles met een pureestamper door elkaar, voeg naar smaak peper en zout toe.
Recept van Jamie Oliver
ANDIJVIE GEVULD MET OLIJVEN EN KAPPERTJES
2 tenen knoflook, 1 krop andijvie, heel en schoongemaakt, 3el olijfolie, 50gr paneermeel, 80gr groene olijven in plakjes, 25gr kappertjes, 1 takje bladpeterselie.
Hak één teen knoflook fijn. Leg de hele krop andijvie met aanhangend water in een koekenpan met 2el olie en de gehakte knoflook. Voeg zout en peper naar smaak toe, leg het deksel op de pan en stoof de groente zo’n 15min op laag vuur. Verhit ondertussen de oven tot 180gr en vet een ovenschaal in met olie. Verhit de rest van de olie in een pan, doe er het paneermeel en de andere knoflook in en bak het paneermeel goudbruin, roer regelmatig. Haal de knoflook uit de pan, gooi hem weg en roer de olijven, kappertjes en peterselie door het paneermeel. Vouw de bladeren van de andijve voorzichtig open, vul de krop met bijna al het paneermeelmegsel en duw in de oorspronkelijke vorm terug. Leg in de ovenschaal, bestrooi met de rest van het paneermeelmengsel en zet ongeveer 20min in de oven.
Recept uit de Zilveren Lepel”.